Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.10.2015

У 2015 році з Гребінківщини до лав українського війська було призвано 100 чоловік


До Дня захисника України


У 2015 році з Гребінківщини до лав українського війська було призвано 100 чоловікДень захисника України - свято вшанування усіх поколінь, які захищали і захищають нашу Батьківщину.

14 жовтня 2014 року Президент України Петро Порошенко встановив нове свято - День захисника України, яке відзначається щорічно 14 жовтня, та скасував День Захисника Вітчизни.

Останнім часом погляди стосовно відзначення дат, що є пережитками радянської епохи, розділилися. 23 лютого на сьогодні е святом Збройних Сил Росії - держави-агресора, яка зараз забирає життя українців

Натомість, саме зараз в Україні відродилась традиція святкування Покрови, споконвічного козацького свята, що по суті є абсолютно логічним для козацької нації. Цим святом ми висловлюємо вдячність тим, хто в усі часи боронив нашу землю від загарбників. У ці дні ми складаємо особливу шану своїм батькам, дідам і прадідам, які 70 років тому у жорстокій і кровопролитній війні 1941-1945 років перемогли фашизм, вибороли нам свободу і незалежність, можливість жити і працювати під мирним небом.

Сьогодні кривава військова агресія на Сході країни знову затьмарила наше небо, ледь не щодня забираючи життя найкращих українських воїнів Титанічна битва нашого народу за перемогу триває. Священний обов’язок кожного з нас - бути гідними подвигу батьків і дідів та зробити все для того, щоб на мирній землі виховувати дітей, радіти успіхам у труді.

Згадаймо сьогодні всіх, згадаймо всіх солдатів, живих і убієнних в кривавих війнах за свободу і незалежність нашої Батьківщини.

За наше мирне небо, за щастя усіх нас своїм життям у роки Другої Світової війни заплатили 2820 наших воїнів-земляків. Всі вони названі поіменно і занесені до Книги Пам'яті і Книги Скорботи України. Доземний уклін і вічна пам'ять переможцям фашизму.

Скільки материнських і вдовиних сліз вилито, скільки тяжкої, непосильної праці лягло на їхні плечі, знає тільки Господь. Сьогодні ми по-справжньому розуміємо, що вони заслуговують на всенародний золотий пам’ятник.

За героїзм та відвагу, проявлені в боях із фашистськими загарбниками, понад 3500 наших воїнів-земляків нагороджені орденами та медалями, а Григорію Кагамлику і Василю Ринді присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Прославилися в боях кавалери трьох Орденів Слави Михайло Вовк і Олександр Яценко, а також кавалер чотирьох орденів Червоної Зірки Володимир Пастрома, кавалери трьох орденів Червоної Зірки Андрій Гуртовенко, Григорій Галян, Василь Гавриленко, кавалер трьох медалей “За відвагу” Петро Ларіонов. Прославився в боях за визволення нашого міста Микола Воробйов. який став його Почесним громадянином. Ми безмежно вдячні їм і завжди будемо пам'ятати їх подвиг.

Ми шануємо героїзм і відвагу тих, хто пройшов Афганістан. Ірак та інші гарячі точки. Схиляємо голови перед пам'яттю наших земляків - старшого лейтенанта Вячеслава Лелеко та старшого прапорщика Петра Романенка. Вони з честю виконали свій інтернаціональний обов'язок.Доброї слави заслужили і чоловіки, які вступили у двобій із смертельним атомом Чорнобиля.

У ці дні ми з гордістю називаємо імена наших славних жінок - учасниць бойових дій - Олександри Артеменко, Лідії Карабут, Олени Голік, Ніни Глухової (с. Жовтневе), Марфи Попович (с. Загребелля), Ганни Остапир та багатьох інших. Низький уклін жінкам, які на фронті і в тилу наближали перемогу над фашистською ордою.

Нині ми зустрічаємо День захисника України не лише з радістю, а й з болем за наругу східних сусідів, за підступно і цинічно вкрадений в України мир. за нове покоління героїв, які не вмирають, але віднедавна живуть у тих світах, що й загиблі переможці фашистської орди.

На Сході триває війна, гинуть наші сини, брати, батьки, військові і цивільні Ветерани Гребінківського району небайдужі до всього, що відбувається. Вони всім серцем поділяють біль втрат - загибелі активістів під час Революції Гідності на Майдані та бійців і мирних жителів на Сході країни, загибелі наших земляків : Андрія Миколайовича Черненка (с. Слободо-Петрівка), якому за громадську мужність, патріотизм, виявлені під час Революції Гідності, присвоєно звання Героя України (посмертно), молодшого сержанта Вячеслава Олексійовича Лисенка (с. Березівка), нагородженого орденом “За мужність” (посмертно), який загинув у бою за Донецький аеропорт, виявивши мужність і стійкість, Євгена Миколайовича Лукаша (м. Гребінка), який трагічно
загинув у зоні АТО. Слава героям, котрі продовжують справу дідів та прадідів, котрих так само ведуть у бій молодецький козацький запал, героїзм та любов до Вітчизни.

Трагічні події на Донбасі, загибель Героїв Небесної Сотні, тисяч захисників Вітчизни докорінно змінили хід нашої національної історії, хід наших думок про незаперечну причетність кожного з нас до долі свого народу.

Вепикою шаною до військових позначені всі урочисті заходи, які планується провести у ці дні. Але святкувати гучно і весело ми станемо лише тоді, коли мир і спокій знову запанують на нашій землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Графік планових відключень електропостачання на Гребінківщині у жовтні

У 2014 році, за період часткової мобілізації, до лав українського війська було призвано 124 чоловіки, добровольцями пішли 30 осіб. А у 2015 році було мобілізовано 100 чоловік, добровольці у 2015 році до війська не направлялися.

У цьому році на контрактній основі до війська було направлено 4 чоловіки, на строкову службу призвано 20 осіб.

Із числа мобілізованих, один чоловік у бойових діях у зоні АТО отримав поранення, і йому надана третя група інваліда війни.

До Гребінківського військового комісаріату продовжують звертатись чоловіки з проханням направити їх до українського війська на Сході.

Армія по-справжньому стала народною, її підтримують мільйони звичайних людей.

У Гребінці не припиняється збір коштів, продуктів харчування для підтримки тих, хто зараз на фронті. Ветерани, як і всі ми, щиро вірять, що спільними зусиллями ми переможемо і побудуємо успішну, процвітаючу і гідну державу, де у мирі і злагоді та достатку будуть жити наші діти і онуки.

Шановні військовослужбовці, ветерани війни і військової служби!

Шановні гребінківці! Від імені ради районної організації ветеранів прийміть сердечні вітання з нагоди всенародного свята - Дня захисника України. Засвідчуємо нашу високу повагу і щиру вдячність за ваш ратний подвиг і труд. Від усієї душі зичу вам здоров'я, мирного неба, життєвих сил, удачі, оптимізму і віри у світлий завтрашній день.

Слава захисникам України! Збережемо гордий козацький дух!
 
За матеріалами: "Гребінчин край"


Схожі матеріали:
👁 1287
Категорія: Новини Гребінки
Теги: мобілізовані, Гребінка, день захисника України, АТО




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ