Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

25.06.2021

На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів


Премiя присуджусться колективам та митцям, творча дiяльнiсть яких пов'язана з Лубенщиною та Лубенським районом.


На Полтавщині започаткують премію імені братів ШеметівКультурні діячі, журналісти, краєзнавці зібралися 22 червня у Гребінківській міській публічній бібліотеці на презентації Положення про премiю iменi братiв Шеметiв.

Премiя заснована з метою вшанування пам’ятi українських патрiотiв i видавцiв першої україномовної газети «Хлiбороб» на Лiвобережнiй Україні, якi своєю жертовною працею на полiтичнiй та культурно-просвiтницькiй нивi у першiй чвертi ХХ столiття зробили помiтний внесок у вiдродження нашої державностi, нацiональної культури та духовностi.

Премiя присуджується за кращi творчi здобутки, присвяченi науково-пошуковiй роботi, iсторичнiй, патрiотичнiй тематицi рiдного краю, спрямованi на розвиток нацiонально-патрiотичного виховання, вiдродження духовностi та розбудову незалежної демократичної України.

Лауреатами та дипломантами премiї можуть бути письменники, журналiсти, краєзнавцi, працiвники освiти та культури, професiйнi та аматорськi творчi колективи, композитори, художники, архiтектори, окремi представники народного та професiйного мистецтва, громадськi органiзацiї, творча дiяльнiсть яких пов’язана з Лубенщиною та Лубенським районом. Премiя вручається один раз на рiк 14 серпня та складає 10 тисяч гривень.


На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів


На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів


На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів
 

Тож пропонуємо творчим мешканцям Гребінківської громади уважно ознайомитися з Положенням, брати участь у конкурсі та вигравати!

ПОЛОЖННЯ
про премiю iменi братiв Шеметiв

І. Загальнi положення

Регiональна  премiя  iменi  братiв  Шеметiв  (далi  -  Премiя)  присуджу€тьсящороку з метою вшанування пам'ятi украi.нсысих патрiотiв i видавцiв першо.і.укра.і.номовно.і.   газети   «Хлiбороб»   на   Лiвобережнiй   Україні, якi своєю жертовною працею на полiтичнiй та культурно-просвiтницькiй нивi у першiйчвертi ХХ столiття зробили помiтний внесок у вiдродження нашої державностi, нацiональної культури та духовностi.

2. Премiя  заснована за iнiцiативи ГО «Лубни-Медiа», газети «Хлiбороб» Калайдинцiвського iсторико-красзнавчого музею, мiсцевих красзнавцiв   та журналiстiв за фiнансової пiдтримки благодiйникiв та меценатiв за сприяння Нацiональної Спiлки  письменникiв України, Лубенської  мiської ради, Лубенської районної ради та районної  державної адмiнiстрацiї Лубенського району Полтавської областi.

3.Премiя присуджується за кращi творчi здобутки присвяченi науково-пошуковiй роботi, iсторичнiй, патрiотичнiй  тематицi рiдного краю, спрямованi на розвиток нацiонально-патрiотичного виховання, вiдродження духовностi та розбудову незалежної демократичної України.

4. Лауреатами та  дипломантами Премiї можуть бути письменники, журналiсти, краезнавцi, працiвники освiти та культури, професiйнi та аматорськi  творчi  колективи,  композитори,  художники,  архiтектори,  Окремi представники народного та професiйного мистецтва, громадськi органiзацiї.

5. Премiя присуджусться колективам та митцям, творча дiяльнiсть яких пов'язана з Лубенщиною та Лубенським районом.

6. Премiя вручається один раз на рiк 14 серпня.

Мiсце проведення - замiський комплекс Villа-kгопа.

ІІ. Порядок висунення претендентiв на здобутгя Премiї

1. Визначення лауреатiв та дипломантiв Премiї проводиться за номiнацiями:
  • За здобутки у сферi журналiстики, лiтератури, краєзнавчих розвiдок, а також «Медiа-проектiв».
  • За вагомий  особистий  внесок у розвиток  та популяризацiю  нацiонально-патрiотичого руху нагороджуються предст,авники у галузi освiти, культури, а також громадських органiзацiй.
2. Претенденти на здобуття Премiї висуваються громадськими органiзацiями, творчими спiлками, органами мiсцевого самоврядування культурно-мистецькими, науковими та навчальними  закладами  та  окремими громадянами, якi до 1 серпня  подають у Лубенський красзнавчий музей (м.Лубни вул.   Я. Мудрого 30/25 контактний тел. (053) 617-20-30, директор.Верещака Вiктор Михайлович + (038) 099 267 18 03 ел.адреса: musеum_lubnu@ukг.пеt) такi документи у письмовому чи електронному виглядi:
  • лист - подання, в якому зазначаються: загальна оцiнка творчостi, характеристика культурно-просвiтницької дiяльностi та мотивацiя висунення на здобуття Премiї;
  • ігфломаційга довідка про творчу діяльність колективу, життя і творчість особи (осiб), висунутої на здобуття Премiї, в довiльнiй формi;
  • робота номiнанта.
3. Пiдбиття пiдсумкiв конкурсу завершусться до 7 серпня.

ІІІ. Основнi критерiї оцiнки та визначення переможцiв

1. Основними критерiями оцiнки претендентiв на здобуття Премiї є:
  • соцiальна значущiсть твору або дiяльностi;
  • оригінальність твору;
  • креативний творчий задум.
2. Переможець визначається конкурсною комiсiсю з присудження премiї iменi братiв Шеметiв (далi - Комiсiя) пiсля розгляду матерiалiв, поданих на здобуття Премiї.

3. Склад Комiсiї щодо присудження премiї iменi братiв Шеметiв затверджується на засiданнi оргкомiтету з присудження Премiї i дiє на громадських засадах. Основною формою роботи Комiсiї є засiдання. Засiдання Комiсiї є правомочним, якщо на ньому присутнi не менше як двi третини його складу.

Рiшення Комiсiї ухвалюється вiдкритим голосуванням бiльшiстю голосiв присутнiх на засiданнi. У разi рiвного розподiлу голосiв вирiшальним є голос голови Комісії.

4. Органiзацiйне забезпечення роботи Комiсiї, у тому числi приймання та пiдготовка документiв, зазначених у пунктi 1 роздiлу ІІ Положення, здiйсню ссекретар Комiсiї.

По завершенню голосування секретар Комiсiї готує протокол засiдання Комiсiї, який пiдписує голова та секретар Комiсiї. За вiдсутностi голови Комiсiї протокол пiдписує його заступник.

IV. Нагородження та фiнансове забезпечення

1. Фiнансування витрат, пов'язаних з виплатою Премiї, здiйснюється за рахунок благодiйних коштiв та асигнувань на галузь «Культура i мистецтва», що передбачаються в мiсцевому бюджетi на вiдповiдний рiк.

2. Особа або колектив, якiй присвоюсться Премiя, отримує звання лауреата премiї iменi братiв Шеметiв, їй вручасться диплом та грошова винагорода.

3.Хiд конкурсу та його пiдсумки висвiтлюються в ЗМІ.


На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів


На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів


На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів


На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів
 

Довідково

Брати Шемети — видавці першої україномовної газети «Хлібороб» на Лівобережній Україні у 1905 році.

У першій чверті ХХ століття зробили вагомий внесок у відродження нашої державності, національної культури та духовності. Заснування премії обговорювали за участю діячів у галузі культури та небайдужих лубенців.

Визначено, що місцем вручення премії стане розважальний комплекс VILLA CRONA, де підприємець Василь Лантух зберіг ставок Шеметів і виявив бажання популяризувати їхню пам’ять.


На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів
 

До участі у конкурсі на здобуття премії запрошуватимуть журналістів, представників культури та людей, котрі займаються патріотичним вихованням із усіх громад Лубенського району. Грошова премія переможцям становитиме не менше п’яти тисяч гривень.

Сергій Мисник, директор ОЗ «Калайдинцівська ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.Ф.Д.Рубцова», депутат Лубенської міськради
— Вшановувати їхню пам’ять варто. Адже, хто не знає свого історичного минулого, той не вартий майбутнього. Зараз проводиться певна робота для того, щоб, власне, увіковічити пам’ять, створити музейну кімнату в Калайдинцівському краєзнавчому музеї.

Анатолій Куценко, співак, діяч культури Лубенщини
— Ми сьогодні намалювали приблизну концепцію вручення цієї премії. І вона буде відбуватися там, де ставок Шеметів. Є меценати, які спонсорують цю премію. Я думаю, що все-таки у цьому році планується на 14 серпня вручення цієї премії. Планується великий мистецький захід. Цей захід буде абсолютно неординарний, абсолютно цікавий.

На Полтавщині започаткують премію імені братів Шеметів


Схожі матеріали:
👁 2804
Категорія: Суспільство
Теги: дипломант, Лубенщина, лауреат, Лубни, Премiя, премія імені братів Шеметів




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ