Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

01.05.2018

У Гребінці є вулиця, де безпритульні собаки кусають перехожих


Жителі Гребінки, що на Полтавщині, бояться ходити однією з вулиць міста через безпритульну тварину, яка нападає на перехожих протягом останніх місяців


У Гребінці є вулиця, де безпритульні собаки кусають перехожихПро панічний настрій містян свідчать дописи у соціальній мережі в групі «Підслухано Гребінка». Зокрема велику кількість коментарів зібрав пост, де син однієї з потерпілих виклав фото ран на нозі його матері після нападу собаки. Серед потерпілих є діти.

До речі, поруч знаходиться дві школи.

– Ми живемо неподалік. Моя 12 річна донька ходить цією дорогою до школи та на тренування, – розповіла журналістці «Кола» Тетяна Пінчук з Гребінки. – Одного дня вона прямувала на секцію. І ні з того, ні з сього, підбігла руда собака і ухопила її за ногу. Добре, що на дитині був шкіряний ботинок. Чотирилапа прогризла його, тож відбулись ми лише саднами. До лікарняного закладу не звертались.

До слова, якщо проаналізувати дописи гребінківців, нападає руда саме на представниць жіночої статі.

– Мама звернула в цей провулок – та руда зненацька цапнула її і побігла, – розповів Сергій Дощенко, син однієї з потерпілих від собаки (він і виклав фото). – Так вона сходила по лоточки для розсади. Добре що хоч за ліву ногу, якби за праву... варикоз вен (тяжка стадія).

Статистика

З березня поточного року і станом на 19 квітня до Гребінківської ЦРЛ звернулось четверо осіб, які отримали рани від нападу чотирилапої. Серед них одна дитина. Такі дані надав «Колу» Віктор Кривошея, головний лікар медзакладу.

Проте якщо погортати дописи місцевих жителів у спільноті «Підслухано Гребінка», і зважаючи на історії, які нам розповіли рідні потерпілих... покусаних собакою більше – просто не всі звертаються за медичною допомогою.

Не звертались гребінківці і до поліції.

– З початку 2018 року і станом на 20 квітня жодного звернення від жителів Гребінки щодо нападу на них тварин ми не отримували, – повідомила Марина Гуменюк, співробітник Гребінківського відділу поліції.

Окрім того, правоохоронці дали зрозуміти, що коли йдеться про безпритульну тварину, вони, через законодавчі пробіли, безсилі. Немає кого притягувати до відповідальності, коли собака – без господаря.

Стукіт до влади

Аби з’ясувати, чому до сих пір місцева влада не прийняла мір, аби стабілізувати ситуацію, наше видання відправило інформаційний запит до міської ради. До того телефонували очільнику міста, проте поговорити не вийшло: як пояснили його підлеглі, у нього була зустріч, потім ніхто не брав слухавки.

Також відправили лист місцевому управлінню Держпродспоживслужби, що включає і  ветеринарну медицину.

Доки чекали відповіді, ще на мінімум одну особу напала руда чотирилапа. Про це свідчить пост від 24 квітня, який в соцмережі опублікував місцевий житель у спільноті «Гребінка online». З його слів, дозу укусів від тварини  отримала жінка у віці.

Про гуманний вихід із ситуації

Ріст кількості потерпілих від нападів чотирилапої та бездіяльність влади ще більше посилили напругу серед містян. Про це свідчать їхні коментарі щодо пропозицій радикального вирішення конфлікту між твариною та людьми.

Про існуючі гуманні варіанти виходу з ситуації, а також причинами такої поведінки тварини, ми запитали у волонтерів, які опікуються в Полтаві долею безпритульних тварин.

– Те, що вкушені цією твариною не чіпали її, не означає, що її не образив хтось до того. Це по-перше, – пояснює Анжела Рослова, директор правління ПОЗБО «Право на життя». – По-друге, якщо тварину підгодовують, вона їсть на цій території, відповідно, вона сприймає її вже як свою – виступає охоронцем території. По-третє, якщо в неї вже є цуценята, то і це могло стати причиною такої поведінки тварини – вона так піклується і оберігає своїх дітей. І початись це могло ще з настанням її вагітності. Щоб припинились напади собаки на людей, потрібно її ізолювати.

Для цього необхідний притулок, місця перетримки тварин, яких, як правило, немає у маленьких містах та селах. Це велика проблема. Тому ми і закликаємо населення стерилізувати своїх чотирилапих, аби не виникало подібного.

Нічийних тварин не буває. Безпритульні тварини – це викинуті, підкинуті чи вигнані раніше кимось із місцевих жителів. Людям часто шкода тварину стерилізувати, а топити чи викидати, виходить, не шкода. Було б добре, аби в нас існували «операційні на колесах», щось на кшталт солдатських, які є в зоні АТО. Щоб ці машини могли приїздити в села, райони, за викликом місцевих органів влади, оскільки, як мені відомо, в районах не вистачає кваліфікованих ветеринарів, які б могли проводити стерилізацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 2013 р. на Гребінківщині було зафіксовано 28 укусів людей собаками, 8 укусів котами та один щурем.

Отруєння тварин

25 квітня інша жителька населеного пункту опублікувала пост про травлю тварин на одному з місцевих СТО. Зі слів жінки, собаки помирали в муках на очах її дитини. Серед них та, з якою малеча любила грати.

Нагадаємо, що за жорстоко поводження з тваринами можна отримати до 8 років позбавлення волі. Відповідальність за знущання над тваринами посилили минулого 2017 року.

Тут варто згадати також і той факт, що у Гребінці на гуманне поводження з  тваринами з міського бюджету близько двох років тому виділили 10 тисяч гривень. Проте програму, станом на 23 червня 2016 року, не реалізували. Про це йдеться у публікації нашого видання  – У Гребінці посеред вулиці труять собак, хоча виділили кошти з бюджету на стерилізацію.

За матеріалами "Коло"


Схожі матеріали:
👁 1417
Категорія: Новини Гребінки
Теги: безпритульні собаки, собаки, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ