Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.04.2015

На Гребінківщині провели громадські слухання з питань об’єднання територіальних громад


Окремі сільські голови вислови свою незгоду із процесом об’єднання громад


На Гребінківщині провели громадські слухання9 квітня 2015 році  в Районному будинку культури відбулися громадські слухання територіальної громади міста Гребінка щодо ініціювання  Гребінківською міською радою добровільного об’єднання територіальних громад міста і сіл Гребінківського району.

На слухання були запрошені жителі міста, депутати районної та міської рад, голова районної ради Зінченко В.М., голова районної державної адміністрації Роспопов В.В., керівники державних та комунальних підприємств, установ та організації міста, члени виконавчого комітету Гребінківської міської ради, представники засобів масової інформації та громадських організацій.

 З інформацією  перспектив об’єднання громад  виступив міський голова Федір Григорович  Мілевський. У відповідності до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», Методики формування спроможних територіальних громад міський голова має право ініціативи добровільного об’єднання територіальних громад.

У відповідності до вище зазначених нормативно-правових документів, адміністративним центром об’єднаної громади в Гребінківському районі може стати місто Гребінка. Методика передбачає, що першочергово адміністративними центрами  об’єднаних територіальних громад стають обласні  центри та міста, селища,  які на сьогоднішній день є районними центрами.

Зона доступності таких центрів визначена 20-25 км. Тобто найвіддаленіший населений пункт до адміністративного центру повинен знаходиться на відстані 20-25 км. Наступний адміністративний центр в межах нині діючого району  повинен знаходитися на відстані 20 км. Держава націлює на те, щоб об’єднання громад  пройшло в межах нині існуючих районів.  В разі приєднання громади суміжного району, необхідне додаткове узгодження з Верховною Радою України, та прийняття Верховною Радою відповідного рішення.
 


 

 Про процедуру  об’єднання, етапи адміністративно-територіальної реформи, зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, повноваження об’єднаної громади та нових районів (їх на території області буде 4-5) докладно присутніх ознайомила заступник міського голови Л.Цапенко. Відповідно до вище зазначених документів повноваження об’єднаної територіальної громади будуть таким ж як і нині існуючих районів. Можливо, навіть дещо більшими, наприклад, планується, що інспекція державно архітектурно-будівельного контролю буде створена при виконкомі об’єднаної територіальної громади.

Всі територіальні органи центральних органів виконавчої влади (управління Пенсійного Фонду, управління Державної казначейської служби, податкова служба, центр зайнятості, Держземагенство тощо) будуть  збережені і будуть в об’єднаній громаді (в адміністративному центрі громади), але фінансуватимуться і надалі з державного бюджету. Об’єднана громада буде мати повноваження щодо утримання (фінансування) закладів первинної медицини, дошкільної та середньої  освіти, соціального захисту, культури, а також повноваження щодо благоустрою, утримання комунального майна тощо.

 Добровільне об’єднання територіальних громад  повинне відповідати Перспективному плану, проект якого повинна підготувати обласна державна адміністрація та подати його на схвалення до обласної ради.  Далі такий  Перспективний план об’єднання затверджується Кабінетом Міністрів України. Якщо  об’єднання  громад не буде відповідати Перспективному Плану, таке об’єднання вважатиметься таким, що не відбулося.

 На громадських слуханнях виступили також голова Гребінківської районної державної адміністрації  Роспопов Віталій Васильович та голова  Гребінківської районної  ради Зінченко Валерій Миколайович, заступник міського голови Володимир Миколайович Зінченко.
 

 

 Окремі сільські голови вислови свою незгоду із процесом об’єднання громад, оскільки на їхню думку, це приведе до погіршення надання послуг, тощо. Вважають за необхідне створити окремо сільську об’єднану територіальну громаду, наприклад в центрі в с. Короваї. Про те, в такому разі на території даного адміністративного центру необхідно буде створити відділи Пенсійного фонду, казначейства, податкової служби, пожежної частини, міліції, центру зайнятості, заклади первинної медицини тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Гребінці святкуватимуть День Перемоги та 29-у роковину Чорнобильської трагедії

Для них в адміністративному центрі необхідно мати адміністративні будівлі. Дані структури повинні бути утворені та утримуватись за рахунок коштів державного бюджету, крім закладів первинної медицини – пункт первинної медико-санітарної допомоги та службу швидкої допомоги, які необхідно буде створити в такому випадку в с. Короваї та утримувати за рахунок коштів об’єднаної громади, який потім буде надавати медичні послуги всім жителям об’єднаної громади. В такому випадку не витримуються і інші норми Методики формування спроможних громад.

 На підтримку процесу об’єднання громад виступили  депутат міської ради Сергій Карпович та депутат Гребінківської районної ради Неля Бондаренко, начальник районного управління юстиції Дмитро Федорченко.

 За підсумками громадських слухань прийнято одноголосно рішення про підтримання ініціативи добровільного об’єднання територіальних громад сіл та міста Гребінківського району.
www.hrebinka.org.ua


Схожі матеріали:
👁 1918
Категорія: Новини Гребінки
Теги: громада, голова, Гребінка, мілевський




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ