Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.03.2014

На Гребінківщині епідемічна ситуація по туберкульозу залишається напруженою


В 2013 р. захворюваність на активні форми туберкульозу зросла на 26,4%


Епідситуація по туберкульозу

В Гребінківському районі, як і в області, епідемічна ситуація по туберкульозу залишається напруженою.

В 2013 р. захворюваність на активні форми туберкульозу зросла на 26,4%. Всього в 2013 р. захворіло на туберкульоз органів дихання 19 чол., показник 82,4 на 100 тис. населення (обл. 57,26; по Україні 61,91).

Серед захворілих - бактеріовиділювачі становлять 47,4% - 9 чол., показник 39,0 на 100 тис. населення  (обл. 26,03), що більше минулого року в 4,5 рази.

Дітей та підлітків серед вперше виявлених хворих не зареєстровано. Всі вперше виявлені хворі залучені до стаціонарного лікування.

В 2013 р. смертність від туберкульозу в районі становить 8,7 на 100 тис. населення, що менше аналогічного періоду минулого року в 2 рази.

Станом на 1.01.2014 р. на обліку перебуває 13 бактеріовиділювачів збудників туберкульозу. Всі контактні особи щорічно обстежуються на туберкульоз (дорослі - рентгенфлюорографічно, діти - методом постановки реакції Манту).

Туберкульоз - це інфекційна хвороба, яку викликає надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі збудник - мікобактерія туберкульозу.

Найчастіше джерелом інфекції є хвора на туберкульоз людина, яка виділяє збудника з мокротинням, інфікування відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом Інфікування мікобактерією туберкульозу не обов'язково призводить до захворювання, але є стани організму, які сприяють прогресуванню інфекції' і розвитку захворювання.

Виникненню захворювання сприяють фактори ризику, що послаблюють організм, - недостатнє харчування, зловживання алкоголем, куріння, проживання в антисанітарних умовах, виснаження нервової системи внаслідок стресів, супутніх захворювань, таких як цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку та після складних оперативних втручань. Велике значення має спадковість.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: В Гребінці усунули з посади голову РДА

Зростає небезпека туберкульозу і для тих, хто часто хворіє на грип, запалення легенів, бронхіт, бронхіальну астму. Кашель, який не зникає і не піддається лікуванню протягом місяця, може свідчити про початкову стадію туберкульозу.

Якщо недуга розвивається повільно, хворий нарікає на швидку втому, біль у фудях, покашлювання, втрачає сон і апетит, худне, стає знервованим, підвищується температура тіла. Багато хворих на туберкульоз легко переносять початкову стадію, ніби не помічають її і продовжують виконувати свою роботу.

При виникненні таких симптомів необхідно негайно звертатись до лікаря. Захворювання можна вилікувати в разі своєчасної діагностики та дотримання всіх правил лікування, яке є безкоштовним для пацієнта.

Найбільш дієвим способом профілактики туберкульозу є ведення здорового способу життя, заняття фізкультурою та спортом, дотримання санітарно-гігієнічних норм поведінки в побуті, належна увага до стану свого здоров'я.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1098
Категорія: Здоров'я
Теги: епідситуація, Туберкульоз, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ