Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.07.2017

На Гребінківщині працює єдиний в районі шаховий клуб при територіальному центрі


До Міжнародного Дня шахів


На Гребінківщині працює єдиний в районі шаховий клуб при територіальному центріЗгідно наукових спостережень шахи корисні для здоров’я. Наприклад, психологи рекомендують їх як ефективний спосіб поліпшення функціональності пам’яті. Шахи дозволяють розвинути мислення і вирішувати більш складні завдання. Не дивно, що шахи навіть рекомендують при боротьбі з хворобою Альцгеймера.

Шахи мають дуже давню і видатну історію. Вважається, що цю гру придумали в Індії при імперії Гупти. Потім у IX столітті популярною вона стає і Заході.

З переказів відомо, що в цю гру грали ще за часів Київської Русі. Їх привезли з Персії. Завдяки археологічним розкопкам в Вишгороді, Києві, Турові, Чорній Могилі і біля Чернігова - це знаходить фактичне підтвердження. Відомо, що за часів Гетьманщини уславився видатним шахістом митрополит Т. Яновський.

Меценатом шахового мистецтва, що швидко розвивалося, був гетьман Кирило Розумовський.

Звичайно, з плином часу, гра в шахи зазнала багато різних вдосконалень, що зробили шахи такими, якими вони є сьогодні. Наприклад, назви шахових фігур «королева» і «король», «офіцер» і «тура» виникли в період, коли суспільство було надзвичайно орієнтоване на війну і жорстке протистояння. Спочатку «королева» була чимось накшталт радника або прем’єр-міністра у «короля». В епоху Відродження суспільство стало більш динамічним і в правила були додані методи швидкої атаки. Саме тоді дозволили «пішакам» на першому ході переміщуватися на дві клітини вперед.

З середини минулого століття з’явилися шахові турніри із зав’язаними очима. Для цього потрібна майстерність, якою володіють лише найсильніші шахісти. Це мистецтво, безумовно, вимагає розвиненої здатності чітко уявляти дошку і хід гри віртуально, в голові. Погодьтеся, це може виявитися для багатьох нелегким вже після кількох перших ходів. Один з перших офіційних рекордів такої гри був встановлений у 1960 році в Будапешті угорським шахістом Яносом Флешем.

Він одночасно зіграв з 52 супротивниками із зав’язаними очима, вигравши при цьому у 31 гравця.
У незалежній суверенній Україні щорічні першості з шахів проводяться з 1991 року. У 1992 році була заснована Федерація шахів України (ФШУ). 1 листопада 2011 року Верховна Рада прийняла Постанову «Про проголошення Дня шахів в Україні». Святкування Дня шахів у країні з тих пір щорічно проходить 20 липня. Дата встановлена на честь Міжнародного дня шахів, який відзначається в світі з 1966 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100-річний ювілей відсвяткував мешканець Гребінки

Вже традиційно шахові турніри з нагоди відзначення різних дат проходять і в Гребінківському районному територіальному центрі соціального обслуговування.

На Гребінківщині працює єдиний в районі шаховий клуб при територіально
 

На сьогоднішній день шаховий клуб «Тура» нараховує 14 постійних учасників. Справжні шанувальники цієї стародавньої гри, найактивніші гравці клубу - Борзенков В., Неживий Ю., Скаржинський Р., Грибанов В., Вернигора А. - неодноразово були відзначені подарунковими наборами та заохочувальними призами.

Доречі, у грудні цього року шаховому клубу «Тура» виповниться 10 років від дня його утворення. За цей час незмінним керівником клубу, на громадських засадах, залишається Михолат Володимир Миколайович, мудрий, розсудливий, чуйний і добрий до людей, відданий улюбленій грі наставник.


На Гребінківщині працює єдиний в районі шаховий клуб при територіально
 

В планах клубу розширити рамки свого існування і проводити шахові турніри за межами Гребінківського району.

Користуючись нагодою, запрошуємо всіх хто вміє і хто бажає навчитися цій грі стати учасниками клубу «Тура» при територіальному центрі.

Ще раз вітаємо шанувальників цієї гри з Днем шахів! Плануйте свої дії на кілька кроків вперед і тоді ніколи не опинитесь у патовій ситуації!

В.о. директора територіального центру З. Федорченко


Схожі матеріали:
👁 1283
Категорія: Суспільство
Теги: тура, терцентр, шаховий клуб, Гребінка, шахи




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ