Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.04.2019

Понад 12 тисяч осіб цього року складатимуть ЗНО на Полтавщині


На Полтавщині організація в ході реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання визнана найкращою в Україні


Понад 12 тисяч осіб цього року складатимуть ЗНО на ПолтавщиніУ поточному році більше 12 тисяч осіб мають скласти зовнішнє незалежне оцінювання. З-поміж них випускники шкіл, учні професійно-технічних навчальних закладів, студенти вищої школи й студенти, які мали негативні оцінки ще минулоріч.

Про це поінформувала на апаратній нараді директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Харченко. Вона розповіла про особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2019 році.

Олена Вікторівна нагадала, що зовнішнє незалежне оцінювання відповідно до календарного плану триватиме з 21 травня по 13 червня. Учні мають право скласти ЗНО з 11 навчальних дисциплін. Додала, що в лютому відбулось апробаційне тестування з 9 предметів у 24 закладах освіти. Пробне ж ЗНО проводили в березні. У ньому взяли участь 96 відсотків від загальної кількості зареєстрованих. Порівняно з минулим роком відповідний показник зріс.
 
Особливість нинішньої державної підсумкової атестації полягає в тому, що всі випускники закладів загальної середньої освіти складають ДПА через ЗНО обов’язково з трьох предметів – українська мова та література, історія України або математика на вибір учня, третя дисципліна – за вибором учня з представленого списку, – розповіла Олена Харченко. – Обов’язково ДПА через ЗНО здійснюється і для випускників професійно-технічних навчальних закладів і вищих навчальних закладів, де навчаються учні, які здобувають загальну середню освіту. Випускники мають здати загальну підсумкову атестацію у формі ЗНО обов’язково з двох предметів – українська мова та література, історія України або математика на вибір. Третій предмет складають письмово в закладі освіти. Випускники закладів вищої освіти або професійно-технічних навчальних закладів, які минулого року показали оцінки 1-3 бали, мають право покращити свій результат і ще раз взяти участь у ЗНО.

За словами Олени Харченко, для вступу до вищих навчальних закладів у 2019 році абітурієнти подають сертифікати 2017, 2018 і 2019 років. З іноземної мови – лише 2018 і 2019 років.
 
В області налагоджена робота щодо організації в області ЗНО. Завдяки злагодженим діям робота на Полтавщині в ході реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання визнана найкращою в Україні. За результатами Харківського регіонального й Українського центрів оцінювання якості освіти. Тобто всі комплекти документів підготовлені й подані вчасно. Реєстрація завершилася відповідно до графіку. За її підсумками, станом на 29 березня зареєстровано 12310 учасників. Із них понад 6,5 тисячі – випускники загальноосвітніх навчальних закладів, 4,7 тисячі – студенти закладів вищої освіти та професійно-технічної освіти, понад 1,1 тисячі – випускники минулих років, – поінформувала Олена Харченко.

Розповіла, що найпопулярнішими дисциплінами для складання ЗНО з-поміж зареєстрованих є історія України, математика, біологія та географія. Найменше учасників зареєструвалися на німецьку, французьку мови й хімію. Зменшується інтерес до фізики, натомість збільшується до англійської мови.


Понад 12 тисяч осіб цього року складатимуть ЗНО на Полтавщині
 

Загалом по Україні спостерігається тенденція до зменшення учнів, які складають тести на 200 балів. У 2011-му таких було 744, а у 2018-му – 222.
 
Відповідну тенденцію спостерігаємо й на Полтавщині. Проте відсоток дітей до загальної кількості показника України зріс. Якщо в 2011 році ми мали 1,6 відсотка, то в 2018-му – 3,6 відсотка, – додала Олена Харченко.

Нагадала, зо за підсумками минулорічного ЗНО найкращі результати в області з української мови показали Лубни, Миргород, Полтава, Кременчук, Гадяч, Горішні Плавні, Лохвицький, Диканський, Карлівський і Хорольський райони. Найнижчий середній бал був у Глобинському, Миргородскому, Семенівському, Гребінківському, Козельщинському й Кременчуцькому районах.

Олена Харченко зазначила, що на Полтавщині затверджено 9 округів для здачі ЗНО. З-поміж них Полтава, Горішні Плавні, Кременчук, Кобеляки, Карлівка, Миргород, Пирятин, Лубни і Гадяч.


Понад 12 тисяч осіб цього року складатимуть ЗНО на Полтавщині
 

У цих округах працюватимуть 57 пунктів зовнішнього незалежного оцінювання. Із них 15 – на базі закладів вищої освіти, 41 – закладів загальної середньої освіти, 1 – ВПУ №7 міста Кременчук. До роботи буде залучено три тисячі педагогічних працівників, із якими нині проводять тематичні тренінги й навчання. Уперше на Полтавщині працюватиме пункт перевірки відкритої частини сертифікаційних робіт з української мови й літератури. Діятиме він на базі Полтавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5, – додала Олена Харченко. – Дуже важливою складовою є організація підвезення учнів. Із 21 травня по 11 червня необхідно організувати безпечне підвезення учасників ЗНО до пунктів зовнішнього незалежного оцінювання. Попередньо зареєстровані мають ознайомитися з пунктом, де складатимуть атестацію, схемою, як до нього дістатися. Шкільні автобуси для підвезення учасників ЗНО потрібно використовувати, бо зовнішнє незалежне оцінювання – це складова освітнього процесу.

Олена Вікторівна нагадала, що на вступ у магістратуру на деякі спеціальності теж введено зовнішнє незалежне оцінювання. Реєстрація на нього в приймальних комісіях відбуватиметься з 13 травня по 3 червня. Вступний іспит – іноземна мова – складається 2 липня. Фахові випробування в кожному закладі освіти безпосередньо відбудуться 4 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавщина серед лідерів щодо закупівлі обладнання для першого класу нової української школи

Т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий наголосив на потребі забезпечення безпечних умов проведення зовнішнього незалежного оцінювання й безперебійного живлення електропостачання.
 
Маємо спрацювати злагоджено, щоб відповідний процес відбувся на Полтавщині згідно з вимогами й без порушень, – зазначив Роман Товстий.


Схожі матеріали:
👁 825
Категорія: Освіта
Теги: Полтавщина, освіта, ЗНО




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ