Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.04.2017

Про зелені зони на Гребінківщині


Науковці пояснили, що каштани, яким вже більше сорока років, потрібно змінювати


Про зелені зони на ГребінківщиніНа початку квітня вулиці, парки, сквери Гребінки розквітли чи то після дощу, чи з вдячності за людську увагу та піклування. Прибирання проводилося не лише працівниками Комбінату комунальних підприємств, а й усіма підприємствами та організаціями.

Люди вийшли прибирати прилеглі та закріплені за установами території. Гребінківський осередок Громадської організації "Братерство учасників АТО Полтавщини", волонтерський центр "Допоможи фронту" та воїни АТО ініціювали прибирання парку по вулиці Ярослава Мудрого.

Керівництво та працівники Гребінківської міської ради разом з депутатами міської ради та членами виконавчого комітету міської ради провели прибирання парку "Юність". До акції також долучилися працівники відділу освіти, молоді та спорту, працівники управління соціального захисту, центру надання адміністративних послуг, інших структурних підрозділів районної державної адміністрації.

Парки, звільнившись від сміття, сухої трави, кущів, забуяли буйним цвітом. У міській раді вирішили піти далі та підвищити кваліфікацію представників органів місцевого самоврядування, держслужбовців, працівників природоохоронної сфери, голів сіл, депутатів та провести для них семінар на тему: "Сучасна стратегія збереження і оптимізування насаджень зелених зон міст і селищ".

Ці навчання проводили працівники кафедри заповідної справи Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління. Присутні мали змогу прослухати лекції, подивитися документальний фільм, слайди та дізнатися багато корисної інформації про різні види дерев, кущів та квітів, які добре ростуть на Полтавщині.

На семінарі говорили і про каштани, обрізка яких наробила багато галасу у місті. Науковці пояснили, що каштани, яким вже більше сорока років, потрібно змінювати. Ці дерева потерпають від вихлопних газів, їм шкодить засолення грунту внаслідок зимового посипання доріг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці обмежили рух вантажних автомобілів

Через це каштани живуть максимум сорок років, а потім засихають, їх доводиться вирубувати. Ці дерева не варто садити поблизу автошляхів. Але більш витривалим до таких умов є каштан м’ясо-червоний “Бріоті’. Їх і радять садити у містах і селах.

Цікавою була лекція доктора біологічних наук, професора, завідувача кафедри заповідної справи Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олени Миколаївни Байрак. Для
багатьох слухачів розповідь про дендропарки Полтавщини була відкриттям.



вул. Незалежності м. Гребінка

Про більшість чудових місць нашої області ми ніколи не чули. Олена Миколаївна запрошувала всіх присутніх на екскурсії до цих дивовижних природоохоронних зон. Такі дендропарки слугують “наглядним прикладом" по облаштуванню алей, парків у містах та селах. А скільки незвичних для нашої місцевості дерев вдалося висадити та розвести у парках Полтавщини.

Наприклад, Магнолія Кобус - це сама північна і морозостійка рослина. Її квіти запашні, молочно-білі, мають специфічний приємний аромат. На Полтавщині культивувати цей вид магнолій розпочав засновник і розбудовник Криворудського дендропарку С.М. Лопата у 1960 році. Цей дендропарк знаходиться у Семенівському районі нашої області.

"Багато є прекрасних дерев і навіть магнолієвих садів, але нам найдорожча та найкраща наша, неповторна і казкова, яка прекрасно росте і кожного року квітує в Криворудському дендропарку." - говорить О.М.Байрак. "
"Диво відбувається тоді, коли людина всім серцем любить свою справу, віддає їй самого себе. Так сталося і в нас. С.М.Лопата не мав спеціальної освіти, мало було публікацій по даній тематиці, відсутній був Інтернет, але він настирливо шукав, читав, одним словом втілював свою ідею в життя."

На 12 га вигону в центрі Кривої Руди він посадив парк. Запало йому у душу багато прекрасних дерев, а найдужче ця магнолія, яку він побачив у Нікітському ботанічному саду. Ніхто у той час не культивував їх на Полтавщині, а Сергій Маркович вже знав, що слід садити магнолію Кобус, бо вона морозотривка і може рости навіть на широті Санкт-Петербурга і Риги.



вул. Магістральна м. Гребінка

С.М.Лопата був садівник від бога, мабуть недаремно його день народження співпадав з днем Леля (Бога
землі і кохання). Чи то його наполегливість, чи якийсь інший фактор вплинув, але з Прибалтики відгукнулись і надіслали йому 5 насінин магнолії Кобус. Так і почалося життя магнолії на полтавській землі.

З нагоди 50-річчя Криворудського дендропарку на його території було започатковано Всеукраїнський екологічний фестиваль "Лель”. Сцена, на якій виступають учасники фестивалю, розміщується поряд з магнолією. У квітні вона вже стоїть у повному розцвіті. Цього року фестиваль "Лель" проходитиме 29-30 квітня, Олена Миколаївна запросила присутніх подарувати собі свято і відвідати дендропарк у Кривій Руді.

Села змінюють свій вигляд, коли люди дбають про зелені насадження, облаштовують парки та сквери. Науковці висловили надію, що отримана інформація допоможе при виборі дерев, кущів, квітів, які будуть висаджуватися на території сільських та міських вулиць.

Бажаючі мали змогу придбати книгу видавництва “Дивосвіт" "Заповідні ліси і дендропарки", де співавтором є О. М. Байрак.

За матеріалами "Гребінчин край"


Схожі матеріали:
👁 1244
Категорія: Новини Гребінки
Теги: новини Гребінки, весна, каштани, вулиці, Гребінка, зелені зони




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ