Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.04.2013

У Гребінці школярів вчать рятувати життя (ФОТО)


Основними завданнями проекту було формування у школярів знань з надання домедичної допомоги


У Гребінці школярів вчать рятувати життя  

З метою підвищення рівня безпеки життя школярів за рахунок надання їм знань та практичних навичок з надання до медичної допомоги, що сприятиме попередженню летальних випадків у вітчизняних навчальних закладах, 5 квітня 2013 року на базі Гребінківської гімназії  впроваджувався проект «Я можу врятувати життя!».

Основними завданнями проекту було формування у школярів знань та  практичних навичок з надання до медичної допомоги у випадках зупинки кровообігу, обструкції  дихальних шляхів стороннім тілом та при кровотечах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавчани найчастіше запитують у "Яндекса" як прогуляти школу


Іван Володимирович Кузьмінський, керівник проекту по Полтавській області, зупинився на технології проведення занять та історії проекту в різних містах України. Він повідомив, що у школах будуть відбуватися заняття з основ надання першої невідкладної медичної допомоги. Фахові інструктори навчать дітей правильно діяти у випадках зупинки кровообігу, обструкції дихальних шляхів та при кровотечах.

Діти опанують навички реанімації - штучної вентиляції легенів, непрямого масажу серця, накладання пов'язок та джгута. Навчання відбуватимуться із використанням спеціальних манекенів та накладок, усіх необхідних засобів для здійснення маніпуляцій. Також слухачі будуть забезпечені методичними матеріалами. Діти, які пройдуть навчання, одержать відповідні сертифікати.






За підсумками навчання буде сформована команда старшокласників, яка представлятиме своє місто на міжміських змаганнях у Лохвиці. Між командами міст та районів проводяться фінальні змагання з надання першої невідкладної медичної допомоги.

Команда-переможець отримує диплом та призи, члени команди - індивідуальні грамоти переможців, друга команда - диплом команди-учасниці фінальних змагань, призи, члени команди - індивідуальні грамоти учасників фінальних змагань. Іван Володимирович розповів, що першими учасниками цього проекту у минулому році стали учні донецьких та київських шкіл. Влітку навчання відбувалися в Артеку. Цього року проект розгорнув свою дію в Сумській, Черкаській та Полтавській областях.







Потім діти розійшлися по класах і розпочалися заняття. Спочатку інструктори змоделювали ситуацію втрати свідомості людиною. Алгоритм базових реанімаційних заходів з показом-симуляцією продемонстрував кожен інструктор.

Потім кожен учень спробував виконати базові реанімаційні заходи, непрямий масаж серця та вентиляцію легенів на спеціальних манекенах, пізніше накладали пов'язки та шини. Учні моделювали свої дії з порятунку життя відповідно до заданої інструкторами ситуації. Критеріями оцінки були вміння орієнтуватися та зосереджуватися у критичній ситуації, швидкість надання допомоги, послідовність та правильність дій.







Такий позитивний досвід дуже важливий для школярів. Учні спробували себе в ролі рятувальників у ситуаціях максимально наближених до реальних. У них з'явилося бажання бути корисними людям, допомагати постраждалим, разом долати перешкоди і перемагати, навіть, у найскладніших обставинах.

За статистикою, якщо при раптовій зупинці серця невідкладна медична допомога надана упродовж першої хвилини, шанси врятувати людину - 80%. Якщо така допомога буде надана через 10 хвилин, то шанси зменшуються до 5%. Важливо, щоб поруч опинилася людина, яка б кваліфіковано надала першу невідкладну медичну допомогу.







Проект реалізовувався за підтримки Всеукраїнської громадської організації "Український Фонд "Здоров'я" та народного депутата, голови Українського Фонду "Здоров'я" Володимира Дудки, які розроблятимуть зміни до Закону України "Про екстрену медичну допомогу" щодо впровадження спеціального курсу до медичної допомоги в навчальну програму середніх та вищих навчальних закладів України.

До кінця 2013 року очікується внесення відповідного законопроекту на розгляд парламенту.





















Відділ освіти, молоді та спорту Гребінківської РДА


Схожі матеріали:
👁 1654
Категорія: Суспільство
Теги: здоров'я, Дудка, Гімназія, школа, життя. медицина, школярі, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ