Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

09.01.2016

Японію і Україну об'єднала схожа біда, тож і вихід варто шукати разом


На запрошення керівника проекту в Україні у конференції взяли участь директор Овсюківської ЗОШ голова О.І.Романченко


Японію і Україну об'єднала схожа біда, тож і вихід варто шукати разомНаприкінці листопада в Києві відбулася конференція "Безпечне харчування на радіоактивно забруднених територіях", за сприяння пана Д. Коваки (Японія), голови асоціації "Фонду безпеки продуктів харчування та життя".

На запрошення керівника проекту в Україні Тетяни Андросенко у цій конференції взяли участь директор Овсюківської ЗОШ І-ІІІ ступенів О. О. Деркач та колишній голова села О.і. Романченко.

Роботу конференції вела і спрямовувала Голова Місії Посольства Японії в Україні пані Накано, а також М.М.Лазарев, завідувач лабораторії УНДУ сільськогосподарської радіології, В.Н.Корзун, доктор медичних наук, професор, завідувач лабораторії "Спеціальних харчових продуктів та епідеміології харчування", член експертної комісії при ДУ "Інститут гігієни та медичної екології імені О.М. Морзєєва НАМИ України, голова проблемної комісії МОЗ України, керівники Народицького району, директори шкіл з Овруцького, Народицького, Переяслав Хмельницького р -ну, с. Нові Мартиновичі Полтавської області.

Упродовж майже трьох років в Україні триває спільний з японським фондом КowakaJunichi (м. Сайтама) проектз вивчення безпечного харчування на радіоактивно забруднених територіях, які з'явилися після аварії на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року та на АЕС Фукусіма-1 у березні 2011 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяне послання архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора

Співпраця японської Асоціації "Безпека продуктів харчування та життя" пана Коваки започаткувалася наприкінці 2011 року на рівні міжурядових зустрічей, консультацій фахівців вітчизняних наукових інституцій. Двічі делегації з Японії приїздили і у Овсюки, Гребінківського району.

Ця територія вважається відносно чистою від радіоактивного забруднення, та все ж. Дослідники з Японії привозили у Овсюки мінеральні добрива та інше, для того щоб мешканці села мали змогу їх використати для вирощення екологічно чистої продукції. У інших регіонах, які вважаються найбільш постраждалими від аварії на Чорнобильській АЕС, налагоджена тісніша співпраця. А найголовніше - їх цікавить вплив радіації на людину на протязі років, для того щоб розробляти стратегії поведінки у себе на батьківщині, де тепер, після аварії на атомній станції Фокусима-1 борються з її наслідками.

Варто відмітити, що державне фінансування чорнобильських програм та наукових досліджень у нашій країні припинилося з 2007 року, тож не було і продовження теми, яка цікавила японську організацію. А їхній первинний інтерес стосувався саме довгострокового впливу радіаційного опромінення на здоров'я людини на генетичному рівні, передусім дітей, народжених у 1986 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяне послання архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора

Особисте знайомство японців із родинами, які жили на територіях найбільш забруднених радіацією, спонукало до розширення початкової програми і запровадження важливого для обох сторін проекту, що фінансується японським фондом пана Коваки.

Під час конференції її учасники дізналися багато нового і несподіваного про вплив радіації на організм людини. Ось лише кілька вражаючих фактів. За оцінкою вчених, на сьогодні 70-95% радіації жителів Полісся отримують через внутрішнє опромінення продуктами, передусім лісовими грибами, м'ясом диких тварин, молоком.

Але ця доза цілком регульована, її можна значно зменшити, якщо вживати контрзаходи. Найпростіші - вапнувати грунт для зменшення кислотності і вносити мінеральні добрива, додавати в корм коровам "чистий" комбікорм. Попіл з печей у жителів Житомирщини, деяких районів Київщини та інших територій їх вразив. При гранично допустимих нормах 10 тис. Бк в окремих господарствах заміри показали 17300 Бк, а в Народицькому районі показники ще гірші - і це вже критерії фактично радіоактивних відходів.

За словами вчених, селяни у своїх печах мають просто невеликі реактори!

Але це стосується і решти території нашої держави, адже ми не можемо гарантувати якість ягід та грибів, інших продуктів харчування, які ми купуємо на базарах. Тож треба бути дуже обачними у виборі продуктів до власного столу.

Під час роботи конференції створено громадську організацію "Асоціація освітян за безпечне майбутнє" . Її діяльність направлена насамперед на популяризацію ідей здорового харчування нашого населення. Японці шукають вихід із ситуації, що склалася після страшної катастрофи на атомній станції.

Наші вчені теж мають чимало розробок і напрацювань, але часто їм не вистачає фінансів, аби втілити все це в життя. Тож і держава, і ми самі повинні звертати більше уваги на проблеми саме здоров'я нації. Інакше усі інші проблеми нам уже будуть не потрібні.
 
"Гребінчин край", за матеріалами, наданими учасником конференції О.О. Деркачем


Схожі матеріали:
👁 1407
Категорія: Суспільство
Теги: Японія, конференція, Овсюки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ