Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

04.05.2018

На Полтавщині зростає народжуваність, але при цьому малопотужні пологові відділення закриють


Якщо пологове відділення приймає менше 400 пологів у рік — породіллі небезпечно народжувати в таких умовах і з такими “фахівцями”


На Полтавщині зростає народжуваність, але при цьому малопотужні пологові відділення закриютьСьогодні в Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОДА, під час брифінгу присвяченому Міжнародному дню акушерки, про зростання народжуваності на Полтавщині повідомила експерт ДОЗ за напрямом “Акушерство та гінекологія” Людмила Іванова.
 
“За минулий рік полтавські акушерки прийняли 11 тисяч пологів, а це набагато більше, ніж у 2016 році.”, – наголосила Людмила Іванова.

На Полтавщині є 14 пологових відділень, в яких працює 300 акушерок.

5 травня відзначають Міжнародний день акушерки.
 
“Акушерка — це людина, від якої залежить життя новонародженого та породіллі. Адже лікар, лише контролює стан жінки, перебуває під час пологів та надає допомогу акушерці під час ускладнень”, – розповіла експерт.

В області спостерігається дефіцит акушерок та лікарів акушер-гінекологів. Праця акушерки — нелегка, тому що вона повинна звертати увагу на всі дрібниці вагітної, які лікар може й не помітити.

Одні пологи в Перинатальному центрі ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського коштують більше 8 тисяч гривень.
 
“На Полтавщині є пологове відділення, в якому вартість одних пологів, для держави, становить 33 тисячі гривень”, – сказав директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

Таке відділення працює у Глобинській ЦРЛ, в ньому приймають лише 47 пологів у рік.
 
“Ми звертались до керівництва лікарні та району з порадою закрити це відділення, так як воно є малопотужним. Рішення про закриття стаціонару може прийняти тільки сесія районної ради”, – додав Віктор Лисак.

З Глобинського району породіллі можу їздити у пологове відділення Кременчука (30 км) для безпечних пологів з кваліфікованими фахівцями у сучасних родзалах.
 
“З наступного року малопотужні пологові відділення закриються самі, тому що кошти на пологи та на інші медичні послуги перераховуватимуться у певний медзаклад. Маленьким стаціонарам не вистачатиме коштів на утримання”, – наголосив головний спеціаліст відділу фінансово-економічної роботи та медичної допомоги матерям і дітям Департаменту Ігор Перогов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медики закликають населення Гребінківщини швидше обирати собі лікаря і підписувати з ним договір

Кременчуцькому та Козельщинському районах місцева влада видає вагітним грошові сертифікати на пологи.
 
“В Оржицькому районі жахливі умови для породілль. Жінки взагалі не повинні знаходитись в таких умовах, не кажучи вже про пологи”, – зауважив директор ДОЗ.

Якщо пологове відділення приймає менше 400 пологів у рік — породіллі небезпечно народжувати в таких умовах і з такими “фахівцями”.

Вагітна жінка може обрати лікарню, в якій буде народжувати та почувати себе у безпеці.

Схожі матеріали:
👁 1204
Категорія: Здоров'я
Теги: здоров’я, акушерка, пологове відділення




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ