Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.05.2017

Яких змін чекати Полтавщині в галузі охорони здоров’я після підписання Закону № 2002-VІІІ


Сьогодні медицині потрібні управлінці нової генерації


Яких змін чекати Полтавщині в галузі охорони здоров’я після підписання Закону № 2002-VІІІУ травні цього року Президент України Петро Порошенко підписав Закон, який стосується змін у діяльності закладів охорони здоров’я.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» Верховна Рада ухвалила 6 квітня поточного року.

Згідно нього систему охорони здоров’я України реформують і створять мережу державних та комунальних медичних закладів.

За матеріалами прес-служби Президента, такі заклади матимуть рівень фінансової та управлінської автономії, достатній для забезпечення фінансових, матеріально-технічних ресурсів системи охорони здоров’я,а так ефективного івчасного медичного обслуговування населення.

Існуючу мережу державних та комунальних закладів охорони здоров’я не скоротять. Вони залишаться тієї ж форми власності та не підлягатимуть приватизації. Закон спрощує порядок реорганізації існуючих закладів охорони здоров’я у державні та комунальні некомерційні підприємства.

Невикористані медзакладом кошти у поточному році не вилучатимуться, а йтимуть на фінансування його діяльності, оновлення матеріально-технічної бази тощо. Разом з тим ця норма не розповсюджується на державні та комунальні установи. Також Закон урегульовує питання укладання договорівна медичне обслуговування, порядок якого затверджений Кабміном.

Документ набрав чинності наступного дня після опублікування та почне діяти через півроку.

Начальник відділу екстреної медицини та мобілізаційної роботи Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Володимир Мохначов вважає, що працюватиме будь-яка система, — бюджетна система Семашко, як раніше, чи страхова або приватна — все одно. Якщо запрацює реформа фінансування охорони здоров’я, зокрема на рівні первинної ланки, українці отримають якісне медичне обслуговування:

— У нашої системи охорони здоров’я не вистачає самої системи. Якщо вона не з’явиться і не роз’яснить, кому й за що платити, то плутанина залишиться. Потрібні чіткі правила гри, і цей Закон їх визначає. А наскільки ефективними будуть перетворення — покаже час. Є надія, що позитивні зміни будуть корисними, перш за все, для пацієнтів.

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак вважає, що в контексті тих змін і перетворень, які відбуваються в галузі охорони здоров’я, важливість цього Закону безперечна:

— Відтепер дається нове тлумачення закладу охорони здоров’я, медичному обслуговуванню, охороні здоров’я та іншим термінам. З’являється поняття «медична послуга» та оплата за цю послугу. А це вже новий механізм взаємодії, — говорить Віктор Лисак. — Звичний нам заклад охорони здоров’я — тепер не лише лікувально-профілактичний заклад, а структура, яка матиме ліцензію на господарську діяльність з медпрактики. Лікар, маючи статус ФОП чи ПП та ліцензію, відтепер зможе надавати медичну послугу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лікарнях Полтавщини встановили сучасні апарати ультразвукової діагностики

Заклад охорони здоров’я зможе перейти на комунальну форму власності та бути некомерційним підприємством. Це дасть право отримувати кошти за надані послуги, відповідно до розробленої методики МОЗ. Також дозволить  самостійно вирішувати організаційні питання, складати фінплан, виступати в ролі постачальника послуг, визначати потрібну кількість штатних посад, аналізувати ефективність використання ресурсів, — тобто забезпечить свободу керівника в управлінні ресурсом.

— Ми знали поняття «опікунська рада» і «спостережна рада», — продовжує Віктор Лисак. — Я ініціюватиму їх створення при закладах охорони здоров’я.Щоб вони допомогали створенню некомерційних підприємств на базі закладів охорони здоров’я, які не підлягають приватизації. Майно і споруди є власністю рад тагромад міст, сіл, селищ, об’єднаних територіальних громад. Ніхто нічого не забере.

МОЗ розробило методичні рекомендації, як перейти на некомерційну форму. Якщо заклад переходить на неї і стає неприбутковим підприємством, орган місцевого самоврядування має створити наглядову і спостережну раду. Можуть долучатися громадські діячі, благодійники. Керівник медичного закладу обиратиметься на конкурсній основі на 3-5 років.Він самостійно регулюватиме капітальні видатки й зможе направляти фінанси, не чекаючи сесії місцевої ради й рішення депутатів.

— Сьогодні медицині потрібні управлінці нової генерації. Зараз Департамент охорони здоров’я активно займаєтьсяпідготовкою програм для навчання менеджерів галузі охорони здоров’я, — зазначив Віктор Лисак.

Для цього використовуватимуться кращі міжнародні практики завдяки залученню грантових програм та здійснюватиметься вивчення досвіду європейських країн.

Підписуйтесь на наші оновлення у Facebook, Однокласники, "ВКонтакте" та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.


Полтавська обласна державна адміністрація


Схожі матеріали:
👁 1263
Категорія: Здоров'я
Теги: Віктор Лисак, Моз, новини Гребінки, здоров’я, медицина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ