Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.12.2016

У головному соборі Гадяча злодії намагалися викрасти пожертви вірян з ікони Св. Миколая


Грабіжник намагався обікрасти ікону Святого Миколая у головному соборі Гадяча


У головному соборі Гадяча злодії намагалися викрасти пожертви вірян з ікони Св. МиколаяГрабіжник намагався обікрасти ікону Святого Миколая у головному соборі Гадяча.

7 грудня після ранкової служби двоє невідомих зайшли до Свято-Успенського собору і спробували викрасти пожертви вірян з ікони Св.Миколая. Це вже не перше зазіхання злодіїв на цінності храму. про це пишуть "Події та коментарі".

Зранку після служби, коли прихожани розійшлись по домівках, до собору зайшли двоє молодих хлопців. Один почав відволікати розмовами продавчиню свічок, а інший попрямував до ікони Св. Миколая, яка в кивоті і преображається на склі і став брутально її розкручувати та розбирати, щоб дістатись до срібних і золотих хрестиків, каблучок, подарованих прихожанами.

У 1997 році в день пам’яті Святого Миколи Угодника родина Анісії та Григорія Кисілів подарувала однойменну вишиту господинею ікону Гадяцькому собору. Ескіз ікони розробив її чоловік, Григорій Олександрович, знаменитий вишивальник, викладач декоративно-прикладного мистецтва в Гадяцькому училищі культури ім. Котляревського. Коли зібралися нести до храму, вирішили перемістити образ у кращу раму. Григорій Олександрович вийняв скло і побачив на ньому відбиток лику святого. Подаровану ікону розташували по центру іконостасу.

Через два роки на склі знов проявився лику. Тепер прихожани Свято-Успенського собору в Гадячі моляться потрійному образу святителя Миколая – вишитому і двом його відбитками на склі. Люди, які приходять до храму, впевнені, що образ на склі має не меншу благодать, ніж сама ікона. За зцілення жертвують золоті і срібні прикраси, які знаходяться під склом святині.

Щоб залізти під скло, злодій викручував саморізи за допомогою викрутки. У результаті рама ікони перекосилася, основу він майже зняв, та ланцюжки й хрестики порвались, попадали на дно. Грабіжник так і не встиг нічого забрати, бо прибігла працівниця собору і наробила галасу. Бандит швидко, але нахабно і не ховаючись, вийшов.

Через деякий час намагався повторити спробу, але вже з іншим подільником. Та в них нічого не вийшло, бо в храмі вже було організовано чергування. Того вечора настоятель храму отець Ігор вимушений був залишитися у соборі до пізньої ночі. Гадяцькі правоохоронці швидко знайшли крадія. Ним виявився молодий хлопець Сергій з малозабезпеченої сім’ї. Працівниці Собору одразу впізнали його і він визнав свою провину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Пирятині запрацювала ковзанка

– Я б рекомендував Сергію прийти до собору на сповідь і вже перед Богом просити прощення за цей тяжкий гріх. Як священик, я прощаю йому, але він повинен дати обіцянку, що більше такого не робитиме, – каже настоятель храму Благочинний Гадяцького району протоієрей Ігор Цебенко. Я знаю, що в тюрмі він кращим не стане. Там досвідчені засуджені тільки навчать його як красти і не попадатись. Кожна людина повинна мати право на покаяння.

Господь простив благорозумного розбійника на хресті. Зрозуміло, що розбійник не був ангелом, але покаявся і Господь простив йому. Якщо він покається, то я прощу його, але, на жаль, за ним ще багато інших крадіжок. Власне, час зупинитись.

Може Святий Миколай йому допоможе. Якщо в нього яка потреба, то хай би звернувся – ми б допомогли. У храмі майже щодня роздаємо речі, ліки. Я хочу висловити подяку керівнику гадяцької поліції Віталію Браславцю, а також слідчому Геннадію Миколайовичу Касьяну і всім працівникам кримінальної поліції.

Злочинець так і не прийшов покаятися до храму, а в день упізнання зранку здійснив крадіжку в місцевій лікарні.

Це не перша спроба наруги над святинями. Минулого разу пограбували й поглумилися над капличкою, а тепер залізли до собору. Зовсім недавно в собор підкинули макет вибухового пристрою, а біля ікони поклали ніж і солдатський берет.

Сигналізація і відеоспостереження у храмі відсутні. Приміщення собору почали опалювати дровами, і цього року купили твердопаливний котел, який разом з обладнанням потягнув на 45 тисяч гривень. За це храм має ще тридцять тисяч боргу. Але настоятель запевняє, що засоби охорони з’являться, щойно буде можливість.

Схожі матеріали:
👁 1067
Категорія: Полтавщина
Теги: Крадіжка, ікона, Гадяч, новини Гребінки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ