Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.06.2012

Сонце - джерело не тільки здоров'я. Як від нього захиститись



Сонце - джерело не тільки здоров'я. Як від нього захиститись

Людям здавна відомо, що сонце - джерело здоров'я і його промені - цілющі. Але легковажне зловживання сонячними ваннами може завдати непоправйої шкоди людині.

Імунна система усі сили спрямовує на захист організму від небезпечного ультра-фіолетового випромінювання, яке завдає не лише опіків шкіри, а й є причиною появи пігментних плям, зморщок, передчасного старіння та навіть раку шкіри.

Тому так необхідно захищатися від тривалої дії прямих сонячних променів. Водночас, не зайвим буде знати, як саме діє той чи інший "сонячний" препарат.

Задля уникнення таких наслідків незахищеного перебування на сонці, необхідно контролювати час перебування на сонці і користуватися сонцезахисними засобами.

Сучасний асортимент товарі в - "сонячної" косметики можна розділити на чотири основні групи: зовнішні сонцезахисні засоби (фотопротектори), засоби для засмаги (автозасмага), засоби, що стимулюють утворення засмаги (фотоактиватори), засоби для догляду після сонячних ванн.

Існує два основних види зовнішнього захисту від надмірного ультрафіолетового опромінення:
- фізичний (базується на відбиванні або розсіюванні сонячних променів, у тому числі видимого і невидимого спектру, завдяки екранам - неорганічним сполукам: окис цинку, двоокис титану. Ці речовини хімічно інертні, не проникаютьу шкіруі не викликають алергій);

- хімічний (сприяє поглинанню ультрафіолетових променівтак званими фільтрами - складними молекулами різного класу: бензофенони, парамінобензойна кислота (ПАБА) і її ефіри, цинамати, саліцилати тощо).
Використання фізичних екранів, незважаючи на їх позитивні якості, має деякі негативні моменти: вони додають шкірі (особливо це помітно на пігментованій шкірі) блідого відтінку, а через свої електростатичні властивості вони мають тенденцію до злипання, що робить їх неефективними. Хімічні фільтри, на відміну від екранів, поглинають більш вузький спектр променів.

Основною характеристикою зовнішнього фотопротектора єфактор захисту від сонця-SPF. Незважаючи на відсутність стандартизації у його значенні, за останні 25 років цей показник невід'ємний у косметологічній практиці.

Наприклад, позначка SPF10 означає, що при використанні даного засобу дія сонячних променів на шкіру послаблюється у 10 разів.

Засоби для автозасмаги можуть бути як для зовнішнього застосування, так і для внутрішнього. Основою зовнішнього засобу є дигідроксиацетон (DHА), що при нанесенні на шкіру вступає в реакцію з амінокислотами кератину. У результаті цього безбарвний дигідроксиацетон надає шкірі коричне-вогозжовтуватим відтінком кольору, імітуючи таким чином засмагу.

"Таблетки для засмаги" - не зовсім косметичний препарат. Вони містять похідні каротину, що має здатність забарвлювати ліпіди підшкірної жирової клітковини у жовтаво-помаранчевий колір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потурбуйся про своє здоров'я завчасно. Меланома шкіри

Засоби, що стимулюють утворення засмаги, насамперед стимулюють утворення меланіну. Основними активними речовинами у таких засобах є похідні тирозину, амінокислота - субстрат для синтезу меланіну, а також бергамотова олія, точніше бергаптен, який має фото сенсибілізуючу дію, а відтак засмага дійсно з'являється швидше. Але, разом із появою засмаги, у декілька разів збільшується імовірність сонячного опіку шкіри.

Важливими є засобами для догляду після сонячних ванн. Вони призначені для усунення несприятливого впливу сонячного випромінювання.

Завдяки вмісту жирних рослинних олій, протизапальних компонентів (азулену, бісабололу), антиоксидантів, загоювальних (алантоїну, оксиду цинку), освіжаючих (ментолу), а іноді і місцевих анестезуючих речовин, вони усувають запалення і больові відчуття після сонячного опіку, зволожують шкіру.

Лікар-дерматовенеролог обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру



Схожі матеріали:
👁 1246
Категорія: Здоров'я
Теги: здоров'я, дигідроксиацетон (DHА), фотопротектор, сонце, Хімічні фільтри




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ