Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.04.2012

Поліетиленові пакети поза законом?



Поліетиленові пакети поза законом?

В Україні хочуть заборонити одноразові поліетиленові пакети. Замість них пропонують користуватися паперовими.

Вже й відповідний законопроект є. Його розробили у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлового господарства України.

Документ передбачає заборону виробництва, імпорту та розповсюдження пакетів об'ємом менше 20 літрів і товщиною менше 0,025 міліметрів. Порушників хочуть карати штрафами до 1700 гривень. Наразі законопроект проходить громадське обговорення.

Потім його мають направити у Верховну Раду. Якщо він буде прийнятий, то запрацює вже у 2013 році. У Міністерстві наголошують, що не проти випуску щільних пакетів великого обсягу, які є багаторазовими. Головне завдання закону - вирішити проблему накопичення поліетиленових пакетів та мінімізувати відходи.

Ці пакети дуже швидко використовуються, а потім можуть роками лежати на звалищах, виділяючи при розкладанні небезпечні речовини.

У ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА ПАКЕТІВ

Кожен споживач розуміє, що одноразові пакети - це дешево і зручно. У той же час експерти заявляють, що поліетилен дійсно завдає шкоди довкіллю.

- Мало хто задумується, що цей зручний винахід створює масу проблем, щорічно убиваючи мільйони птахів і тварин, іноді навіть призводить до повеней. Головна проблема - в утилізації пакетів, - говорить кандидат хімічних наук, доцент кафедри хімії Полтавського університету економіки і торгівлі Юлія Нікозять.

- При їх спалюванні утворюються дуже шкідливі речовини, канцерогени, що призводять до розвитку ракових пухлин. Тому ні в якому разі не можна спалювати ці пакети. Заривати у землю - також не вихід. При їх розкладанні токсичні речовини отруюють ґрунт і ґрунтові води.

Звідти отрута потрапляє в рослини. Свою частку отрути отримують тварини, що їдять ці рослини, а також люди при вживанні продуктів рослинного і тваринного походження. Шкідливі речовини, що містить у своєму складі поліетилен, хімічно дуже активні та втручаються у молекулярну структуру клітин живого організму.

«Треба вчити людей не смітити..»

Україна не перша країна, яка хоче заборонити одноразові поліетиленові пакети. Від них, повністю або частково, відмовилося уже чимало країн: Франція, Італія, Іспанія, Японія, Китай та інші.

- Є різні фактори, через які варто відмовитися від поліетиленових пакетів.

По-перше, головні компоненти в них - це непоновлювані та обмежені природні ресурси - нафта і газ. На виробництво пакетів витрачається чотири відсотки всесвітнього видобутку нафти.

По-друге, пакети не піддаються процесам біологічного розкладання. Фактично, їх розкладання може тривати сотні років.

По-третє
, пакети відносяться вітром, забивають стічні труби, потрапляють у водні шляхи, річки, океани. Відмова від таких пакетів - це гарний крок. Але, поки що в Україні немає налагодженої системи, яка б дозволила відразу замінити поліетиленові пакети іншою продукцію. До того ж, не потрібно забувати про і зворотню сторону проблеми забруднення.

Корінь її лежить, перш за все, у свідомості людини. Потрібно активно працювати над тим, щоб навчити людей не смітити, бережно і з повагою ставитися до навколишнього середовища.

До речі

Паперові пакети в продажу поки що знайти вкрай складно, є лише у спеціалізованих магазинах побутових товарів. Вони маленькі й призначені для бутербродів. Коштують 11 грн 70 коп за упаковку з 50 штук.

Паперові пакети збирається випускати Жидачівський картонно-паперовий комбінат (Львівська область). Це єдиний виробник газетного паперу в Україні. У приймальні підприємства розповіли, що дійсно у найближчому майбутньому планують виготовляти паперові пакети.

Можливо, з Нового року. Якщо буде можливість, то й раніше. Поки що для цього не налагоджено виробництво. Тому зараз не можна сказати, яку кількість паперових пакетів випускатимуть, якого вони будуть розміру та скільки коштуватимуть.

Цікаві факти
  • В океані плавають великі острови пластикового сміття. Їх площу можна зіставити з площами великих європейських країн.
  • Морські черепахи приймають плаваючі пакети за медуз, ковтають їх і через це помирають. Так само гинуть і кити.
  • У 200 5році в місті Мумбаї (Індія) була повінь, через яку померло більше тисячі осіб. Міська система водовідведення не справилася з потоками води через те, що стічні отвори і труби були забиті пакетами.


Схожі матеріали:
👁 1274
Категорія: Полтавщина
Теги: Поліетиленові пакети




Всього коментарів: 1

0
1 Стас   (30.04.2012)
А я так до них звик вже...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ