Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

04.08.2016

Протягом 2016 р. з приводу покусів тваринами до медичних закладів Гребінківщини зверталось 7 чол.


У Гребінківському районі випадків сказу серед людей протягом поточного 2016 року та 2015 року - не було


Обережно сказДержпродспоживслужба спільно з ветеринарною службою в Гребінківському районі повідомляє, що за оперативними даними з початку 2016 року в Україні зареєстровано 3 випадки сказу серед людей.

У травні місяці захворів мешканець м. Синельниково Дніпропетровської області, якому покус було нанесено домашнім котом.

Протягом червня зареєстровано 2 випадки сказу серед мешканців м. Києва та Рівненської області. Мешканка м. Києва, була укушена власного собакою.

Мешканка с Бабин Гощанського району Рівненської області отримала покус невідомою кішкою.

Жоден з постраждалих не отримував курсу антирабічних щеплень. Всі захворілі на сказ померли.

За 2015 рік від сказу померло 6 осіб, мешканці Донецької (2 випадки), Дніпропетровської (2 випадки), Одеської, Харківської областей, серед яких двоє дітей до 17 років.

У Гребінківському районі випадків сказу серед людей протягом поточного 2016 року та 2015 року - не було.

Щорічно з приводу покусів тваринами до медичних закладів країни звертається 70-90 тисяч осіб. Серед тих, яким призначаються щеплення 12-15% потребує комбінованого курсу щеплень антирабічною вакциною з антирабічним імуноглобуліном, що дозволяє в переважній більшості випадків уникнути загибелі хворого.

Протягом поточного 2016 року з приводу покусів тваринами до медичних закладів Гребінківського району зверталось за допомогою - 7 чол., протягом 2015 року 15 чол.

За цей період, 3 приводу загибелі тварин Гребінківською ДЛВМ було відібрано 4 проби, для дослідження на сказ, результат виявився негативним..

Що ж таке сказ? Сказ (водобоязнь)- це гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання, що викликається нейротропним вірусом і характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи (енцефаліт) і завжди, при відсутності своєчасного проведеного курсу щеплень, закінчується смертю хворого.

Часто носіями сказу є кажани, в яких хвороба протікає безсимптомно.Від них заражуються переважно вовки, лисиці, рід ше гризуни. Інфіковані дикі тварини дуже агресивні, втрачають відчуття страху, наближаються до людських помешкань і нападають на домашніх собак,котів, коней, корів, трапляється і на людей.

Інфікована свійська тварина спершу ніжна й лагідна, облизує того, кого любить, має хороший апетит. Через кілька днів можна помітити в неї тривогу, занепокоєність,лякливість, тварина ховається в темні кутки, відчуваючи спрагу, не може, однак, ковтати воду. Через 4-5 діб настає параліч, з рота тече слина, звисають вуха і хвіст, голос стає нечутним.

Зараження сказу, відбувається в основному через укуси або внаслідок потрапляння слини хворої тварини на шкіру, де є подряпини і на слизові оболонки.

Для профілактики цього особливо небезпечного захворювання використовуються призначення лікувально-профілактичних антирабічних щеплень, що є єдиним і незамінним методом врятувати хворого.

Тож шановні мешканці Гребінки та району!

- Якщо вас покусала дика чи безпритульна тварина (або тварина, якій не зроблено щеплення проти сказу) не намагайтеся відразу ж після укусу зупинити кровотечу (якщо, звичайно, вона не дуже сильна). Треба дати слині тварини разом з кров'ю вийти з рани.

- Місце укусу слід ретельно промити господарським милом (воно допоможе боротися з вірусом сказу).

- Шкіру навколо рани обробити йодом Йод, зеленку або спирт для припікання самого ушкодження краще не використовувати, щоб не обпекти відкриті тканини рани.

- Накласти на рану стерильну пов'язку.

- Обов'язково відразу ж звернутися в лікарню. Тільки фахівець здатний правильно обробити місце укусу, щоб воно не було інфіковано мікробами, та, при необхідності,зашити рану.

Тільки в закладі охорони здоров’я вирішується питання щодо початку проведення щеплення від сказу.

Усі покусані люди, які не отримали курсу антирабічних щеплень та захворіли на сказ - помирають.

Розпочати курс щеплень необхідно як можна раніше. При отриманні покусу, не зволікайте зі зверненням за медичною допомогою, тому що тільки це допоможе зберегти життя!

Тварину, яка вкусила, в жодному разі не слід вбивати. ЇЇ варто ізолювати, встановити за нею нагляд, попередити ветеринарного працівника, який протягом 14 діб буде проводити клінічний огляд тварини. Для запобігання виникненя сказу потрібно регулярно проводити щеплення домашніх улюбленців проти сказу. Слід правильно утримувати домашніх тварин. Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально- профілактичних закладів, шкіл, дидсадків, у парках, приводити їх з собою на ринки та магазини.

Пам'ятайте, якщо дотримуватися наданих порад, то можна запобігти укусів тваринами, а тим самим попередити захворювання, що передаються ними.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1105
Категорія: Здоров'я
Теги: сказ, собака, Тварини, покуси




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ