Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.09.2017

Перший Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці" стартував у Мар'янівці


Міський голова В.І. Колісніченко наголосив, що байки Гребінки читає наш президент


Перший Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці" стартував у Мар'янівці8 вересня пообіді у Мар’янівці урочисто зідкрили Перший Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці".

З вітальним словом до гостей та господарів свята звернувся голова Гребінківської райдержадміністрації В.В. Роспопов. Віталій Васильович з впевненістю заявив "Гребінчиним вечорницям” жити!.

Голова районної ради В.М. Зінченко побажав творчих злетів учасникам фестивалю і висловив сподівання, що ім’я нашого земляка Є.П. Гребінки лунатиме за межами України. А ось міський голова В.І. Колісніченко наголосив, що байки Гребінки читає наш президент. Віталій Іванович привітав присутніх з початком фестивалю, а організаторам побажав, щоб все задумане збулося.

Голова села Мар’янівка І.П. Малярик радо вітав гостей на славетній землі поета-байкаря. Мар’янівці вручили хліб автору ідеї, засновнику та художньому керівнику фестивалю М. І. Рудакову. Микола Іванович заявив: "Серце радіє і очам приємно!".

Незважаючи на сумніви і скептичне ставлення, все-таки фестиваль розпочав свою роботу у селі Мар’янівка. Таке щорічне мистецьке свято сприятиме розвитку культури, відродженню давніх українських пісень та традицій.

В першому фестивалі культури взяли участь конкурсанти з Сумщини, Полтавщини, Черкащини, Кіровоградщини, Хмельниччини, Київщини, навіть, з Білорусі.

Після урочистостей гості і організатори свята вирушили до могили Євгена Павловича. Фестивальна хода-парад в українських костюмах під державним прапором пройшла вулицями села. Вдячні земляки принесли квіти до могили Гребінки, а поет Андрій Тарасович Денисенко прочитав авторський вірш-присвяту байкареві.

 
Гребінчині вечорниці
 

Далі фестивальні заходи відбувалися у місцевій школі та сільському Будинку культури. У фойє Будинку культури відкрилася виставка робіт образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. А в глядацькій залі розпочався конкурсний концерт у номінаціях "Вокал", "Художнє слово" та "Музика".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці" зібрав таланти на хуторі Убіжище

На початку конкурсної програми Микола Рудаков представив почесне журі:

Петро Андрійчук - Заслужений працівник культури України, професор КНУКіМ;
Віктор Кавун, Заслужений артист України;
Лідія Михайленко, Народна артистка України;
Володимир Биба, Віктор Рубан;
Ігор Якубовський, композитор і виконавець, лауреат Міжнародних конкурсів;
Наталія Гринь, директор Гребінківської дитячої музичної школи.

Представляли учасників конкурсу ведучі Дарія Бощенко та Руслана Ігнатович. Розпочалася конкурсна програма номінацією "Вокал".

Переповнений зал мар’янівського будинку культури не міг вмістити всіх эхочих. Виконавці з різних куточків України виступали в дивовижної краси українських костюмах. Такі яскраві вишиванки, барвисті спідниці і плахти, заквітчані головні убори та, по-особливому пов'язані, хустки!

 
Гребінчині вечорниці
 

Очей не можна було зідвести від красивої української жінки! І вік тут не грав ніякої ролі, той народний костюм додавав вроди кожній жінці! А коли вони заспівали - зал затих, чути було лише різноголосся, що линуло зі сцени і вражало своєю красою.

Першими співали наші сусіди із смт Драбів. Народний хор районного Центру культури і дозвілля вразив своєю майстерністю. А пісня "Ой, у полі три криниченьки" зазвучала по-новому, душевно та мелодійно.

А коли на сцену вийшли музиканти - "Гармошечко, грай, бубна дрібно вибивай...", ноги глядачів самі почали витупцьовувати.

Гребінчині вечорниці
 

Серед конкурсантів були і "Черкаські цокотухи" з Кононівки; народний хор з села Перервинці; фольклорний колектив "Свашечки" з села Вишеньки; аматорський вокальний ансамбль "Вишиванка" із Слободо-Петрівки; народний фольклорний ансамбль "Горлиця" із села Давидівка; вокальний ансамбль "Оксамит" із Степанівки, жіночий вокальний ансамбль народного хорового колективу "Берегиня"(Гребінка), фольклорний колектив "Солоспів" (Мар’янівка), тріо "Ранкові роси"(с.Тополеве), дует ’Зоряночка" (Гребінка).

З Києва приїхали вокалісти Дар’я Вакула, Світлана Васильковська, Світлана Коваленко, Ольга Остапчук, Юлія Прокопчик, з Гребінки - Ілона Линник.

У дитячій групі виступали Валерія Бондусь, Жасмін Левченко, Августина Мадяр, Анастасія Терещенко, Богдан Цяпко з Гребінки; Вікторія Вареха та Тетяна Новікова з м. Новоукраїнка на Кіровоградщині; Анна Братчик, Альбіна Борщик, Анна Кірієнко з Яготина; Аліна Шемет з села Стефанівщина та Єлизавета Гончар з смт Чупахівка (Сумщина).

Гребінчині вечорниці
 

У номінації 'Музика" змагалися за першість два ансамблі - народний аматорський ансамбль народної музики "Родина" з с. Жердя на Хмельниччині та наш інструментальний ансамбль музичних та шумових інструментів "Веселі музики".

Діти в цій номінації виконали музичні композиції на різних інструментах. Анна Братчик - на сопілці, Максим Дубина, Ліля Калайтан, Анна Кірієнко - на гітарі, Михайло Іванченко -баян, Назар Реготун - сопілка, Микола Стрілець - саксофон. Музиканти приїхали з Гребінки та Яготина.

У номінації "Художнє слово" читали поетичні твори Аліна Вакуленко (м.Суми), Раїса Завгородня (смт Чупахівка), Ігор Шацький та Ніна Фесенко (с.Слободо-Петрівка), Артемій Теодорович(Білорусь).
Серед дитячої вікової групи Тетяна Бельченко та Ірина Приходько(смт. Чупахівка), Ольга Дорошенко (с. Степанівка), Анна Кірєєва (м. Лебедин) та Марія Троцька з Гребінки.

 
Гребінчині вечорниці
 

Конкурсні виступи учасників фестивалю культури "Гребінчині вечорниці" глядачі зустрічали бурхливими оплесками та вигуками "Браво!" І діти, і дорослі, і молодше, і старше покоління почули свої улюблені пісні та музичні твори.

Дай Боже, щоб і наступного року нащадки Євгена Гребінки так гостинно зустрічали конкурсантів! А кількість виконавців щороку тільки зростала!


Гребінчині вечорниці


Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці

 

Гребінчині вечорниці


За матеріалами "Гребінчин край"


Схожі матеріали:
👁 1592
Категорія: Культура
Теги: фестиваль, Гребінчині вечорниці, Мар'янівка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ