Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.04.2018

На Полтавщині знайшли в роздягальні дитячого садка змію, занесену до Червоної книги України


У дитячу роздягальню змія заповзла, припускають, через щілину в підлозі з підвалу, де зимувала


На Полтавщині знайшли в роздягальні дитячого садка змію, занесену до Червоної книги України Змію знайшли в роздягальні дитячого садка в селі Лукім’я Оржицького району.

Про небезпечну знахідку працівники дитсадка одразу сповістили директора школи, оскільки дошкільний навчальний заклад і загальноосвітня школа знаходяться в одній будівлі.

Нині у дитячому садку діє одна група – 15 дітей різного віку. На щастя, від змії ніхто не постраждав. Про це повідомляє видання Кolo.News.
 
– Ми припускаємо, що це полоз жовточеревий. Ці змії вже давно облюбували наше село. Черево в них жовте або помаранчеве. Зверху (забарвлення верхньої сторони тулубу – прим. авт.) теж буває різним від сірого до чорного, – розповіла Світлана Колісник, директор Лукімської школи. – Ми викликали працівників ДСНС, повідомили у районний відділ освіти. Надзвичайники приїхали, хотіли гада сфотографувати, але він утік.

Ситуація ускладнюється тим, що полоз жовточеревий, або, як його називають ще жовтобрюх – це вид неотруйних змій занесений до Червоної книги України. Тому вбивати їх не можна. А відловити, твердять в селі, – не реально, оскільки їх дуже багато. Ці змії вже давно оселилися в Лукім’ї, вони сповзаються в село наприкінці вересня на зимівлю: живуть в покинутих будинках, в сараях, погребах, підвалах, оселилися і в будинку культури. Нині пора, коли змії прокинулися, в них шлюбний період, потім, кажуть місцеві, вони повзуть до лісу, на болота, а восени знову повертаються.

У дитячу роздягальню змія заповзла, припускають, через щілину в підлозі з підвалу, де зимувала.

– Цю проблему піднімав ще колишній директор школи, років 10 тому, і в районі, і в Київ писали листи в Мінекології. Прийшла відповідь, що їх можна відловити, а вбивати – ні. Я чула, що є організація в Харкові, яка відловлює жовтобрюхів, звісно, за гроші. Але ж де їх потім подіти та й нереально відловити всіх, – каже Світлана Колісник.

Желтобрюхий (каспийский) полоз (Hierophis caspius)

Жовтоюрх не отруйний, але боляче кусає
 

У відділі освіти Оржицької райдержадміністрації садок рекомендували закрити на карантин. Проте батьки дітей, твердить Наталія Стасенко, начальниця відділу освіти, виступили проти закриття закладу.
 
– До мене приїхала ціла делегація батьків із Лукім’я й попросила не закривати дитсадок на карантин, – говорить Наталія Стасенко. – До цих змій вже звикли в Лукім’ї і дорослі, і діти, бо їх там дуже багато. Через днів десять полоз відповзе із села.

Як вихід із ситуації керівництво запропонувало ще раз зробити генеральне прибирання на території закладу та замастити всі щілини в самій будівлі.

– Примітно, що велика популяція полоза жовточеревого вже десятками років живе саме в Лукім’ї, у сусідніх селах цієї змії немає та й загалом, на території нашого району полоза немає ніде крім цього населеного пункту, – переконує Наталія Стасенко.
 

Желтобрюхий (каспийский) полоз (Hierophis caspius)

Жовтоюрх не отруйний, але боляче кусає
 

Полоз жовточеревий хоч і неотруйна змія, але дуже агресивна та боляче кусає , до крові. Після укусу в рані можуть лишатись дрібні зуби. У довжину ця змія може сягати до двох метрів. Її вважають найбільшою змією в Європі. Примітно, що в Україні цей вид живе переважно в степу, але, імовірно, через зміни клімату, оселився і в лісостеповій зоні, до якої належить Полтавщина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині загинув чоловік під час ремонту автівки, яка впала на нього під час проведення ремонтних робіт

ДОВІДКОВО

Луска жовточеревого полоза гладенька, навколо середини тулуба – 19 рядів лусок. У дорослих змій верхня сторона тіла сіра або бурувата, нижня – солом’яно-жовта, без будь-яких плям. Молоді особини мають характерний малюнок. Харчується полоз жовточеревий гризунами розміром до ховрахів, птахами, їх яйцями, ящірками, рідше іншими зміями. Активний у світлий час доби. Він хапає здобич на ходу й часто поїдає її, навіть не задушивши, придавлюючи своїм міцним тулубом до землі.

З зимових схованок жовточеревий полоз виходить наприкінці квітня — на початку травня. Самка полоза відкладає за 1 раз 7—15 яєць (це відбувається у червні-липні). Молодь з’являється наприкінці серпня -на початку вересня. На зимівлю в одне місце збираються до 10 особин жовточеревого полоза.

Цей вид внесено до Червоної книги України як вразливий. Перебуває він і під особливою охороною Бернської конвенції.

Схожі матеріали:
👁 1757
Категорія: Полтавщина
Теги: Жовтоюрх, дитячий садок, змія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ