Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

02.12.2018

Медики, науковці і громадські організації об'єднують зусилля, щоб боротися за довше і якісніше життя полтавців


Підписання Меморандумів про взаєморозуміння та співпрацю – це новий рівень партнерства різних суспільних інституцій у системі громадського здоров’я


Медики, науковці і громадські організації об'єднують зусилля, щоб боротися за довше і якісніше життя мешканців Полтавщини30 листопада у Полтавському обласному Центрі здоров’я за круглим столом зібралися представники системи охорони здоров’я і неурядового сектору, щоб укласти декларації про партнерство у сфері громадського здоров’я.

У боротьбі з факторами, які вкорочують віку мешканцям області, зусиль тільки медиків не достатньо. Є чинники, на які може і повинно вплинути все суспільство.

Змінити харчові звички і відмовитися від шкідливих залежностей – підвладно кожному, а, наприклад, поліпшення стану довкілля, вирішення проблем з якістю води, чистотою ґрунтів і повітря, потребує консолідації сил у багатьох сферах. Але все це неабияк впливає на стан здоров’я населення.

«За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, система громадського здоров’я – комплекс інструментів, процедур та заходів, що реалізуються державними та недержавними інституціями для зміцнення здоров’я населення, попередження захворювань, збільшення тривалості активного та працездатного віку і заохочення до здорового способу життя шляхом об’єднання зусиль усього суспільства. Це не суто медичне поняття.

Основні оперативні функції системи охорони громадського здоров’я на території Полтавської області виконують різні установи та організації, які нині трансформуються відповідно до рекомендацій ВООЗ та кращих практик країн ЄС. Ми повинні досягти єдності у цьому. Саме система громадського здоров’я є основою профілактичної медицини і оберігає здоров’я населення. Ми запроваджуємо інтегрований підхід до розв’язання проблем громадського здоров’я, раціонально використовуючи наявні людські та матеріальні ресурси
», – пояснює Нина Дурдыкулыева, в.о. головного лікаря Полтавського обласного Центру здоров’я.


Полтавський обласний Центр здоров’я
 
 
Полтавський обласний Центр здоров’я
 

Підписання Меморандумів про взаєморозуміння та співпрацю між Департаментом охорони здоров’я Полтавської ОДА і Українською медичною стоматологічною академією, Державною установою «Полтавський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», Благодійною організацією «Світло надії» та Полтавським обласним благодійним фондом «Громадське здоров’я» – це новий рівень партнерства різних суспільних інституцій у системі громадського здоров’я Полтавської області.
 
«Співпраця державного та неурядового сектору, Департаменту охорони здоров’я, закладів охорони здоров'я і громадських організацій має вже певну історію. Підписуючи меморандуми, ми хочемо її розширити і досягти взаємодії між різними установами у обміні інформацією про фактори, що впливають на стан здоров’я населення, надання та отримання достовірної інформації про стан здоров’я населення, підвищенні рівня поінформованості населення та органів державної влади про стан здоров’я населення, умови його збереження та пріоритети розвитку медичної галузі.

Своєчасний обмін інформацією дасть змогу спільно розробляти заходи, які зменшуватимуть негативні впливи
», коментує Віктор Лисак, директор Департамент охорони здоров"я Полтавської обласної державної адміністрації

Полтавський обласний Центр здоров’я
 
 
Полтавський обласний Центр здоров’я

«У світі немає жодної людини, яка б рано чи пізно не задумувалась на здоров’ям. Але від лікарів здоров’я людини залежить тільки на 10%. Тому ми повинні говорити сьогодні, що може зробити медик і що може зробити суспільство для того, щоб усі були здорові. Щоб ми перейшли від дискусії «Будь здоров!» чи щось зробимо для здоров'я, а по факту хіба вип'ємо і закуримо. І, дійсно, здоров'ям сьогодні повинні займатися. Потрібна сильна профілактична складова. Щоб українці перестали сприймати лікаря виключно як людину, яка випише ліки, рецепт чи лікарняний.

Полтавський обласний Центр здоров’я
 

Це не основне завдання лікаря. На мою думку, у сімейних лікарів є функціональний і людський обов’язок вести профілактичну роботу. Потрібно роз’яснювати від дідуся і бабусі до дітей, що треба робити, щоб залишатися здоровим – від харчування до поведінки. Всі знаємо про згубні звички, але мало хто щось робить. Тому в УМСА почали зі студентів.

Ми навчаємо майбутніх медиків, окрім професійних навиків, розумінню того, що потрібно вміти донести до пересічного громадянина інформацію про правильний вибір у житті на користь здоров’я. І починається ця робота з дитячого садочка. Студенти йдуть у навчальні заклади і переконують, що можна робити, а що – категорично ні», наголосив Вячеслав Ждан, ректор Української медичної стоматологічної академії.


Полтавський обласний Центр здоров’я

 
Полтавський обласний Центр здоров’я
 
 
Для спільної ініціативи УМСА з консультантами проекту з розвитку регіональної системи громадського здоров’я студенти-волонтери Волонтерський загін "Єдність" Українська медична стоматологічна академія розробили проект логотипу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заклади охорони здоров’я Полтавщини незабаром поповняться новим комп’ютерним обладнанням

«Ми повністю підтримуємо розвиток системи громадського здоров’я, зокрема посилення профілактики», зазначає Роман Дрозд, виконавчий директор БО «Свет надежды» / CO «Light of Hope».
 
«Наша організація долучається до підписання меморандуму – приємно бачити, що ті ідеї, які були у нас давно, нарешті втілюються. Ми підтримуємо державну ініціативу. Сподіваюсь, що вона дійсно принесе велику користь нашій громаді і суспільству», підкреслив директор Полтавського обласного благодійного фонду Громадське здоров'я Andriy Protopopov.


Полтавський обласний Центр здоров’я
 

В.о. директора ДУ «Полтавський обласний лабораторний Центр МОЗ України» Андрей Хайлов говорить, що це великий крок у створенні регіональної системи. «Громадське здоров’я не залежить тільки від лікарів. Участь повинні приймати і державні, і недержавні структури не тільки медичного спрямування».


Полтавський обласний Центр здоров’я
 

Після підписання меморандумів Инна Беликова, доцент кафедри соціальної медицини, організації та економіки охорони здоров’я з біостатистикою УМСА, і Оксана Четверикова, викладач кафедри гігієни, екології та охорони праці в галузі УМСА, презентували журналістам актуальну статистику про соціальні детермінанти, які впливають на стан здоров’я населення і регіональні проблеми у сфері громадського здоров’я, зокрема як довкілля впливає на здоров’я мешканців області.
 
Полтавський обласний Центр здоров’я

Прес-центр ДОЗ ОДА


Схожі матеріали:
👁 1227
Категорія: Здоров'я
Теги: охорона здоров’я, полтава, Науковці, здоров’я, Центр здоров’я, медики




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ