Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

13.12.2012

У Гребінці буде діяти центр первинної мєдино-санітарної допомоги


Система охорони здоров'я потребує корінних змін і структурних перетворень, без цього неможливо досягти позитивних результатів


У Гребінці буде діяти центр первинної мєдино-санітарної допомоги

Діяльність закладів охорони здоров'я викликає зараз бурхливу реакцію у суспільстві. З одного боку, всі ми ще добре пам'ятаємо радянські часи, коли система охорони здоров'я була зорієнтована на профілактику, якісно працювала санітарна служба, було належне фінансування і матеріально-технічне забезпечення медичних закладів.

З іншого боку, за роки незалежності цей ресурс було втрачено, діяльність закладів охорони здоров'я часто не задовольняє навіть самих лікарів. Медична галузь потребує негайного реформування.

Отож, на найвищому рівні було розроблено цілий ряд законів, зокрема і Національний план дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" та Закон України "Про екстрену медичну допомогу".

Оптимізація закладів охорони здоров'я повинна проводитися дуже обдумано, щоб не втратити бодай того, що вже досягнуто. Медична реформа вже широко впроваджується у декількох областях держави. Досвід, отриманий від цього пілотного проекту, буде використаний при подальшому реформуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілотний проект на дешеві ліки для гіпертоніків у Гребінці працює поки що теоретично

Пріоритетною є оптимізації первинної ланки медичної допомоги, яка безпосередньо працюватиме у профілактичному напрямку. У Гребінківському районі теж дуже багато проблем, пов'язаних з наданням медичної допомоги саме на місцях, зокрема у селах, де працюють ФАПи та амбулаторії.

Всього у районі маємо 19 фельдшерсько - акушерських пунктів та 6 амбулаторій загальної практики сімейної медицини в селах. Минулого року було проведено акредитацію цих медичних закладів. Під час проведення цієї перевірки було виявлено цілий ряд проблем, які звичайно ж заважають надавати медичну допомогу якісно і вчасно.

Там, де громади та місцеві ради добре дбали і про приміщення, і про опалення та про матеріальне забезпечення ФАПів та амбулаторій, там ситуація дещо краща. А от 4 ФАПи не були акредитовані, бо не мають належних умов для роботи.

Великою проблемою наразі залишається і забезпечення медичними працівниками.

- Система охорони здоров'я потребує корінних змін і структурних перетворень, без цього неможливо досягти позитивних результатів, -говорить головний лікар центральної районної лікарні Віктор Іванович Кривошея.

- Але ця справа потребує виваженості. Без додаткових коштів, без належного фінансування стан справ не покращиться. На превеликий жаль, недостатність фінансування змушує нас шукати шляхи вирішення проблеми. Адже кошти для нормальної життєдіяльності лікарні потрібні щодня. Треба утримувати в належному стані приміщення, а це в наш час справа не дешева.

Треба купувати різноманітні бланки, ремонтувати техніку, обладнання, закуповувати реактиви для лабораторії. Виникають і інші нагальні потреби. Без введення плати на медичні послуги, котрі надає лікарня, та благодійних внесків, нам не обійтися.

Поки що це єдиний шлях покращення матеріального - технічного стану лікарні. Можливо ситуація ближчим часом зміниться, і брати кошти за надані послуги вже не буде потреби. Тим більше, що одним з наступних кроків до реформування медичної галузі стане широке застосування страхової медицини,

Гребінківці вже можуть зробити певні висновки про таку діяльність, адже страхова медицина охоплює всіх працівників залізничної галузі.

Також буде продовжено роботу щодо впровадження практики сімейної медицини. Лікарів широкого профілю буде значно більше. Щоправда, чи буде це характерним для нашого регіону - невідомо. Адже зараз однією з найболючіших проблем медичної галузі у Гребінківському районі є забезпечення кваліфікованими кадрами.

У нас катастрофічно не вистачає лікарів. Молодь не хоче їхати сюди працювати. Низький рівень заробітної плати, не забезпеченість житлом і інші проблеми не вселяють оптимізму молодим фахівцям. Правда, житлова проблема ближчим часом може значно покращитися. Зараз вирішується питання про переобладнання колишнього приміщення редакції під квартири для лікарів.

В Полтавській області зараз триває переформатування закладів медицини. Так, вже з 1 січня наступного року станції швидкої медичної допомоги будуть перепідпорядковані області.

Центри первинної медико-санітарної допомоги - основні осередки первинної ланки, які повинні набути статусу окремих юридичних структур. Для жителів району ніяких кардинальних змін не відбудеться. "Швидка " буде приїздити по виклику як і раніше.

Колектив медичних працівників теж не зміниться, лише матиме інше підпорядкування. Дзвінки будуть здійснюватися через Полтаву і надходитимуть до єдиної оперативно-диспетчерської служби. Через лічені секунди виклик буде переадресовуватися безпосередньо у Гоебінку.

Ще один напрямок, який на часі, - реформування екстреної медичної допомоги. Відповідний закон зобов'язує створити єдину систему надання екстреної (швидкої) допомоги з фінансуванням із обласного бюджету.

Основними завданнями в цьому питанні нині є опера тивне прийняття рішень органами місцевого самоврядування про створення єдиної диспетчерської служби і комунального закладу "Центр екстреної медицини - медицини катастроф" із філіями у кожному районі. Таким чином служба отримає належне матеріально-технічне забезпечення, машини "швидкої допомоги " - технічне переоснащення.

Запровадження нової системи надання медичної допомоги, запровадження нових медичних стандартів зобов'язує і самих медиків, і керівництво району та області працювати у напрямку вирішення різноманітних питань, пов'язаних із медициною, працювати по новому.

Адже, щоб система працювала, приносила бажаний результат треба докласти усіх зусиль, щоб і покращити стан справ у галузі - підняти на якісно новий, вищий рівень надання медичних послуг, збільшити фінансування галузі, покращення справ у напрямку профілактики захворюваності населення, розробка і втілення вжиття різноманітних проектів по реалізації національної ідеї в суспільстві, щодо здорового способу життя.

Медична реформа і її вдале впровадження, це лише перші кроки до найголовнішої цілі - оздоровлення нації.

«Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 1635
Категорія: Новини Гребінки
Теги: центр первинної мєдино-санітарної д, медицина, здоров'я, ФАП, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ