Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

10.05.2015

На Пирятинщині відроджуть робочі місця в селах


Кілька сіл в Пирятинському районі отримають нові робочі місця


На Пирятинщині відроджуть робочі місця в селахКілька сіл в Пирятинському районі отримають нові робочі місця. Зайнятість і працевлаштування в населених пунктах – результат ініціативи громади та її співпраці з районною владою

Найголовніша проблема на селі – це відсутність роботи. На території району працюють великі агрокомпанії, які користуються землею, але робочих місць не створюють. Люди отримують гроші за паї, але то мізер у порівнянні з елементарними потребами населення, говорить голова Пирятинської районної ради  Олег Куча.  Керівництво району запровадило регулярні зустрічі з громадами сіл з метою обговорення можливих варіантів зайнятості в населених пунктах.

– Ми об’їжджаємо сільські ради в районі. На кожній зустрічі із селянами закликаємо людей об’єднуватися заради власного добробуту. А ще просимо проявляти ініціативу, висловлювати ідеї стосовно енергозбереження, працевлаштування, зайнятості, –  додає перший заступник голови РДА Владислав Гуленко.

За його словами, по району дуже багато спорожнілих ферм, що або використовуються не на повну потужність, або не за призначенням, або взагалі простоюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До міліції Полтавщини громадяни добровільно здали більше 150 одиниць зброї

– Усі давно говорять про залучення інвестицій. Ми плануємо запрошувати інвесторів, даючи їм можливість платити мінімальні кошти за оренду приміщень старих олійниць, ферм тощо, аби вони давали сільському населенню робочі місця, – говорить Олег Куча. Крім того, це дасть можливість зберегти вже збудовані споруди, що руйнуються і які самі ж селяни і розтягують.

У Прихідьках налагоджують виробництво «заморської» ікри

На сьогоднішній день районна влада об’їхала майже половину сільських та селищних рад Пирятинщини. У більшості випадків селяни не готові проявляти ініціативу, констатують посадовці. Але є і позитивні приклади, говорить Владислав Гуленко:

– У селі Прихідьки працює консервний завод. Люди виявили бажання вирощувати продукцію і здавати на переробку. Ми підтримали пропозицію, зустрілися з керівником заводу, який із задоволенням пішов селянам назустріч. Консервний завод займається переробкою кукурудзи, зеленого горошку та консервує кабачкову ікру. Для вирощування горошку та кукурудзи потрібні більш складні технології, а от вирощувати кабачки селяни спокійно можуть самостійно. Жителів Прихідьок ознайомлять з відповідними методами обробітку землі, технологіями вирощування цієї культури, обіцяють надати постійний агрономічний супровід, засоби захисту та посадковий матеріал.

Селяни не до кінця вірять у перемогу над безробіттям

Сьогодні тривають переговори із власником птахофабрики в селі Вікторія про відродження  підприємства. Там величезний майновий та переробний комплекс. У перспективі – це близько 200 робочих місць, наголошує Олег Куча

– Ми стоїмо на тому, щоб власник віддав ферму в оренду. Власник веде свою позицію, щоб знайти вигідного орендаря або самому запустити комплекс, але ж для цього потрібно чимало грошей, а їхня агрофірма має великі борги. Це одна з проблемних організацій у районі. Але вони обіцяють найближчим часом погасити заборгованість за рахунок продажу в інших районах майнового комплексу.

Самі жителі Вікторії мало вірять у таке диво, як робота на птахофабриці. Кажуть, що споруди доведеться відбудовувати з нуля, а який інвестор захоче вкладати такі величезні гроші?

– Птахофабрику закрили у 2004 році, і всі ми залишились без роботи. Селяни самі усе розтягнули та розвалили. Колись на території фабрики була гарна їдальня, яку з часом віддали під молочарню. Туди були підведені газ і вода. А зараз це просто руїна посеред поля. Була тут і власна котельня, яка опалювала двоповерхові будинки, в яких мешкали працівники комплексу та саму птахофабрику. Зараз від обладнання не залишилось нічого. Важко навіть уявити, як це все можна відновити, – сумнівається пан Володимир, який свого часу працював на птахофабриці водієм.

Пенсіонер Анатолій Ільєнко теж не вірить у відродження комплексу. Чоловік віддав роботі на птахофабриці все життя. Працював там з юних літ до виходу на пенсію і бачив кращі часи підприємства.

– Аби відбудувати ці споруди, потрібні колосальні капіталовкладення. Сараї, звісно, ще стоять, але всі вони в аварійному стані, бо давно вичерпали свій ресурс. Свого часу я керував будівельними та ремонтними роботами і знаю, що гарантійний термін експлуатації сараїв складає 30 років, а збудовані вони 1964 року, тобто їм уже 51 рік. Дахи треба перекривати повністю, не знаю, на чому вони й тримаються. Звичайно, усе можливо відбудувати, просто треба вкластися. Зараз люди в селі залишились без роботи, а птахофабрика – це надія наших жителів на краще життя.

Головний бухгалтер птахофабрики Наталія Чічі каже, що така надія у селян є.

– У першу чергу ми плануємо забезпечити робочі місця для жителів села Вікторія. Більшість місцевих і раніше працювали на птахофабриці, мають великій досвід роботи. Є багато фахівців, і саме їхній досвід стане у нагоді при відбудові та подальшій роботі комплексу. Зараз йде посівна компанія, і як тільки вона завершиться, директор планує розпочати відбудову птахофабрики з перспективою збільшення  обсягів виробництва та потужностей.

Схожі матеріали:
👁 1488
Категорія: Полтавщина
Теги: сараъ, птахофабрика, Пирятинський район




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ