Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

21.09.2021

Поліція Полтавщини просить допомоги в пошуку крадіїв експонатів приватного музею


У селі Козубівка на Полтавщині пограбували Музей старожитностей – приватну збірку Едуарда Крутька


Поліція Полтавщини просить допомоги в пошуку крадіїв експонатів приватного музеюПоліція Полтавщини розслідує крадіжку з приватного музею на Лубенщині. Там викрали експонати, які Едуард Крутько, студент медичного вишу, котрий любить етнографію, збирав роками для Етнографічної збірки «Древо. Злодії проникли в хату-музей, потрощили частину експонатів, наробили безладу та вкрали цінне.

– До поліції Полтавщини, 5 вересня, близько 10 години, надійшло повідомлення від жителя села Козубівка, Хорольської тергромади, Лубенського району, що із належного йому приватного музею здійснено крадіжку цінних речей.

Поліція відкрила кримінальне провадження. Прибувши на місце події, поліцейські відділення №2 (м. Хорол) Лубенського райвідділу поліції встановили, що до будинку проникли невідомі та викрали ряд цінних предметів, прикрас та елементів одягу. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 (Крадіжка, поєднана з проникненням у житло чи інше приміщення) Кримінального кодексу України. Наразі тривають оперативно-розшукові та слідчі дії з метою встановлення причетних до злочину осіб, – повідомили у відділі комунікації Полтавщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пошкодив дах та заліз до магазину – на Полтавщині судитимуть крадія

Шановні мешканці Полтавщини! Якщо у вас є інформація, яка допоможе пришвидшити розкриття даного злочину, або ви знаєте осіб, які можуть бути причетними до крадіжки, просимо повідомити до поліції за телефонами: чергова частина поліції в Лубнах – 095-1911300, чергова частина поліції в Хоролі – 099 6851100, або «102».

Всю доброчесну спільноту колекціонерів закликають зреагувати, якщо деінде знайдеться щось із вкраденого.

Про це повідомив засновник і власник Етнографічної Збірки "Древо" – приватного зібрання старожитностей, виробів мистецтва, одягу та фотографій кінця ХІХ початку-середини ХХ ст. – Едуард Крутько у своєму Facebook, передає Depo.ua.
 
"Трапилося те, до чого не можеш бути морально готовим… Нещодавно, вночі, пограбували музей. Те, що збиралося роками і мало служити для людей розтоптали, зірвали і купою зібгали у торби і вивезли кудись… На сьогодні експозицію порушено, що не вкрали частково було вивезено у надійний заклад", – наголосив чоловік.

За його словами, страшно втратити не матеріальні цінності, а історію, кращі зразки мистецтва, яке творили наші пра-пращури.
 
"Страшно втратити те, що з таким трепетом знаходилось, вивчалося, зберігалося. Хто був на екскурсіях знає, що ледь не кожна річ має свою історію, пов'язаних з нею родин, людей… Обікрали не мене особисто, обікрали сотні і сотні людей, що приїздили до Етнографічної Збірки "Древо" з усієї України та світу", – зауважив Крутько.

Він повідомив, що було вкрадено десятки речей: "сорочки, одні з найкращих з колекції, (я ж у експозиції розміщував найцікавіше, щоб люди могли побачити) також вишиті рушники, пояси, срібні прикраси, намиста, ікону".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Хорольщині відкрили етно – музей та започаткували фестиваль (ФОТО)

Крутько наголосив, що доки між людьми ходять "створіння здатні на такі вчинки", він не зможе відновити повноцінно роботу в музеї.
 
"Питання із системою безпеки стояло давно, частково це вирішувала сигналізація Ajax Systems, яка не працювала так злагоджено як хотілося б, (саме в ту ніч не було інтернету у селі). Відсутність камер, зовнішніх датчиків руху, повноцінного огородження, систем оповіщення і тд. Призводить до таких наслідків, нехай цей приклад буде чужим гірким досвідом для музеїв, колекціонерів, туристичних садиб, дбайте про безпеку, оплачуйте службу охорони. Ми живемо поруч не тільки з однодумцями, а і з покидьками теж!" – розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці провели захід про родовідну пам'ять (ФОТО)

Крутько зізнався, що самотужки зробити це раніше він не міг, як і зараз.
 
"За попередніми розрахунками охоронної компанії повноцінний захист такого об'єкту, з усією апаратурою обійдеться від 20 до 30 тис. грн", – уточнив він.

Чоловік також звернувся до всіх небайдужих із проханням надати події якнайбільшого розголосу.

"Я сподіваюся, створіння, які украли у нас частину історії і життя, знайдуться, на тім світі їх чекатиме суд Божий, але я хочу щоб перед тим їх спідкав суд людський і кара на цім світі! Буду вдячний за поширення, розголос, підтримку у цій ситуації. Все минає, і це пройде, головне винести всі випробування з честю! На тепер головне завдання зібрати необхідне для створення системи захисту, якщо не вдасться гуртом, найближчим часом у звичному форматі музей навряд існуватиме", – написав Крутько.


Схожі матеріали:
👁 806
Категорія: Події
Теги: Крадіжка, Музей старожитностей, Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ