Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

12.12.2017

На Гребінківщині багато малокомплектних шкіл


У 80-ті роки в селах будувалися школи на 200 - 250 учнів, а зараз їх 45 - 70


Наталія Носова, начальником відділу освіти молоді та спорту Гребінківської РДА У Гребінківському районі створюють першу опорну школу і планують майбутній відділ освіти новоствореної ОТГ.

Чи потрібні опорні школи та яка доля сільських маленьких шкіл, "Події та коментарі" поцікавилися у начальника відділу освіти, молоді та спорту Гребінківської РДА Наталії Носової

– Наталіє Станіславівно, чи потрібні, на Вашу думку, опорні школи в Гребінківському районі та коли вони мають шанс з’явитися?

– Діяльність опорних шкіл дійсно є вимогою сьогодення. Коли у 2016 році проводився обласний конкурс, проект, за яким опорним закладом могла стати Гребінківська гімназія, не став переможцем. Після виборів голови та депутатів Гребінківської ОТГ навчальні заклади Гребінки, Мар’янівки та Слободо-Петрівки належать до об'єднаної громади. В червні рішенням депутатів районної ради було затверджено положення про конкурс на кращий опорний заклад у Гребінківському районі, ухвалено склад комісії.

Восени конкурс оголошено. Матеріали подані й комісією вони розглядаються. Думаю, уже в січні стане визначено, який заклад буде опорним. А у 2017-18 навчальному році він буде вже функціонувати. Ми будемо працювати над тим, щоб він відкрився з вересня таким, як має бути: з філіями, відповідним наповненням – і навчальним, і кадровим.

Розроблена стратегія створення таких закладів у районі до 2020 року. Нині ми працюємо в цьому напрямку: вивчаємо мережу, вдосконалюємо матеріально-технічну базу закладів, нещодавно придбали новий шкільний автобус, здійснюємо заходи з енергоощадження, переглядаємо кадрові питання.

– Певно, маєте вже прогноз, яка саме школа стане опорною?

– Я – не член комісії, тому впевнено сказати не можу. Одна зі шкіл, що може перемогти в конкурсі, знаходиться у незручному для підвезення місці, неподалік від виїзду на Київську трасу. Тож комісія вибере, щоб вкладати не в усі школи потрошку, а в одну. Зараз в освіту вкладається дуже багато коштів завдяки співфінансуванню у рамках обласної програми «Опікуємося освітою», підтримці органів місцевого самоврядування. Мені подобається вислів голови ОДА Валерія Головка: «Влада повинна забезпечити освіту всім необхідним, а ви повинні навчати». Окремі великі школи держава і місцеве самоврядування забезпечити може, вчителям не треба тоді сушити голову, як знайти спонсорів.

– Чи багато в районі шкіл, де мало дітей і які можуть закрити?

– Працюю начальником відділу освіти з 20 грудня 2016 року. Свою роботу почала з вивчення підпорядкованої відділу освіти мережі навчальних закладів. У нас мережа дуже розширена і, на жаль, у віддалених селах є заклади з малою кількістю учнів.

До мене був складений план оптимізації навчальних закладів, але він не був виконаний. У цьому році я ініціювала перед депутатами районної ради пониження ступеня однієї школи. Але депутати не понизили школу (до початкової – прим. Авт.), а призупинили діяльність Стукалівської школи І-ІІ ступенів. Діти зі Стукалівської ЗОШ І-ІІ ступенів зараз навчаються у Гребінківській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Рудківській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Овсюківській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Також підвозяться стукалівські діти до дитячого садочка в Овсюки. Керівники навчальних закладів, педагогічні колективи радо прийняли дітей у свої шкільні сім’ї. Учителі враховують уподобання, побажання, здібності нових учнів. Допоможуть далі розвивати таланти через організацію різноманітних заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наталія Носова: «Завдання шкіл Гребінківщини - дати якісну освіту всім дітям»

«У 80-ті роки в селах будувалися школи на 200-250 учнів, а зараз їх 45-70»

На даному етапі треба провести заходи з оптимізації, тому що в нас дуже багато класів, де на індивідуальному навчанні знаходяться по 2-4 дітей, вони мають менше уроків, ніж у повних класах. Найбільше мене бентежить індивідуальне навчання: 5 годин на учня у початковій школі й 8 у старшій. У повному класі початковій відводиться 21-24 години, старшій – 29,5-32,5. Цього недостатньо для повноцінного навчання, успішної здачі ЗНО.

В обласному Департаменті освіти про це знають і Гребінківщина фігурує як район, де є малокомплектні школи. Тож дітям треба дати можливість повноцінно навчатися, оптимізуючи мережу. Школа має бути місцем навчання, а не працевлаштування вчителів. Я вважаю, що батьки, які обирають школу за географічним принципом, а не за рівнем надання знань, – це батьки, які хочуть зняти з себе відповідальність за навчання дитини.

Потрібно усвідомлювати, що на терезах: або конкурентоздатність дитини, або життя без турбот. У малокомплектній школі неможливо запровадити профільну освіту. Відтепер маємо нові вимоги до початкової освіти: забезпечення сучасною оргтехнікою, мультимедійним та дидактичним приладдям. Навряд вдасться забезпечити всім школу, де 3-5 дітей у класі.

– Але ж учителі часто допрацьовують безкоштовно, щоб опанувати програму.

– Розумію, що тяжко приймати рішення про закриття шкіл, але ж щоб його прийняти, треба зрозуміти організацію роботи в малій школі. Багато залежить від особистості вчителя. І сільські вчителі, щоб виконати програму, часто проводять безкоштовно додаткові уроки в класах з індивідуальним навчанням. Але ж є багато видів роботи, які неможливо застосувати в малих класах.

Важливим є становлення особистості в колективі, де наявні групові форми діяльності, звичайно, у поєднанні з особистісно орієнтованими. Навчальні заклади мають бути модернізованими. Навіть в естетичному оформленні: маємо вже відходити від побілених крейдою стін і пофарбованих синьою фарбою панелей, закривання порепаної штукатурки стендами-куточками. Тож від злиденності сільських шкіл можна сказати: краще менше, та краще. У 80-ті роки в селах будувалися школи на 200-250 учнів, а зараз їх 45-70. А приміщення доводиться утримувати. У багатьох селах немає роботи, молодь повтікала, немає дітей. А немає дітей – нема і школи.

– Раптом село оживе, з’являться діти, а школа вже занедбана…

– При закритті чи призупиненні роботи виникає багато питань. Це і збереження чудових доглянутих приміщень, і працевлаштування вчителів, тобто фактично людські долі. Для підвезення мають бути відповідні дороги. Вони ремонтуються у нас, але на всі можливостей не вистачає. Розбитою дорогою автобус їде довго, дітям доводиться раніше вставати, шлях стає небезпечним. Якби було відповідне фінансування, хай би існували всі школи.

– Багато учнів зараз підвозять шкільні автобуси?

– У районі багато малих віддалених сіл, звідки учні їздять до великих. Автобуси є у Рудківської, Кулажинської, Гребінківських ЗОШ №2 і №1, куди підвозяться дітки та працівники з трьох сіл (Тополеве, Відрадне, Світанок), №4. Новий автобус буде підвозити дітей до новоствореного опорного закладу.

– Дякуємо за розмову, Вашу працю. Сподіваюся, батьки прислухаються до Ваших аргументів та віддаватимуть дітей до опорних закладів, де є умови для всебічного розвитку. Але і не будуть ліквідовані малі школи, де такі умови є також.

Схожі матеріали:
👁 1117
Категорія: Освіта
Теги: Гребінківщина, освіта, опорні школи, Наталія Носова




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ