Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

13.09.2017

У Гребінці відбувся «круглий стіл» за участю української письменниці Антонії Цвід


"Без Гребінки не було б Шевченка..."


У Гребінці відбувся «круглий стіл» за участю української письменниці Антонії Цвід"Без Гребінки не було б Шевченка..."

Ці слова з вірша нашого поета Андрія Денисенка висловлюють основну думку круглого столу "Духовна спадщина Євгена Гребінки на сучасному етапі”, що відбувся у центральній районній бібліотеці в рамках І Міжнародного фестивалю культури “Гребінчині вечорниці”.

З метою вшанування пам’яті та більш глибокого вивчення творчого шляху яскравої особистості, нашого земляка-байкаря, письменника, перекладача, педагога, громадського діяча та видавця Євгена Павловича Гребінки і зібралися бібліотекарі та читачі - учасники Університету третього віку Територіального центру.

Ведуча круглого столу Наталія Бехтер, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки надала слово організатору фестивалю Миколі Рудакову, який привітав з відкриттям І Міжнародного фестивалю культури “Гребінківські вечорниці”, а потім бібліотекарі виступили перед читачами з доповідями: “Український байкар Євген Гребінка (1812-1848)” (бібліотекар ЦРБ В. М. Головко), “Роздуми про долю і покликання поета в суспільстві у поетичному доробку Є Гребінки” (методист ЦБС Л. П. Христенко), “Суворе життя козаків, їхня мужність і вірність у дружбі у романі "Чайковський” (бібліотекар дитячої бібліотеки Є. М. Дунай).

Представники письменства Гребінчиного краю Ніна Третяк і Валентина Рябокінь прочитали власні вірші, присвячені Є. П. Гребінці та рідному місту.

А потім слово взяла гостя фестивалю Антонія Цвід - українська письменниця, член Національної спілки письменників України, член Правління НСПУ, лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Олександра Олеся та багатьох інших.

Вона поетеса і прозаїк, авторка 15 книг, лише у цьому році вийшло 6 її книг. На зібранні Антонія Цвід презентувала свій новий твір-роман-трилогію про Тараса Шевченка "Возлюбленик муз і грацій. Кохані жінки Тараса Шевченка”.

Антонія Цвід
 

Це роман-перфоменс в картинах і етюдах. Авторка показує нашого класика, як живу особистість, постать, що має свою історію. Антонія Цвід підкреслила, що Шевченко - це космос, і охопити його неможливо, але в книзі вона намагалася його змалювати таким, яким він був у житті.

А відтворити істинний, як на її думку, образ Шевченка її змусили різного роду інсинуації навколо його імені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині відбувся І-й Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці"

Письменниця грунтовно працювала в архівах над спогадами сучасників поета, листуванням та “Щоденником” Шевченка, вивчала дослідження сучасних шевченкознавців. Все, про що дізналася, вклала в роман, адже хотіла, щоб про справжнє кохання, прожиття Шевченка знали всі.

Цікаво, що авторка зображує головну інтригу навколо художника і його муз, насамперед це його кохана Амалія Яківна Європеус, з якою він познайомився, коли їй було 15 років.

 
Антонія Цвід
 

Високо оцінила письменниця значення знайомства Шевченка з Євгеном Гребінкою. Вона вважає, що як Карл Брюллов у образотворчому мистецтві, так Євген Гребінка був для Шевченка вчителем та наставником у літературі. “Геній Гребінки породив геній Шевченка”, - відзначила Антонія Цвід. Вона також прочитала уривки з роману-трилогії.

Така висока оцінка ролі нашого земляка Євгена Гребінки у долі Тараса Шевченка спонукає нас, як нащадків Євгена Павловича, вивчати і осмислювати спадщину, залишену нам.

Підписуйтесь на наші оновлення у Facebook, та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.

 

 

Антонія Цвід

 

Гребінка, круглий стіл

 

Гребінка, круглий стіл

 

Гребінка, круглий стіл

 

Гребінка, круглий стіл

 

Гребінка, круглий стіл

 

Гребінка, круглий стіл

 

Гребінка, круглий стіл

 

Гребінка, круглий стіл


Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1235
Категорія: Культура
Теги: круглий стіл, Антонія Цвід, шевченко, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ