Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.07.2020

На Полтавщині продовжують реалізувати заходи боротьби з ВІЛ/СНІДом


Нині оптимізована лабораторна діагностика, тобто пацієнт не повинен їхати у спеціалізований центр, а здавати аналізи на місцях.


На Полтавщині продовжують реалізувати заходи боротьби з ВІЛ/СНІДомСтаном на 1 липня під медичним наглядом в області перебуває 3584 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 152 дитини віком до 14 років.

Відсоток охоплення високоактивною антиретровірусною терапією становить 83,5%.  Це 2903 особи, з них 62% – 1794 особи – мають вірусологічну супресію (це ті люди, які не можуть передавати дану інфекцію).

Порівняно з минулим роком кількість хворих знизилася. Зменшилися й показники смертності від СНІДу.

Про це на апаратній розповів директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак.
 
«Цього року траплялися випадки, коли людина проходила тестування на  коронавірус, дізнавалася про ВІЛ-інфекцію. Близько 1 500 людей потрібно охопити антиретровірусною терапією. Нині стаціонарну допомогу в регіоні надає обласний центр з профілактики боротьби зі СНІДом, який теж уклав контракт з НСЗУ. У центрі є паліативне відділення», – розповів Віктор Лисак.

Він зазначив, що перед областю поставлено три основні завдання: запобігти поширенню інфекції, вдосконалити систему ефективного виявлення випадків ВІЛ-інфекції та забезпечити доступ до лікування.

Із метою розширення доступу населення області до надання спеціалізованої медичної допомоги для людей, які мають ВІЛ-інфекцію, та забезпечення кваліфікованого диспансерного спостереження в області функціонують 24 кабінети «Довіра».
 
«За період реформування медичної галузі в Полтавській області 22 заклади охорони здоров’я уклали договори з Національною службою здоров’я України в рамках пакету послуг «Діагностика, лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини». Упродовж першого півріччя 2020 року проведено 711 курсів профілактики та лікування опортуністичних інфекцій. Відповідно до джерел фінансування 383 курси профінансовано за кошти Глобального фонду, 114 – за кошти Державного бюджету та 214 курсів – за кошти інших бюджетів, включаючи кошти благодійних організацій та власні кошти пацієнтів», – сказав Віктор Лисак.

Нині оптимізована лабораторна діагностика, тобто пацієнт не повинен їхати у спеціалізований центр, а здавати аналізи на місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині хочуть розробити проєкт програми розвитку мисливських господарств області

Віктор Лисак наголосив, що основою для подальшої боротьби з даною епідемією мають стати досягнення в сфері профілактики ВІЛ-інфекції, особливо серед груп найвищого ризику і уразливих до ВІЛ груп населення, забезпечення антиретровірусного лікування. Якщо вчасно виявлена хвороба та розпочато лікування – знижується смертність від СНІДу.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов наголосив, що в області розроблять та затвердять план подальших кроків із боротьби з даною інфекцією. У ньому будуть чітко прописані всі пункти з датами реалізації тих чи інших завдань. Також фіксуватимуть всі позитивні зрушення. За потреби Полтавщина запозичить досвід сусідніх регіонів.

Полтавська обласна державна адміністрація


Схожі матеріали:
👁 1080
Категорія: Полтавщина
Теги: Віктор Лисак, здоров’я, ВІЛ-інфіковані




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ