Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

23.04.2014

Полтавщина розробила «Пілотний проект "Розвиток ринку органічної продукції"»


Серед переваг області — багаторічний досвід виробництва органічної продукції


Полтавщина розробила «Пілотний проект "Розвиток ринку органічної продукції"»

На Полтавщині під виробництво органічної продукції залучено понад 8 тис. га сільгоспугідь

Серед переваг області — багаторічний досвід виробництва органічної продукції та наявний науковий потенціал.

Про це стало відомо з матеріалу опублікованого, на офіційному сайті Полтавської ОДА.

Органічне виробництво забезпечує якісне життя. Воно не лише гарантує безпечність продуктів харчування, але й, що особливо важливо, зберігає здоров’я тим, хто їх споживає.

Виробництво органічних продуктів визначається трьома параметрами — екологічно чиста сировина, екологічно чисті інгредієнти, а також технологічний процес.

Справжній органічний продукт, який пройшов відповідну сертифікацію маркується, загальноєвропейським органічним логотипом — «Євролисток». Сьогодні у відповідності із затвердженими євростандартами маркується багато видів молочної та м’ясної продукції, круп, хлібобулочних виробів, овочів, фруктів та соків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині рятувальники ліквідували пожежу у лазні

З огляду на підписання Угоди з Євросоюзом та відкриття європейських ринків актуальною є тема зростання якісних показників. Один із найбільш перспективних шляхів підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції є розвиток органічного виробництва.

До стратегічних напрямів формування ринку органічної продукції на Полтавщині можна віднести зростання кількості виробників органічної сировини, розвиток переробної галузі, розширення асортименту органічної продукції та мережі її реалізації.

Серед переваг області слід виділити багаторічний досвід виробництва органічної продукції та наявний науковий потенціал.

На теренах Полтавщини вже біля 40 років успішно працює ПП «Агроекологія», яке використовує технології органічного землеробства та виробництва. Під виробництво органічної продукції залучено понад 8 тис. га сільгоспугідь. Тваринництво дає змогу господарству отримувати до тридцяти тонн молока на добу. З 2010 року ПП «Агроекологія» має сертифікат на виробництво рослинної органічної продукції та її переробки (крупи в асортименті).

На сьогодні також сертифіковано виробництво органічної продукції на підприємствах:

ТОВ «Кварк», ТОВ «Фірма ДІАМАНТ ЛТД».

В лютому 2014 року вперше підприємства України взяли участь в міжнародній виставці органічної продукції «БіоФах» в Нюрнберзі (Німеччина). Полтавську область на ній представляло ТОВ «Фірма Діамант ЛТД».

З вересня 2012 року в Полтавській області працює «Проект сприяння економічному розвитку та зайнятості в Україні», що втілюється в Україні німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), який має на меті збільшення виробництва органічної продукції.

Також, розпочинається співпраця з наступним проектом технічної допомоги по розвитку ринку органічної продукції в Україні — Швейцарсько-українським проектом «Розвиток органічного ринку в Україні» (FiBL). Основною метою проекту є сприяння посиленню конкурентоспроможності українського органічного сектору та сталого його розвитку, формування відповідної інфраструктури ринку та розвиток логістичних схем, а також розширення продуктових лінійок на внутрішньому ринку та збільшення об’ємів експорту органічної продукції.

З метою об’єднання зусиль усіх учасників органічного руху розроблено «Пілотний проект «Розвиток ринку органічної продукції», який є доповненням до регіональної Програми внутрішнього виробництва.

Визначена мета реалізації пілотного проекту:

створення сприятливого середовища для розвитку органічного сектору;

зменшення антропогенного навантаження на навколишнє середовище;

підвищення конкурентоспроможності вітчизняної сільськогосподарської продукції на світових ринках;

покращання здоров’я населення, підвищення рівня зайнятості та розвитку сільських населених територій.

Основними завданнями підтримки розвитку органічного ринку пілотним проектом визначені:

розширення мережі виробників органічної продукції, залучення до органічного руху фермерських господарств, підприємств малого та середнього бізнесу;

формування інфраструктури виробництва, переробки, зберігання та реалізації споживачам продукції органічного походження;

підвищення обізнаності споживачів про органічні продукти шляхом проведення презентацій, виставок, ярмаркових заходів, активного висвітлення органічної тематики через друковані та електронні засоби масової інформації тощо;

проведення маркетингових досліджень та напрацювання рекомендацій щодо розвитку ринку органічної продукції;

науковий супровід розвитку органічного ринку, проведення навчань, консультацій, конференцій та тематичних зустрічей з питань виробництва, переробки та реалізації органічної продукції.



Схожі матеріали:
👁 1092
Категорія: Полтавщина
Теги: Євросоюз, органічна продукція, Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)
На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ