Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

07.02.2014

Як живуть полтавські майданівці в стінах обласної ради


У фойє перед сесійною залою облради стоять реєстраційний стіл, склад, кухня і тенісний стіл


Як живуть полтавські майданівці в стінах обласної ради

Пройшовши повз кількаметрові барикади з мішків зі снігом і досить привітних вартових у шапочках-балаклавах і з битками, можна потрапити до захопленої 25 січня Полтавської обласної ради.

У фойє перед сесійною залою облради стоять реєстраційний стіл, склад, кухня і тенісний стіл. Волонтери записують усіх охочих у загони народної самооборони або волонтерами в штаб. Списки приховані – це внутрішня інформація, яка за жодних умов не розголошується.

На складі зберігають теплі речі й засоби оборони (каски, протигази, щитки тощо), які приносять усі бажаючі допомогти. Усе акуратно розкладено на столі. Поряд святі отці різних конфесій організували капличку, де можна підійти помолитися, поставити свічку.

Тут же священнослужителі Української православної Церкви Київського Патріархату, греко-католики та протестанти проводять молебні. Біля каплички – місце вшанування пам’яті вбитих активістів Євромайдану, тут можна теж поставити свічку та помолитися за їх упокій.

Кухня починається з імпровізованого холодильника – між дверима входу поставили каструлі з готовими стравами, які принесли полтавці. Температура надворі більш, ніж достатня для тривалого зберігання. Найчастіше, окрім ковбаси, хліба й сиру, приносять борщ.

Також євромайданівців частують грибним супом та варениками з капустою, грибами і картоплею. На кухні готують узвар, бутерброди й куліш. Хлопці, які знаються на приготуванні козацької страви, майже кожного дня варять його в казанах на відкритому вогнищі біля барикад.





– Нам постійно не вистачає курятини (взагалі – будь-якого м’яса) і перцю-горошку. Решта для куліша є. Готують хлопці, – розповідає 17-річна школярка Олена, яка працює на кухні волонтером з першого дня в облраді. – Я ще встигла попрацювати в наметі. Тепер тут весь час. Сплю чотири-п’ять годин на добу, і мені цього вистачає. Буду й далі допомагати до переможного кінця!

Найчастіше потрібні волонтери на кухню вночі – змерзлі оборонці барикад п’ють багато гарячого чаю і кави. Кожні три години на кухні влаштовують санітарну годину – миють і дезінфікують підлогу, прибирають. Волонтери працюють у медичних масках і гумових або латексних рукавичках, змінюючи їх. У кого з дівчат довге волосся, одягають медичну шапочку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У гребінчанина на вокзалі вкрали ігрову приставкау та гаманець з грошима

Після того як заступник полтавського міського голови Валерій Пархоменко заявив, що «туди треба направити санстанцію», представники Держсанепідслужби не забарилися з візитом.





– Вони все тут оглянули, надали рекомендації. Сказали, що у нас усе в порядку, повинні так і продовжувати. Навіть презент залишили – дезінфікуючі засоби, – говорить Роман Чабановський, голова Полтавської організації ВО «Свобода». – На засіданні Народної Ради вже розглядали питання – коли прийде час залишити залу, то обов’язково здійснять генеральне прибирання й чищення.

Якщо чогось не вистачає, відповідальні за роботу кухні звертаються до штабу Національного Спротиву або представників Народної Ради.

У сесійній залі працює медпункт – запас медикаментів достатній, а надлишок перев’язочних матеріалів і знеболювальних відправили до Києва.





За кошти, які полтавці накидали в скриньку для підтримки Євромайдану, закуповують туалетний папір, серветки, засоби для дезінфекції тощо.

Працює в облраді і WiFi – доступ вільний, але активісти не зловживають цим і здебільшого використовують свої інтернет-модеми.

Вечорами тут проходять літературні читання або виконують патріотичні пісні.

За барикади ходила Ольга Цвігуненко
"Події та коментарі"



Схожі матеріали:
👁 1649
Категорія: Полтавщина
Теги: ВО «Свобода», облрада, Полтава. мафйдан




Всього коментарів: 8

0
7 Ирина   (08.02.2014)
Tимми. твій братуха сидить у Києві і дезинформований? А ти сидиш за Уралом і бачиш правду? Чи не задумався ти над тим , що все таки можеш помилятися? І ніхо в євросоюз синку не йде і ніхто нас туди не зве. Люди хотять змінити владу, яка постійно бреше, в якої ніколи для людей нема грошей, яка постійно краде, яка закриває заводи  і розграблю все що може, а самі чиновники собі купують дорогущі автівки, будинки, вони вже давно самі в Європі. Куди чухнув ще з гарячого місця колишній прем'єр-міністр? У Австрію? В Європу? В свій вже готовенький маєток, де є свій і сина бізнес. Де навчаються їні дітки? Не в Росії ж. А в Європі. Чого ти так нею наляканий? І може хватить лити брань на наш народ і на нашу країну?


0
8 Tимми   (08.02.2014)
Уважаемая Ирина в этом и есть суть ошибки, ни какую власть вы не поменяете а подставити жопу подударр, евросоюз вам не поможет это - ересь в чистом виде! Я понимаю что вы страдаете,  был на Украине, но жить можно! Добрый совет пытайтесь пробуйте исправить ошибки самостоятельно.


0
6 Tимми   (08.02.2014)
Вчера разговаривал с братом из Киева по телефону, из его речи я понял то что их под натиском вынуждают вступать в евросоюз и как я уже говорил они дезинформированы.


1
3 Іван   (07.02.2014)
Нет слов: ...что ничего кроме своего личного кармана не видят,и не желают своей стране и детям своим нормального будущего...А хотят жить под прессом диктатора и самовлюбленного ограниченного умом президента.


0
2 Ирина   (07.02.2014)
Tимми! А я раньше считала табя Украинцем. Оказывается что ты российская "титушка", провокатор. Ты еще будешь проситься, чтоб в Украину приехать.


0
4 Tимми   (08.02.2014)
Если б вы были с Украины, европа это смерть!


0
5 Tимми   (08.02.2014)
Вот вам выше два человека со светлыми мозгами в голове тоже самое говорят!


0
1 Tимми   (07.02.2014)
Предлагаю всех с Майда отправлять примеком в евржопу!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ