Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

07.04.2017

На Полтавщині відбувся мітинг-реквієм до 75-річчя з дня масового розстрілу нацистами євреїв


«Ніколи більше». В урочищі Пирогова Левада відбувся мітинг-реквієм


На Полтавщині відбувся мітинг-реквієм до 75-річчя з дня масового розстрілу нацистами євреїв Цієї весни минає 75 років, як фашистські окупанти вчинили розправу над мирними жителями Пирятинщини. Понад три тисячі літніх людей, жінок, дітей були жорстоко розстріляні гітлерівцями.

Найбільше полягло 6 квітня 1942 року в урочищі Пирогова Левада (на той час урочище Яблунівщина). Тоді німці повели на смерть 1900 євреїв, серед них 370 дітей.

Того ж року 18 травня було розстріляно 380 комуністів і радянських активістів та 25 єврейських та циганських родин. Зі слів очевидців тих подій, земля над братськими могилами після розстрілів ще кілька годин, а то й днів, ворушилася. Хто не загинув від кулі, гинув від того, що був похований живцем.

Протягом періоду окупації подібні розправи проводилися і в місті: на території лікарні, в парку біля в’язниці (район ліцею), в старих погребах біля залізничного вокзалу. В цих людей забирали життя тільки за те, що вони були іншої національності і мали свій погляд на життя.

В пам’ять про ті страшні події 6 квітня у Пироговій Леваді відбувся мітинг-реквієм. У заході взяли участь керівництво міста і району, голова Гребінківської райдержадміністрації, представники єврейських громад Миргорода, Полтави, Кременчука, Лубен та Конотопа та виконавчий директор благодійного фонду „Remember Us“ із США Ігор Корсунський. Про це Grebenka.com повідомили у Пирятинській міській раді.

Розпочався захід із покладання квітів до меморіалу. У своєму виступі заступник міського голови Ігор Шикеринець зазначив, що 6 квітня і 18 травня 1942 року – це найчорніші дні нашої історії, - дні, коли відбулись масові розстріли мирних жителів фашистськими окупантами.

 


Всі ці роки вшановували пам’ять загиблих у Пироговій Леваді 18 травня. Ця традиція залишиться незмінною. Але цього року міська рада підтримала ініціативу єврейських громад Полтавщини спільно вшанувати загиблих євреїв, ромів та українців 6 квітня, в день наймасовішого знищення людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Внаслідок жахливої ДТП на Полтавщині загинула одна особа (ФОТО)

Голова Миргородської єврейської громади Михайло Рутгайзер, виконавчий директор благодійного фонду „Remember Us“ із США Ігор Корсунський зауважили, що цей захід проводиться для молоді, адже юне покоління українських громадян повинно знати правду про Голокост. Тому на зібранні були присутні понад сто школярів з Пирятина, Миргорода, Лубен.

Голова Черкаської громади ромів Володимир Бамбула зазначив, що для них дуже важливі такі заходи, бо ця нація в той час було не писемною і згадок про ті події практично ніяких немає.

 

 

На заході були присутні ті, рідні чиїх спочивають у братській могилі. Олексій Павленко розповів, як його мама врятувала від смерті двох єврейських дівчаток, а потім виростила як власних дітей.

Таких вчинків було багато. Понад 2500 українців отримали звання Праведників України та Праведників Миру. Серед них є й пирятинці.

Гостя із Миргорода, член Спілки письменників України, поетеса Наталя Харасайло у своїх віршах зверталася до теми тієї далекої війни і пережитого нашим народом горя. Більшість присутніх не змогли втримати сліз.

 

 

Равін Київської Центральної синагоги імені Бродського Еліягу  зачитав поминальну молитву.

За єврейською традицією школярі поклали до братської могили іграшки для невинно убієнних дітей, промовляючи слова „Ніколи більше“.

Біля підніжжя пагорбу були розміщенні 30 фотографій розстріляних в Пироговій Леваді, неподалік встановлено меморіальну дошку, на березах центральної алеї закріплено стенди, на яких розміщені статті із книги „Пирогова Левада“. Кілька примірників цього видання було подаровано гостям заходу.

 


Підписуйтесь на наші оновлення у Facebook, Однокласники, "ВКонтакте" та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Схожі матеріали:
👁 1381
Категорія: Новини Гребінківської громади
Теги: пирятинщина, Гребінківщина, розстріл, урочище, Пирогова Левада, євреї




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ