Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.02.2019

Полтавщина стане першою, де змінять фінансування лікарень


Які зміни чекають пацієнтів і медустанови?


Полтавщина стане першою, де змінять фінансування лікареньЗ 1 квітня в області стартує пілотний проект вторинної медицини, покликаний модернізувати якість медичних послуг по всій Україні. На нього держава виділила майже 1 млрд гривень.

Зараз проект знаходиться на етапі громадського обговорення та узгодження в зацікавлених міністерствах, відомствах.

З його текстом можна ознайомитися на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Про деталі нововведень ми поговорили з Аллою Бредіхіною, представником Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації.

Як називається пілотний проект?

Пілот отримає свою офіційну назву після прийняття зазначеної постанови КМУ, і буде відповідати його ж назві — Пілотний проект з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в Полтавській області.

У чому його суть?

Усі 56 лікарень Полтавської області вже підписали договори з Національною службою здоров’я. Завдяки пілотові частково буде відпрацьований механізм оплати послуг за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». За таким принципом «пілотується» частина коштів для надання стаціонарної допомоги: оплата буде відбуватися за конкретний пролікований випадок.

Полтавська область стане першою, де змінять фінансування лікарень
 

Ті лікарні, які надаватимуть більшу кількість якісних медичних послуг, будуть отримувати більше, ніж ті, до яких не прийде пацієнт. При цьому, ви зможете вільно вибрати лікарню, якщо необхідно стаціонарне лікування.
Виходить, що гроші від НСЗУ, в межах контракту, підуть саме туди, куди будуть приходити люди. Тому керівнику установи потрібно думати, яким чином організувати надання медичної допомоги, щоб саме до його закладу хотів звернутися пацієнт за лікуванням.

У рамках пілоту 40% фінансування буде направлено у вигляді оплати за фактично надані медпослуги в стаціонарі, а 60% – профінансовано у вигляді глобальної ставки.

Лікарні звітуватимуть в Національну службу здоров’я про кількість та структуру випадків госпіталізації. У свою чергу НСЗУ збиратиме, оброблятиме ці дані і на основі звітів профінансує конкретні надані медичні послуги.


Полтавська область стане першою, де змінять фінансування лікарень
 

Що таке глобальна ставка?

Це 60% фінансування для лікарні з бюджету, які вона отримає в будь-якому випадку. Наприклад, найбільші глобальні ставки від НСЗУ на амбулаторно-поліклінічну допомогу отримають: 4-а міська клінічна лікарня Полтави (15, 2 млн грн), дитяча міська клінічна лікарня Полтави (12,9 млн грн). На стаціонарну допомогу: Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М. В. Скліфосовського (68,6 млн грн), Миргородська центральна районна лікарня (16,2 млн грн).

Суми для лікарень розрахували відповідно до звітів, які ті надали за останніх два роки роботи.

Строки реалізації пілота?

З 1 квітня по 31 грудня 2019 року.

Які зміни чекають пацієнтів і медустанови?

Фінансування стаціонарної медичної допомоги за ставками на конкретний пролікований випадок вперше введе в Україні систему лікувально-родинних груп (ДСГ — diagnosis-related group). Вона широко застосовується в більшості розвинених країн світу для оплати стаціонарної медичної допомоги.

Лікарня буде надсилати електронні звіти в НСЗУ. Це допоможе службі визначити ДСГ, до якої відноситься пролікований випадок і кількість грошей для оплати. При цьому враховується проведені медичні процедури або хірургічні операції, зазначені в карті пацієнта, який вибув зі стаціонару.

У перспективі автори пілота чекають позитивні зміни для пацієнтів, які зможуть отримати якісні медичні послуги незалежно від місця проживання, без необхідності при цьому доплачувати з власної кишені.

 
Полтавська область стане першою, де змінять фінансування лікарень
 

Скільки коштує реалізація пілота і чиї гроші?

Для реалізації проекту, відповідно до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2019» виділено 966,8 млн грн. Тобто кошти, які закладені в медичну субвенцію, проведуть через новий механізм фінансування.
За ці кошти НСЗУ буде оплачувати медичні послуги амбулаторно-поліклінічної допомоги (в тому числі послуги в денному стаціонарі) за тарифом у вигляді глобальної ставки за обслуговування пацієнтів. Ставка розрахована для кожної установи окремо, враховуючи дані попередніх років роботи.
Розмір однієї базової ставки на пролікований випадок зараз становить 1 623 гривень.

Чому Полтавська область?

Полтавська область довгий час працювала в інших проектах міжнародної технічної допомоги, які були успішно реалізовані. У Департаменті охорони здоров’я кажуть, що область технічно готова, є попередньо напрацьовані розрахунки, майстер-плани формування мережі закладів охорони здоров’я, маршрутів пацієнтів. Також є необхідна для введення пілота електронна база і підготовлені кадри до роботи.

Які будуть результати?

Завдяки відпрацьованій пілотній моделі в Полтавській області, з 1 січня 2020 усі заклади охорони здоров’я України повинні перейти на новий механізм оплати за надані послуги через НСЗУ. Також така система дозволить отримати достовірну інформацію про те, скільки було випадків госпіталізації в лікарнях і наданих амбулаторних послуг в поліклініках конкретної області. І що важливо: створення конкуренції між державними постачальниками медичних послуг.

Схожі матеріали:
👁 1447
Категорія: Здоров'я
Теги: гроші, НСЗУ, полтава, здоров’я, україна, Полтавщина, 2019, пацієнти, бюджет, Моз, влада, медицина, реформа, лікарні




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ