Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.03.2012

Основні напрямки реформування медицини в Гребінківському районі



Основні напрямки реформування медицини в Гребінківському районі

Реформування галузі охорони здоров'я - питання, що дуже цікавить наших читачів. Адже від цього залежить якість медичного обслуговування жителів Гребінківського району, держави.

Модернізація первинної мережі надання медичної допомоги в усіх регіонах України має бути завершена до кінця 2012 року. Про це заявив Президент України Віктор Янукович на засіданні Ради регіонів Реформи галузі охорони здоров'я чітко визначені Національним планом дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки.

Відповідний План-графік реформування галузі охорони здоров'я Гребінківщини на 2010-2014 роки затверджений і в Гребінківському районі, який передбачає зміну мережі установ охорони здоров'я та системи фінансування, вдосконалення системи контролю якості надання медичної допомоги.

Концептуальні підходи та етапи здійснення структурних змін у медичній галузі, забезпечення її життєдіяльності було сформовано та визначено на підставі ретельно проведеного аналізу кадрового, фінансового та матеріально-технічного забезпечен ня закладе охорони здоров' я району.

Також було взято до уваги кожну територію, кожен населений пункт Гребінківського району. Зокрема проаналізовано вікову структуру населення, транспортний зв'язок між населеними пунктами та м. Гребінка.

Лише після ретельно проведеного аналізу розпочалася реалізація організаційних заходів з реформування. Зокрема розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги.

Першим етапом проведення структурних змін у медицині визначено процес оптимізації надання первинної медико-санітарної допомоги та забезпечення її пріоритетного розвитку на засадах загальної практики -сімейної медицини.

Сімейний лікар самостійно визначає причину хвороби, лікує її чи призначає додаткове обстеження; або визначає правильний маршрут пацієнта, направляючи його до вузькопрофільного спеціаліста. Це наближає медичну допомогу д опацієнта, позбавляє його невиправданих витрат та заощаджує час.

Але найголовнішою функцією сімейного лікаря є профілактика захворювань та формування здорового способу життя серед населення. В Гребінківському районі рішенням 8 позачергової сесії районної ради шостого скликання від 29.12.2011 року створено Центр первинної медико-санітарної допомоги, до структури якого входить 6 амбулаторій сімейної медицини по селу з 19 фельдшерсько-акушерськими пунктами (як структурними підрозділами амбулаторій) та відділенням ЗПСМ на 4 дільниці по місту, поліклінічним відділенням на 600 відвідувань в зміну.

Але проведення реформ в галузі охорони здоров'я неможливе без кваліфікованих медичних працівників, тому одним з пріоритетних напрямків роботи галузі охорони здоров'я району є робота з кадрами.

В Гребінківській ЦРЛ (центральній районній лікарні) працює 38 лікарів та 103 фахівці з базовою та неповною вищою освітою. Укомплектованість медичним персоналом мережі становить: лікарями - 82,2%, середнім медичним персоналом -100%.

Одним із основних завдань на 2012 рік є необхідність проводити послідовну кадрову роботу по укомплектуванню ЛПЗ району лікарями ЗПСМ.

У 2011 році заклади охорони здоров'я Гребінківського району профінансовано на 99,9% до планового показника.

Відпрацьовані та продуктивно діють дві моделі економічних механізмів на первинному рівні зі стовідсотковим охопленням населення за принципом надання медичної допомоги на засадах сімейної медицини.

Починаючи з 2011 року, всі медичні заклади, що працюють на селі, фінансуються з районного бюджету, завдяки чому забезпечується раціональне використання наявних ресурсів.

Пріоритетним напрямком роботи Гребінківської районної влади залишається покращення організації медичної допомоги дітям та матерям району. Комплекс заходів, здійснених в районі протягом останніх років у рамках обласної програми "Репродуктивне здоров'я до 2015 року" сприяв позитивним змінам у здоров'ї дітей і жінок Гребінківського району.

Так, у районі завершена реорганізація пологового відділення, з метою впровадження сучасних перинатальних технологій: обладнані індивідуальні пологові зали, палати спільного перебування матері та дитини.

В 2011 році в Гребінківському районі народилась 301 дитина.

Основна частина коштів, в рамках реалізації програми, була використана для створення умов безпечного материнства. В першу чергу забезпечено акушерські стаціонари препаратами невідкладної допомоги, необхідним обладнанням для впровадження сучасних перинатальних технологій, створено умови для партнерських пологів, спільного перебування матері та дитини, покращено матеріально - технічну базу акушерських відділень з метою організації якісної медичної допомоги новонародженим.

В рамках реалізації Національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства", ініційованого Президентом України Віктором Янукоеичем на Полтавщині з'явиться обласний перинатальний центр третинного високоспеціалізованого рівня.

У цьому центрі майбутні мами із групи високого та над звичайного ризику можуть спостерігатися протягом вагітності, там же народжувати. В разі потреби недоношені немовлята будуть виходжуватися та отримувати вузькоспеціалізовану допомогу.

Виходячи з вищевикладеного та опираючись на виступ Президента стає зрозумілим, що: "Охорона здоров'я - одна з провідних галузей "економіки майбутнього" на глобальному рівні, і в Україні ця галузь повинна бути загальнонаціональною справою".

Отже і в Гребінківському районі на виконання заходів Обласної Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Успішна Полтавщина - заможна територіальна громада. Будуємо разом"у 2011 році проводилась робота з реформування галузі охорони здоров'я, проводитиметься і в цьому 2012 році.

Шановні жителі району! Галузь охорони здоров'я в 2012 році профінансовано на належному рівні і глибоких потрясінь в реформуванні галузі не передбачається.


Перший заступник голови
Гребіківської райдержадміністрації,
газ. Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1609
Категорія: Новини Гребінки
Теги: црл, Гребінківський район, первинна медико-санітарна допомога, медики, сімейна медицина, Лікар, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ