Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

12.04.2015

У Гребінці під загрозою закриття лікарня, що обслуговує понад 10 тисяч пацієнтів


Якщо вузлову лікарню станції Гребінка закриють, залізничники обіцяють зупинити рух потягів по чотирьох напрямках країни


У Гребінці під загрозою закриття лікарня, що обслуговує понад 10 тисяч пацієнтівЯкщо вузлову лікарню станції Гребінка закриють, залізничники обіцяють зупинити рух потягів по чотирьох напрямках країни та перекрити доступ до столиці трасою Київ-Харків

Триповерхову будівлю з капітальним ремонтом та діючим медичним оснащенням збираються закрити через недофінансування районного бюджету. Майже 200 працівників змушені будуть піти на біржу праці.

Окрім медичного персоналу, постраждають інтереси  майже чотирьох з половиною тисяч працівників однієї тільки залізниці, яких обслуговує заклад, говорить старша медична сестра Гребінківської вузлової лікарні Ірина Кривобок, яка провела у цих стінах 36 років свого життя.

– На сьогодні Гребінківська залізнична лікарня обслуговує понад 10 тисяч людей з двох областей: Чернігівської та Полтавської, з них 4,5 тисячі – з Гребінки та району. Якщо нашу лікарню закриють, то залізничникам доведеться лікуватися в Харкові, Полтаві чи Києві. Там же доведеться проходити медичну комісію, яка зазвичай триває не менше трьох днів.

Де при цьому людям жити, ніхто не пояснює. Доведеться знімати квартиру або номер у готелі, а це шалені кошти для і без того мізерних сімейних бюджетів залізничників. А уявіть, якщо декілька членів однієї родини працюють на залізниці? Лякає те, що нам абсолютного нічого не пояснюють. Лише твердять: «Вас закриють, розраховуйтесь та шукайте роботу».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині може зникнути залізнична лікарня, якій понад 60 років

Уся проблема у фінансуванні, яке бюджет району недоотримав на 2015 рік, пояснив новопризначений голова Гребінківської РДА Віталій Роспопов.

– Кошти на лікарні виділяють у залежності від кількості людей, яких обслуговує медичний заклад. Але специфіка нашої вузлової лікарні полягає у тому, що вона обслуговує пацієнтів з різних районів – Лубенського, Пирятинського, Оржицького, і ще й з Чернігівської області – Прилук, Ніжина, Бахмача, Ічні. І при складанні бюджету на 2015 рік усі гроші, які виділялися на цю лікарню, пішли на ті райони, які обслуговувала залізнична лікарня Гребінки. А в тих районах є свої амбулаторії. Виходить, що нам не доплатили коштів, але доводиться утримувати це приміщення.
 
 
 

Будівля від самого початку мала спецпризначення

Чиновник зізнався, що питання збереження закладу вирішується на рівні обласної держадміністраціії, а тим часом намагаються знайти гроші на місці, щоб зберегти заклад хоча б до кінця року.

– Наступного року однозначно в районі буде одна лікарня. Досить потужне приміщення і гарний майновий комплекс. Ми зацікавлені, щоб зберегти це все, можливо, вдасться зберегти принаймні поліклініку. Можливо, зможемо перепрофілювати лікарню.

За словами персоналу, нині для обстеження та лікування пацієнтів у закладі є все необхідне, подекуди навіть те, чого не мають лікарні обласного центру. Минулого року тут провели понад сто доволі складних хірургічних операцій.

– Раніше лікарня мала 160 лікарняних ліжок, а тепер у нас відібрали дитяче відділення, пологове та гінекологію. Все аргументують відсутністю фінансування. І якщо раніше нам допомагали локомотивне та вагонне депо, то зараз їм це просто заборонили робити, – скаржиться Ірина Кривобок.

Колишній керівник закладу — Сергій Орлов, зараз лікар ультразвукової діагностики, каже, що на перепрофілювання теж мало надії, адже з цією пропозицією керівництво лікарні вже зверталося навіть до Міноборони.

– Будівля, в якій розміщена наша лікарня, від самого початку мала спецпризначення. І зводили її як шпиталь з повністю обладнаними та функціональними підвальними приміщеннями, які готові хоч зараз обслуговувати поранених. Ми звертались до Міністерства оборони з пропозицією облаштувати тут реабілітаційний центр. Це б зберегло робочі місця і лікарня продовжувала б працювати. Закрийте нас, і через рік тут нічого не залишиться, не те, що оснащення, а й вікон та дверей. Те, що зараз роблять з нашим закладом – все одно, що ампутація у хворого здорової ноги для того, щоб той менше витрачався на ліки.

Персонал лікарні у розпачі, головний хірург вже залишив заклад, решта або не мають куди піти, або просто бояться залишати робочі місця. Загалом, без роботи залишаться 177 чоловік. За словами голови РДА частину робітників працевлаштують, але, звісно, не всіх. Лікарня має пристойний спецфонд, але вони не зможуть утримувати самі себе, констатує головний бухгалтер Гребінківської залізничної лікарні Алла Самойлова.

– Цього року нам виділили лише 37% від річного фінансування. І якщо за березень у нас немає заборгованості по заробітній платі, то уже в квітні може виникнути така проблема. Зараз ми існуємо за рахунок свого спеціального фонду. Маємо 900 тисяч заборгованості за теплопостачання, і ми могли б направляти частину з цього фонду на її погашення, але через недофінансування не можемо цього зробити, бо направляємо ці гроші на виплати заробітних плат.

«Кидають напризволяще всіх залізничників від Бахмача до Ромодана»

Специфіка  Гребінківської  вузлової лікарні полягає у тому, що заклад обслуговує населення семи районів Полтавської області та чотирьох районів Чернігівської. Субвенції від райдержадміністрацій, які виділяються на такі заклади відомчої медицини, поділені відповідно до територіального розподілу приписної кількості населення. Але цьому закладу виділені кошти відмовилися передати, хоча усі очільники районів погодилися, що їхнє населення обслуговує Гребінківська залізнична лікарня, каже Алла Самойлова.

– Ми зверталися до Міністерства охорони здоров’я, але нам відповіли, що ці питання повинні вирішуватись на обласних та районних рівнях. Поверніть нам наші кошти, і ми зможемо триматись «на плаву» до кінця року, а далі зможемо заробляти необхідні  кошти самі. В іншому випадку ми просто залишимось без фахівців. Зараз всі говорять про впровадження страхової медицини, а наш заклад вже 12 років успішно працює саме за такою програмою. І замість того, щоб переймати в нас цей досвід, лікарню збираються закрити.

Якщо лікарню все ж закриють, і чотири тисячі пацієнтів змушені будуть перейти до центральної районної лікарні – це катастрофічно ускладнить роботу тамтешнього персоналу, доводить невропатолог залізничної лікарні Сергій Головко. Та й потужностей закладу не вистачить для забезпечення потреб цих людей.

– У нашому відділенні 40 ліжкомісць. Але наш рекорд – 69 хворих на стаціонарі. Хворих завжди більше, ніж місць. І обслуговуємо ми не лише залізничників. Зараз у нас три пацієнта з інсультом, один – з інфарктом. Ще один – з кризом. Це тільки важкі хворі. Черга під кабінетом постійно. Центральна районна лікарня просто захлинеться пацієнтами.

На сьогоднішній день, аби дати можливість лікарні повноцінно працювати до кінця року, потрібно трохи більше трьох мільйонів гривень. Працівники і пацієнти налаштовані досить радикально, кажуть, як тільки прийде наказ про закриття закладу – зупинять рух потягів у чотирьох напрямках. При наявності чотирьох тисяч самих лише залізничників – виконають обіцяне з легкістю.

— Я більше 30 років пропрацювала на залізниці, маю в цій лікарні цілу низку пільг, медичну страховку, звикла до персоналу.  Куди я піду, коли закриють заклад? На колії! І не піду звідти, поки нам не повернуть наше право на нормальне лікування, – обурюється білетний касир станції Гребінка Наталія Ковда.

Черговий по станції Гребінка Юрій, нині пацієнт хірургії, додає, що віддав роботі на залізниці 20 років. І щороку змушений проходити лікування.  Інший постійний пацієнт медичного закладу, пенсіонер Віталій  Мущенко, 40 років пропрацював на залізниці, починаючи з кочегара паровоза до чергового по депо. Каже, що ні хвилини не сидітиме вдома, якщо влада закриє заклад.

– І я не один такий. Кидають напризволяще всіх залізничників від Бахмача до Ромодана. Сюди їдуть лікуватися і з Одеської дороги, і з Південно-Західної.  І не було такого, щоб ця лікарня комусь відмовила. Якщо її таки наважаться закрити, то ми перекриємо рух на залізниці в усіх чотирьох напрямках: на Бахмач, на Полтаву, на Одесу і на Київ. А якщо буде треба, нас вистачить і головну трасу на столицю заблокувати. Може тоді влада про нас подбає.
У проблемі розбирались Тарас ЗАВІТАЙЛО та Олена БУРЯК

Тарас Кутовий просить Кабмін віднайти кошти на збереження медзакладу

Депутатське звернення до Кабінету Міністрів України надіслав депутат-мажоритарник, заступник парламентської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Тарас Кутовий. У пошуках справедливості до нього  звернулися представники трудового колективу лікарні залізничників у Гребінці.

– Ми всі знаємо, яка складна ситуація з фінансуванням соцсфери в країні. Вона потребує кардинально іншого підходу, і процес перелаштування дуже болючий. З іншого боку, я розумію і розпач людей, і непрості обставини, в яких опинилися пацієнти лікарні. Зі свого боку намагатимуся використати усі можливі засоби впливу на ситуацію, – коментує Кутовий. –  Колись ми довго думали, як врятувати стаціонар у Червонозаводській лікарні, і рішення прийшло. Думаю, що спільними зусиллями ми знайдемо вихід і в даному випадку.
 

Схожі матеріали:
👁 2188
Категорія: Здоров'я
Теги: лікарня, Гребінка, залізнична лікарня




Всього коментарів: 7

0
7 Комсорг   (13.04.2015)
Для прихильників уже міської лікарні маю гарну новину, їхню хірургію знову буде очолювати Круглян. Повертається. Тож сподіваюся, що відділення закладу знову запрацює належно, і хворих стане меншати а не добавлятися.


0
6 SD   (13.04.2015)
Всё же автор насмешил, откуда в ней обслуживается 10 000 людей ? Такое количество было лет 7 -10 назад со всеми пенсионерами ЖД. К примеру самоё большое предприятие это локомотивное депо Гребёнка(ТЧ-12) так вот оно вместе с Ромаданом, Прилуками и прочими  весьма сократилось и в своём штате уже имеет приблизительно 600 работников. По остальным предприятиям Гребёнки вообще одна стыдоба от былого осталась. Рабочие места планово сокращаются по всей ЖД отрасли. И это факт не опровержимый.


0
5 SD   (13.04.2015)
ЖД больница свыклась с темой что ранее денег было валом + страховые полюса работников всё покрывали, а теперь железке она не нужна, обуза. Отсюда много денег больше нет, так не таскайте кота за хвост. Его вопли вам не помогут, хватайте за брошенную коммунальную палочку и так сохраняйте свой коллектив и само здание. Городская больница тоже имеет право на существование. А вот когда она как такова утвердится тогда и деньги станут выделять.


0
4 Моня   (12.04.2015)
Підтримую дописувачів. Коли лише твердять: «Вас закриють, розраховуйтесь та шукайте роботу». В такому випадку  не будьте лохами, вимагайте письмових попереджень про майбутні скорочення або закриття. Зрозумійте УЗ такі відомчі лікарні вже не потрібні то не зволікайте з документами переходячи під комунальну власність. Тільки при їх наявності вам будуть шукати гроші а відомчій медицині грошей не дадуть. Потрібна міська лікарня, тільки в ній є майбутнє для трудового колективу.


0
3 Чупака   (12.04.2015)
Познімайте з себе придумані корони, і гляньте на себе зі сторони чого ви справді можете особливо в лікувальній справі. Корони можуть і лопатами на отмаш поправити як будете соплі мусолити.


0
2 МАК   (12.04.2015)
Специфіканти хренові учіться господарювати та людей лікувати а не людей збурювати і без вас їм тошно.


0
1 Вера   (12.04.2015)
Все досить просто, шукайте шляхи фінансування та не потрібно використовувати дурнів щоб ваш жар загрібати чужими руками. Маєте свій колектив то і захищайтеся продумано. Як тільки вкажете організаторів перекриття руху то вони зразу будуть мати особисті проблеми з Законом, а остальна маса носами тільки шморгати будуть поглядаючи на них і їх проблеми.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ