Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.01.2017

На головну страву Різдва гребінчанам доведеться витратити до 100 гривень


Головна різдвяна страва - кутя - обійдеться жителям Гребінки від 60 до 100 гривень


КутяГоловна різдвяна страва - кутя - обійдеться жителям Гребінки від 60 до 100 гривень.

Найголовнішу складову різдвяної каші - власне зерно - можна купити за 7 гривень за 400 г.

Кутю не обов’язково варити саме з пшениці: підійдуть рис, жито, ячмінь, і навіть перлова крупа. У кожному регіоні віддають перевагу певному зерну, на Гребінківщині все ж частіше це саме пшениця або ячмінь.

До куті традиційно додають родзинки, мак, горіхи і мед. Знову ж таки, у кожної господині - свій рецепт, тому можна класти не всі ці інгредієнти або ж додати ще якісь. Мак коштує на Гребінківському ринку від 15 гривень за склянку, горіхи (вже очищені) - теж 15. Родзинки мають дуже великий розмах цін: від 30 до 150 гривень за кілограм (залежно від виробника, країни виробництва, якості самих родзинок і таке інше). Тож за 100 гр, чого цілком достатньо для куті, - від 3 до 15 гривень.

У кінці приготування кутю заправляють медом - хтось розводить його водою, хтось маковим молоком, хтось вживає лише мед. За баночку у 200 гр на гребінківському базарі просять від 25 до 40 гривень: це залежить від сорту — гречаний, липовий, акацієвий завжди дуже різняться в ціні.

Підсумовуємо: по мінімуму на кутю треба витрати 60 гривень, якщо кошти дозволяють - можна витратити всі 100. У результаті отримаємо приблизно літровий об’єм каші (4-6 порцій).

Слід пам’ятати, що кутя - страва символічна, тому за святковим столом достатньо з’їсти одну ложку. Зернятка злаків символізують землю, її родючість і воскресіння в життя; мед і макове молочко - це символ солодкого життя, горіхи - символ міцного здоров’я, а родзинки - особистого і сімейного благополуччя. Готова сама кутя з сухофруктами і медом - це родючість і продовження роду.

Стародавні люди вірили: що багатша “начинками” різдвяна кутя, то багатшим буде життя, плодовитішою земля і врожайніший рік. Саме щоб привернути удачу і добробут до своєї оселі, в кутю додавали цукерки, мигдаль, вершки, мармелад, варення і цукати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страви на Свят-Вечір. Кутя

Кутя з ярої пшениці

Для приготування цієї куті потрібно 0,5 кг ярої пшениці. ЇЇ спочатку потрібно замочити в гарячій воді. Потім довго варити, додадавати води по мірі википання. Аж поки пшениця зробиться пухкою і м’якою. Після цього додаємо товчений грецький горіх (півсклянки), ізюм (200 грам), дві ложки меду та 100 грам маку.

Кутя з рису, кураги та чорносливом

Для приготування куті з рису знадобиться десь 1 склянка (200 грам) рису, 200 грам чорносливу та 200 грам кураги.

Найдешевшою є кутя з перлової крупи та сушок

Для її приготування знадобиться 1 склянка перлової крупи та склянка відварених сушених яблук та груш.

Схожі матеріали:
👁 1415
Категорія: Новини Гребінки
Теги: кутя, ячмінь, Страви на Свят-Вечір, пшениця




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)
На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ