Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.10.2016

Пирятинщина та Гребінківщина потрапили до всеукраїнського краєзнавчого проекту


Користувачі Інтернету тепер можуть більше дізнатися про Пирятинщину та Гребінківщину Источник: http://podii.com.ua/news/pyryatynshchyna-ta-g


Пирятинщина та Гребінківщина потрапили до всеукраїнського краєзнавчого проектуВікіекспедиції — краєзнавчі подорожі, що відбуваються за сприяння та підтримки ГО «Вікімедіа Україна», було запроваджено ще 2009 року організацією «Stowarzyszenie Wikimedia Polska».

З 2011 року досвід польських колег успішно освоюється в Україні.

За 5 років різними дослідниками було проведено понад 40 вікіекспедицій Україною, дві з них нещодавно – селами Пирятинського та Гребінківського районів.

– Наразі малоілюстровані статті про села, пам’ятки природи та історії. Тому потрібно збагатити статті Вікіпедії – вільної енциклопедії, та Вікісховища медійним матеріалом і створити нові статті, – пояснює організатор експедиції, заступник голови правління ГО «ВелоПолтава», полтавський фотограф та краєзнавець Юрій Репало. Велоподорож Гребінківщиною та Пирятинщиною – це друга така вікіекспедиція нашої організації, перша була в Опішню на фестиваль «Борщик у глиняному горщику».

Цього разу мені було цікаво побувати на фестивалі «Свіччине весілля» у Березовій Рудці, тому – це була головна мета походу. Але, крім того, ми проїхалися й іншими селами та зібрали досить цікавий матеріал.  

Користувачі Інтернету тепер можуть більше дізнатися про Пирятинщину та Гребінківщину

Учасники цієї вікіекспедиції поставили завдання доповнити інформацією статті про села Гребінківського та Пирятинського районів, а також про природно-заповідний фонд. Сфотографувати пам’ятки природи, історичні архітектурні пам’ятки, загальний вигляд сільських вулиць. Зафільмувати обрядове етносвято «Свіччине весілля», що організовували журналісти «Подій та коментарів» і завантажити відзнятий матеріал на Вікісховище.

 

 

Відтепер користувачі Інтернету мають можливість більше дізнатися про Пирятинщину та Гребінківщину в новому розділі Вікіпедії «Пам’ятки» у статті про села Березова Рудка, Крячківка, Вікторія, Олександрівка, Вечірки, Малютинці, Калинів Міст, Сасинівка, Смотрики, Тарасівка, Майорщина, Меченки, Верхоярівка, заказники Гришківка та Пологи, річку Перевід, Березоворудський парк, Успенську церкву в селі Вечірки тощо. Учасниками експедиції вже завантажено 600 світлин та 16 відео.

– Наша вікіекспедиція тривала три дні, – розповідає Юрій Репало. – Потягом ми доїхали із Полтави до станції Гребінка, а далі вирушили в дорогу велосипедами. Фотографувати почали від самого початку мандрівки. У селі Майорщина відзняли пам’ятки природи – дуби, соснову алею, школу-інтернат.

У селі Олександрівка обміряли Олександрівський дуб, виявили, що неподалік росте ще один, який потребує обстеження та лікування. Фіксували моменти декомунізації. У селі Вікторія сфотографували «Школи початкової будинок (1914)», пам’ятний знак полеглим землякам та місцевий парк. У Березовій Рудці відзняли перший будинок Закревських та піраміду-усипальницю. І цього дня вже розбили наметове містечко.

 

 

Наступного ранку, доки готувалось «Свіччине весілля», ми встигли побувати на слов’янських курганах – могильниках часу Київської Русі, в урочищі з криницею – об’єктах, що входять до складу Пирятинського національного природного парку. Відвідали сусіднє село Вечірки, де знаходиться дерев’яна Успенська церква і повернулися, аби не пропустити дійство. Наступного дня група дослідників продовжила мандрівку Пирятинщиною.

У селі Крячківка сфотографовані пам’ятки історії, маєток і могила Липського. Додано інформацію про культурні події у селіта майстерню музичних інструментів Юрія Фединського. Мандрівники проїхали вздовж річки Перевід, заїхали в Сасинівський заказник. У самому Пирятині краєзнавці обміряли дуб-пам’ятку природи, сфотографували заказник «Масальський острів».
 


 

У Тарасівці сфотографували 2 пам’ятки та заказник «Бурівщина». І поки в групи був час до від’їзду потяга, вони встигли проїхатися вулицями Гребінки та познімати. Тепер у Вікіпедії, завдяки цій краєзнавчій мандрівці, створено 10 нових статей, поліпшено й доповнено матеріалами 12 статей та проілюстровано 32 статті. Наступного року мандрівники «ВелоПолтави» збираються продовжити експедиції іншими районами Полтавщини, зізнається Юрій Репало.

– Ми мандруємо Україною і Полтавщиною вже не один рік. Бачили багато різних місць, котрі так само викликали різні почуття та емоції. От Пирятинські та Гребінківські села лишили по собі більше позитивних вражень – доглянуті двори та будинки, чисті вулиці, словом, живі населені пункти. Видно, що громада в цих районах направду переймається своїм достатком. Село Олександрівка запам’яталося своїм парком. Жителі планують почистити його, хочуть підтримки влади в тому питанні.

 

 

А загалом, хотілось би, щоб і люди, і посадовці більше переймалися пам’ятками та їх збереженням. Особливо шокувала Березова Рудка. Три історичних споруди й у такому плачевному стані, це не просто сумно, це навіть дивно, маючи такий туристичний потенціал, не користуватися ним повною мірою. Проте, фактично кожне село, де ми бували, має свою туристичну родзинку і спокійно може розвивати «зелений» туризм. Полтавська земля дуже багата історією, традиціями, природою. Варто цим користуватися.
 
















 

Схожі матеріали:
👁 1621
Категорія: Новини Гребінківської громади
Теги: україна, Вело, полтава, Свіччине весілля, Вікімедіа, Вікіекспедиція, Гребінківщина, пирятинщина, закревські




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ