Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.06.2014

На Полтавщині тривають відновлювальні роботи на ділянці газопроводу, де стався вибух


Від полум’я земля спеклася, наче кераміка


На Полтавщині тривають відновлювальні роботи на ділянці газопроводу, де стався вибух

Протягом минулої доби на ділянку магістрального газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород" аварійною бригадою УМГ "Київтрансгаз" ПАТ "Укртрансгаз" завезені ґрунт та пісок, якими засипають котлован.

Проведено зварювання 4-х пар труб довжиною 11 метрів кожна та двох заглушок трубопроводу.

Хід проведення відновлювальних робіт перебуває на контролі Управління ДСНС України у Полтавській області, повідомляє прес-служба відомства.

Нагадаємо, що 17 червня близько 14.25 біля села Їсківців на Лохвиччині вибухнув магістральний газопровід високого тиску «Уренгой – Помари – Ужгород». Протягом двох годин пожежу ліквідували, обійшлося без людських жертв, транзит газу відбувається по резервній трубі. Причина аварії – терористичний акт.

Вибух викликав у місцевих жителів паніку

Звук вибуху було чути в радіусі десятків кілометрів. Жителі Лохвиці, до якої близько 10 км, протягом майже півгодини спостерігали факел, що інколи сягав 200-метрової висоти і 300 метрів у діаметрі. У небо здіймалися хмари чорного диму. Розносився гул гігантського газового пальника.

Люди боялися, не знаючи який саме із газових об’єктів спалахнув – у районі тільки бурових вишок кілька сотень, а ще є газопереробний завод, компресорні станції, установки покращення природного газу тощо. До найближчого села Овдіївки від місця аварії трохи більше 1 км, до села Їсківців – близько 2 км, до Пестичевського – майже 3 км. Тож, за словами Ореста Олійника з села Христанівки, перелякані жителі найближчих сіл залишали помешкання, бо «все плавилося». У Лохвиці від звуку вибуху прокинулися діти у пришкільних таборах, батьки їх терміново забирали додому.

 

 

Від полум’я земля спеклася, наче кераміка

Під’їжджаємо до пошкодженого газопроводу. На трасі «Лубни – Лохвиця» стоять міліцейські пости, більшість машин зупиняють. Дістатися місця вибуху, де на тлі вигорілого поля метушаться пожежники та правоохоронці, вдається з третьої спроби. Вдаю, нібито пішов геть, і накидаю гак пшеничним ланом.

Серед поля вже майже стиглої пшениці чорніє й подекуди димить обгорілий вибалок. Площа згарища – кілька гектарів. Скрізь десятки пожежних і міліцейських машин. Рятувальники та правоохоронці влаштували у наметі аварійний штаб, оглядають територію, здійснюють заміри. Стомлені й закіптюжені бійці Лохвицької державної пожежно-рятувальної частини відпочивають біля пожежної машини.

 

 

– Гасили дві години, – розповідає начальник Лохвицької служби з надзвичайних ситуацій Олександр Сілютін. – Найважче було до того, як перекрили газ, але ми все ж оточили пожежу і не дали вогню поширитись.

Першою сповістила райвідділ міліції про вибух 52-річна лохвичанка. На місце прибули міліція та пожежники п’ятьох частин. Температура полум’я була такою високою, що без захисного костюма наблизитися ближче, ніж за кілометр, було неможливо. Ґрунт біля місця вибуху спікся і нагадує шматки цегли. Між обвуглених дерев – вирва глибиною з 10 м і до 20 м у діаметрі.

Стирчать розірвані кінці товстостінної сталевої труби. Два її розгорнуті й покручені шматки лежать аж за 100 м. На дні вирви – калюжа (газопровід прокладений у вогкій місцевості). Труба раніше була засмолена, обмотана гідроізоляційною плівкою і обкладена бетонними блоками. Тому після вибуху поле нагадує злітно-посадкову смугу після бомбардування – земля спеклася, наче кераміка, і рясно всіяна розірваними шматками бетону.

У версію теракту спочатку повірили не всі

– Беремо для аналізу зразки ґрунту по всьому полю, – пояснює чоловік у куртці з написом «Експерт». – Якщо знайдемо сліди вибухівки, можна буде підтвердити припущення про підрив газопроводу.

Міліціонери ж, поки триває слідство, від коментарів відмовилися. Неофіційно говорили, що не вірять у підрив, бо труба давно перебувала в аварійному стані. До того ж, терористам для підриву в цьому місці довелося б роздовбувати бетонний каркас.

 

 

Те саме стверджував у перші години після вибуху й голова Полтавської облдержадміністрації Віктор Бугайчук:

– Два роки тому інженери лінійного управління магістральних газопроводів зверталися в компанію «Нафтогаз України» і повідомили про аварійний стан труби. На цій ділянці 11 латок, однак національна акціонерна компанія відмовилася виділити кошти на ремонт.

Також губернатор Полтавщини зазначив, що серед версій розглядають просідання ґрунту, що могло призвести до розгерметизації газопроводу. Її одразу назвали попередньою причиною вибуху в облуправлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій.

На розірваній трубі знайшли сліди дії вибухівки

Однак передумовою диверсії є те, що 16 червня Росія припинила постачання газу до України та попередила Європу про можливі проблеми з транзитом газу. Дві спроби нападу на газотранспортну систему терористи здійснювали у травні на Івано-Франківщині. Лохвичани ж стверджують, що вибуху передували два слабші «хлопки», як при підриві.

– Ключова версія причини – терористичний акт, – заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. – Диверсія – чергова спроба з боку Росії дискредитувати Україну як партнера в газовій сфері.

Таку версію підтримав і колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі, який переконаний, що диверсію скоєно за наказом президента Росії Володимира Путіна.

– Почерк Путіна не змінюється: у січні 2005 року газопровід, по якому Грузія отримувала російський газ, також як і головна лінія електропередач, були підірвані «невідомими терористами» в декількох місцях. Грузія опинилася без світла і тепла взимку, в рекордно холодну погоду, – пише Саакашвілі на своїй сторінці у «Фейсбуці». – В результаті цієї диверсії Росія отримала абсолютно протилежний результат, ніж той, на який Путін, напевно, розраховував. Ми перебудували свою енергосистему і дуже скоро перестали енергетично залежати від ненадійного сусіда.

 

 

Російські ЗМІ мусують версію про підрив газопроводу українськими «радикалами», згадуючи, як про це погрожував лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош. Нібито в такий спосіб можна позбавити Росію грошей за проданий Європі газ.

Наступного дня, 18 червня, про підтвердження свого припущення Арсен Аваков заявив на вранішньому засіданні Кабміну:

– Ми припускаємо, що вибуховий пристрій був закладений під основу бетонної опори трубопровода, після чого відбулися два слабкі, а потім – потужний вибух. Слідство триває.

За результатами огляду труб встановлено, що сліди корозії та зносу відсутні.

– Рештки труби мають сліди бризантної дії вибухових речовин, – повідомив Авакову голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський.

Газопровід «Уренгой – Помари – Ужгород» сполучає родовища у Західному Сибіру із Ужгородом. Ним Росія транспортує газ до країн центральної й західної Європи.

Споживачі не отримали через аварію ніяких незручностей, бо впродовж півгодини газ перемкнули на резервну гілку. У Словаччині навіть не помітили зниження тиску і об’єму.

Як повідомляє прес-служба міністерства енергетики та вугільної промисловості України, внаслідок вибуху втрачено близько 10 млн
 м3 газу.

Події та коментарі

Останнім часом диверсанти почали  з’являтися і на Полтавщині. Тож звертаємося до читачів із проханням: якщо помітите підозрілих осіб, якісь підозрілі дії, повідомте міліцію, Службу безпеки України. Номер «телефону довіри» Управління СБУ в Полтавській області – (0532) 51-18-38, телефон чергового по СБУ – (044) 235-55-18.



Схожі матеріали:
👁 1594
Категорія: Полтавщина
Теги: полум’я, теракт, Лохвиця, газ, Полтавщина, вибухівка, труба




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ