Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.05.2018

Рятувальники Полтавщини розповіли як врятуватися від блискавки


Як врятуватися від несподіваного природного явища?


Рятувальники Полтавщини розповіли як врятуватися від блискавкиГрози не покидають Полтавщину, тож надзвичайно важливо кожному знати головні правила безпеки під час блискавиці.

Удар блискавки — екстремальна ситуація, що найбільш часто зустрічається в повсякденному житті. Цими днями дощі та грози завітали на Полтавщину, тож непередбачувана небезпека чатує на нас вже зараз.

Якщо про виверження вулкана чи повені синоптики і дослідники попереджають за декілька днів, і є можливість заздалегідь підготуватися, то інакше несподівано виглядає ситуація з блискавкою.

Блискавка — це гігантський електричний іскровий розряд між хмарами і земною поверхнею довжиною кілька кілометрів, діаметром десятки сантиметрів і тривалістю десяті частки секунди. Блискавка супроводжується громом. Крім лінійної блискавки, спостерігається і кульова блискавка.

Як врятуватися від несподіваного природного явища?

Блискавка може застати вас де завгодно: у квартирі, на дорозі, в транспорті, у відкритому полі, в лісі і т. д. Люди придумали громовідвід, який сприяє «відведенню» блискавки від різних житлових приміщень. Але що робити, якщо такого засобу у вас немає чи ви перебуваєте за межами власного будинку?

Часто удар блискавки вражає високі дерева, телеграфні стовпи, висотні будівлі, не захищені громовідводом. Тому, якщо ви перебуваєте в межах міста, навіть і не намагайтеся сховатися під кронами дерев і не притуляйтеся до стін високих будівель.

Головне правило: блискавка вдаряє в те, що знаходиться вище за все. Блискавка майже завжди з’являється разом зі своїм мокрим супутником — дощем, а вода, як відомо, є відмінним провідником електричного струму. Телевізійні антени, які у великій кількості розташовуються на дахах житлових будинків, відмінно «притягують» блискавку. Тому в будинку не включайте ніякі електроприлади, в тому числі і телевізор.

Світло бажано також відключити, так як електропроводка не менш схильна ударам блискавки. Це основні правила поведінки в місті.

Що робити, якщо блискавка застала вас за його межами, наприклад в лісі або у відкритому полі?

У таких випадках необхідно пам’ятати про перші правилі і не притулятися до дерев або стовпів. Бажано взагалі принишкнуть до землі і не підніматися до закінчення грози. Звичайно, якщо ви перебуваєте в поле, де ви є найвищим предметом, ризик найбільш вірогідний. Тому незайвим буде відшукати яр або просто низину, які й будуть вашим притулком.

Крім того, постарайтеся зняти з себе всі металеві предмети: годинник, кільця, сережки. Добре, якщо на ногах — прогумоване взуття, а на тілі — поліетиленовий дощовик. У такому випадку будь-які удари блискавки вам не страшні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заходи, які дозволять зменшити ризик бути ураженим блискавкою

Якщо гроза розпочалась під час відпочинку на природі, необхідно відійти якомога далі від берега і, звичайно, в жодному разі не купатись, коли б’ють блискавки.

Мобільні телефони можуть притягнути небезпечний заряд, тож варто відмовитись від розмов, доки негода не вщухне.

Якщо, перебуваючи у власній квартирі, ви почуєте загрозливі гуркіт грому і відчуєте наближення грози — не випробовуйте долю, не виходьте на вулицю і перечекайте це природне явище будинку.

Основні правила поведінки від полтавських рятувальників:
 

Рятувальники Полтавщини розповіли як врятуватися від блискавки


Схожі матеріали:
👁 1250
Категорія: Полтавщина
Теги: Полтавщина, блискавка, молния




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ