Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.10.2015

У Гребінці завдяки залізничникам ввели в експлуатацію нову модульну котельню


Завдяки залізничникам, мешканці одного з кварталів Гребінки, новий опалювальний сезон зустрічають з новою модульною котельнею


У Гребінці завдяки залізничникам ввели в експлуатацію нову модульну котельнюЗавдяки залізничникам, мешканці одного з кварталів Гребінки, що на Полтавщині, новий опалювальний сезон зустрічають з новою модульною котельнею та модернізованими за останнім словом техніки теплопунктами у багатоквартирних будинках.

Як розповів головний інженер служби локомотивного господарства Південної залізниці Віталій Заїка, будівництво нової котельні було викликане питаннями економії коштів і пального. Річ у тім, що так історично склалося (як і у багатьох інших підприємств галузі), що деповська котельня постачала тепло ще й до житлових будинків.

При цьому блакитне паливо доводилося закуповувати за високими цінами, як для юридичних осіб, і платежі населення, звичайно, не покривали витрати. Тож за рік підприємство мало 1—1,3 млн грн збитків. Ситуація погіршувалась ще й низьким коефіцієнтом корисної дії (ККД=83 %) агрегатів існуючої котельні та великими втратами тепла у старих дірчавих трубопроводах (до 15 % тепла входить у землю при транспортуванні пару на 1 км). Зважаючи на те, що протяжність теплотраси сотні метрів, витрати були величезними. Тепло доходило до користувачів у охолодженому вигляді, тож про дотримання комфорту за таких умов годі було й казати…

За узгодженням з управлінням залізниці, два роки тому були надані кошти і розроблено проект будівництва нової компактної котельні поряд із житловими будинками. З міською радою досягли згоди на подальше передання об’єкта і мереж на баланс відповідного підприємства комунального господарства. Отож у результаті залізничники позбудуться збитків, а комунальники отримають можливість забезпечувати населення комфортним теплом на сучасному обладнанні з максимальною економією газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці будують енергоощадну котельню

Повна автоматизація

Обладнання для котельні замовили в українського підприємства — виробника теплотехнічного обладнання з Білої Церкви. Монтажем та налагоджуванням займалася спеціалізована харківська компанія. Риття траншей під прокладання електричного кабелю та газопроводу й облаштування теплотраси взяли на себе залізничні підприємства — локомотивне депо та БМЕУ-8.

У виготовлених вітчизняним виробником сучасних котлів ККД — понад 96 %, і вони дають змогу економити значні обсяги блакитного палива та зменшити обсяги викидів у атмосферу.

Гребінка, модульна котельняУсі численні процеси у котельні відбуваються автоматично, без необхідності постійної присутності оператора. Запускається котел фактично натисканням на одну кнопку.

А температура теплоносія (залежно від погоди) регулюється за показами відповідного зовнішнього датчика. Інформація про роботу системи передається оператору дистанційно на відстань 1,5 км у вигляді СМС-повідомлень. Усе обладнання вражає компактністю і характеристиками енергоефективності.

Потужність котельні — 1 МВт. Цього достатньо, аби забезпечити теплом п’ять будинків зі 150 квартирами.

Від котельні до житлових споруд веде ізольована від втрат тепла траса, а для зручності обслуговування її прокладено над землею.

На вході в будинки, у підвальних приміщеннях, змонтовані три нових теплопункти, які також автоматизовані з сучасними ефективними пластинчастими теплообмінниками. Подібні вузли постачання тепла — рідкість навіть для столиці. Отож можна впевнено казати, що гребінчанам дуже пощастило, і тепер вони отримуватимуть тепло необхідної гарантованої якості.

Для залізничного лінійного підприємства передання котельні на баланс міста означатиме позбавлення збитків від непрофільної діяльності. В реалізацію проекту вкладено немало коштів — майже 5 млн грн. І це при тому, що придбання основного обладнання вдалося провести ще до стрімкого його подорожчання. Проте, з урахуванням подальшого значного зростання тарифів на газ, інвестиції окупляться з лишком (намічений термін окупності — не більше чотирьох років). Поза тим, також очікується непряма економія, пов’язана зі зменшенням витрат води та реагентів для її підготування в деповській котельні.

Сьогодні вже проведено перші успішні пуски обладнання. Провадяться роботи і з облаштування огорожі та облагородження території.

Мінімум пару

У планах локомотивного депо — реорганізація і котельного господарства для виробничих потреб. По-перше, намічено відмовитися від надміру витратного парового опалення, а виробляти пар лише для конкретних технологічних процесів. І замінити старі неефективні агрегати, що вже відпрацювали встановлений термін служби. На реконструкцію у планах на майбутній рік закладено 10 млн грн.

За словами головного інженера локомотивного депо Гребінка Олексія Рябкова, замість старої котельні на території підприємства планується облаштувати нову, подібну до реалізованої у житловому секторі, проте потужнішу — до 3 МВт. Крім того, в деяких цехах будуть встановлені електроконвектори, а можливо, й інфрачервоні випромінювачі. У комплексі також планується організувати поцеховий облік витрат тепла й замінити старі дерев’яні вікна на пластикові.

Головний інженер локомотивного депо Гребінка Південної залізниці Олексій РЯБКОВ:

Олексій РЯБКОВ«Передача на баланс міста нової котельні дасть можливість нашому депо заощаджувати на закупівлі газу до 1 млн грн на рік.

Невдовзі плануємо побудувати сучасну котельню на території підприємства замість старої, обладнання якої, до речі, не дуже економне, вже відпрацювало свій ресурс.

Це також дасть суттєву економію енергоресурсів».
«Магістраль»


Схожі матеріали:
👁 1394
Категорія: Суспільство
Теги: локомотивне депо, Гребінка, Котельня, Південаї залізниця




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ