Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.01.2012

Особливості розвитку молочної галузі в Гребінці



Особливості розвитку молочної галузі в Гребінці

Економічна нестабільність, що панує зараз у світі, так чи інакше, впливає і на економіку нашого невеличкого Гребінківського району, що на Полтавщині.

Відчуває певний дискомфорт від цього і приймальний пункт АТ "Пирятинський сирзавод". Адже щоб мати хороші фінансові результати діяльності, їм треба приймати більшу кількість молока, виробляти більшу кількість готової продукції.

Та зараз виникли проблеми з реалізацією вже готової продукції, зокрема сиру. Адже діяльність Пирятинського сирзаводу направлена в основному на експорт в країни ближнього зарубіжжя.

В зв'язку з економічно нестабільною ситуацією, що склалася зараз у нашій державі, ринок збуту продукції теж страждає. А це впливає і на ціну молока, яку платить сирзавод здавачам.

Протягом минугого року вона трималася на позначці 2 гривні 50 копійок за літр зданого молока. А вже в січні цього року вона впала до позначки 2гривні 15 копійок. А ціна,як відомо, визначальний рушій, виробникам молока також не хочеться втрачати свої кошти.

Отож, коло замикається. Та поки що увесь механізм працює як і завжди - приймальний пункт приймає молоко, а завод виготовляє з нього сир та іншу продукцію.

Невизначеність у економічній ситуації впливає і на об'єми прийнятого молока. На сьогодні пункт приймає 11 тонн молока за добу. Хоча у кращі часи, зокрема у 80-ті роки, сюди надходило майже 100 тонн молочної сировини.

Хоча цей показник залежить насамперед від зменшення кількості поголів'я великої рогатої худоби. Був період, коли господарства масово здавали корів на м'ясокомбінати, щоб вирішити якісь свої фінансові негаразди, сподіваючись нате, що труднощі тимчасові, і скоро минуть. Та не так сталося, як гадалося. Повернути втрачене виявилося не так просто.

На сьогоднішній день лише кілька господарств, в тому числі і фермерські, мають більші чи менші поголів'я ВРХ. Але основними здавачами молочної сировини у Гребінхівському пункті приймання молока залишаються приватні господарства. У багатьох селах нашого та сусідніх, Оржицького,Драбівського та інших районів працюють заготівельники молока.

При пункті трудяться 3 водії, котрі щодня їздять селами та збирають молоко. Авже безпосередньо на цьому підприємстві проводиться повний аналіз молочної сировини. Лаборанти підприємства досліджують молоко на жирність, густину, білок, і навіть на фальсифікацію водою.

Перевірене молоко фільтрується, направляється на охолодження, резервується, аж потім відправляється на Пирятинський сирзавод на переробку.

Приймальний пункт у Гребінці працює вже не одне десятиліття.


Поступово оновлюється  обладнання, виконуються різні ремонтні роботи виробничих лабораторних приміщень. Колектив готовий  до збільшення об'ємів приймання сировини. Та ця ситуація залежить від багатьох глобальних чинників. І у колективі пункту приймання молока сподіваються, що буде збільшуватися поголів'я корів, збільшуватиметься кількість виробленого молока.

Адже треба, щоб місцеве виробництво не занепадало, а розвивалося, тим більше, що продукція Пирятинського сирзаводу, яка виготовляється втому числі і з гребінківського молока, славиться далеко за межами навіть нашої держави.

За матеріалами: газ. «Гребінчин край»





Схожі матеріали:
👁 1900
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Пирятинський молокозавод, Гребінка, Гребінківський район, молоко, ВРХ, рогата худоба




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ