Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

29.11.2016

У Гребінці близько 90% вуличних світильників не відповідають вимогам сучасних нормативів


Клуб громадського діалогу долучився до розробки Програми зовнішнього освітлення Гребінки


Клуб громадського діалогу долучився до розробки Програми зовнішнього освітлення ГребінкиУ Гребінці близько 90% вуличних світильників не відповідають вимогам сучасних нормативів. Про це йшлося на черговому засідання Клубу громадського діалогу.

В його засіданні взяли участь:  Пшемислав Фенрих – директор навчального центру фундації розвитку місцевої демократії  (м. Щецин, Польща), Магда Братко, координатор польсько-українського проекту «Суспільна підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні. Українська мережа клубів громадського діалогу», Оксана Колісник, представник інституту демократії ім. Пилипа Орлика (м. Черкаси), а також представники влади, громади, депутати міської ради, громадських організацій, громадські активісти. Засідання було цікавим і знову масовим.

Тема засідання: взаємодія влади і громади у вирішенні актуальних питань та напрацювання програми зовнішнього освітлення міста.

Пшемислав Фенрих повідав про досвід громадського руху в Польщі, про досвід співробітництва громадських організацій та влади. Дуже цікавим фактом для присутніх  в розповіді польського громадського діяча стало поняття громадського бюджету, який в Польщі активно впроваджується протягом уже багатьох років.

З місцевого бюджету виділяється фіксована сума коштів на реалізацію проектів, які були з ініційовані членами громади, отримали найбільшу підтримку в усіх мешканців (завдяки спеціальній системі голосування) та реалізуються місцевою владою. А також цікавим є досвід поляків по реалізації конкурсу громадських проектів.

В даному випадку кошти на підставі конкурсу отримають громадські організації, які розробили проект, та отримали перемогу в конкурсі проектів. Пшемислав навів кілька прикладів діяльності неурядових організацій, саме так називаються в Польщі громадські організації.

В нашому місті є кілька громадських організацій соціальної спрямованості, а також розвитку здорового способу життя, розвитку спорту, громадських активістів. Дуже давно створені і активно працюють громадські організації «Районна організація ветеранів» (Неруш В.М.), ГО «Союз Чорнобиль» (Петренко М.П.) – основним завданням  цих організацій є соціальний захист та допомога окремим категоріям населення, відзначення пам’ятних дат, виготовлення нагородної продукції, встановлення пам’ятних знаків і т.д.

 

 

Зовсім недавно на тернах Гребінківщини з’явилися нові громадські організації  – це «Клуб настільного тенісу « Успішна молодь», «Вільна зграя», «Громадський актив», «Гандбольний  клуб» та інші. Діяльність громадських організацій «Клуб настільного тенісу «Успішна молодь» презентувала на засіданні клубу громадського діалогу – Оксана Чумарна, заступник голови громадської організації. Презентувала відеофільм, знятий про успіхи організації, презентувала співпрацю організації з міською радою.

З бюджету міста на підтримку діяльності громадського організації «Клуб настільного тенісу «Успішна молодь» виділено в 2016 р. 148 тис. грн. в т.ч. на придбання професійних столів настільного тенісу, поїздки учнівської молоді, дітей на змагання різного рівня, в т.ч. міжнародних чемпіонатів. До речі вихованці в жовтні місяці поточного року стали переможцями і призерами міжнародного турніру з настільного тенісу, який проходив в м. Дніпро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівники Гребінківського відділу поліції провели лекції учням школи на тему недопущення насилля в сім'ї

Тож можна просто критикувати владу, при цьому нічого не робити, і навіть не вміти самому щось зробити, і не намагатись діяти, самовдосконалюватись, просто критикувати, ображати і нічогісінько не робити, звинувачувати всіх і в усьому, демонструвати  свою «важливість», точку зору, яку важно назвати «точною зору», бо вона складається лише з неприйняття чужої праці, діяльності, успіху, налаштованості лише на конфлікт, а не на вирішення будь яких завдань та проблем.

 

 

А можна знайти можливість і зацікавити багатьох своєю діяльністю, отримати підтримку і дбати про здоровий спосіб життя підростаючого покоління, допомагати їм не просто займатися спортом, а отримати його як захоплення на все життя. Хотілося б зазначити, що настільним тенісом в місті займаються не лише діти, а й дорослі.

Розбудова громадського суспільства в Україні, формування громадської активності спричинили в нашій державі певний громадський рух активістів, які бралися за виконання певних справ, які були їм до вподоби. Наприклад: розфарбовування огорож, мостів, покажчиків населених пунктів, організації велопробігів та мотопробігів, проведення благодійних акцій по збору коштів на підтримку воїнів АТО та інші.

Таким чином на території міста проводить свою діяльність ГО «Громадський актив». Про роботу цієї організації розповів Віталій Яковенко.

Міська рада протягом кількох років поспіль надає посильну фінансову підтримку діяльності громадських організацій: ветеранської та «Союз Чорнобиль» та співпрацює з цими організаціями.

В цьому році також затверджено програму підтримки громадській організації  «Гандбольний клуб», програми підтримки та розвитку футболу, міні – футболу, хокею.

Міська рада і надалі налаштована на конструктивне співробітництво з громадою у вирішенні актуальних проблем і питань. Саме такою актуальною проблемою є проблема зовнішнього освітлення міста. На балансі комунального підприємства «Гребінківський комбінат комунальних підприємств» Гребінківської міської ради знаходяться мережі зовнішнього освітлення, в тому числі кабельні лінії 59 км, 468 вуличних світильників, 116 паркових світильників.

Аналізуючи стан зовнішнього освітлення міста, необхідно зазначити, що із міського бюджету щороку виділяються певні кошти на обслуговування та ремонт освітлювальних мереж, але в місті спостерігається низький рівень, а подекуди, і повна відсутність освітлення на вулицях, що викликає не просто невдоволення жителів, а негативно впливає на криміногенну ситуацію та є дестабілізуючим фактом соціально-культурного розвитку територіальної громади. Ураховуючи нинішній стан зовнішнього освітлення, необхідно визнати, що він, за невеликим винятком, є майже критичним. Близько 90% вуличних світильників не відповідають вимогам сучасних нормативів.
 

 

Старе обладнання не придатне для використання в сучасних умовах і тягне за собою низку негативів: окрім соціальної спрямованості є економічна складова, яка полягає у використанні існуючого світлового обладнання з великою енерговитратністю, що приводить до значних втрат матеріальних, енергетичних та фінансових ресурсів. У питанні зниження цих витрат важливими чинниками є запровадження технологій енергозбереження та застосування сучасних методів управління. Проведення реконструкції та модернізації системи зовнішнього освітлення дозволить зменшити обсяги споживання електроенергії та зекономити певну частину бюджетних коштів.

В місті багато проблем і вони потребують поетапного вирішення. Бо одночасно все не можна вирішити та й бюджет міста не такий вже й великий для одночасного вирішення всіх проблем.

Учасники засідання Клубу розділилися на групи та надали відповіді на 2 питання: «Що потрібно зробити громаді щоб вдосконалити співпрацю з місцево владою у  вирішенні актуальних питань і проблем (шляхи, методи, форми вдосконалення)» та «Що потрібно зробити місцевій раді для покращення співробітництва з громадою». Координаторами цих двох груп були Пшемислав Фенріх, Магда Братко, Оксана Колісник.

Третя група працювала над розробленням Програми зовнішнього освітлення (першочерговість заходів, виконавці, терміни виконання завдань, участь громади в реалізації Програми та збереженні освітлення). Робота в групах була досить жвавою, конструктивною. Потім групи демонстрували свої напрацювання та пропозиції щодо вирішення завдань, які стоять перед владою і громадою. Всі напрацювання Клубу громадського діалогу будуть враховані в роботі.

Гребінківська міська рада


Схожі матеріали:
👁 1311
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Grebenka.com, освітлення, клуб громадського діалогу, Гребінка. новини Гребінки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ