Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.05.2017

У Гребінківській бібліотеці відбулася презентація виставки-експозиції "Прикраси моєї бабусі"


Давайте разом відроджувати обереги


У Гребінківській бібліотеці відбулася презентація виставки-експозиції "Прикраси моєї бабусі"Вишитий рушник, вишита сорочка, лялька - мотанка, віночок, намисто, хустина, карсетка, пояс - без них важко уявити нашу Україну. Це наша родовідна пам'ять, наші обереги, символи, залишені нашими бабусями, з них починається для кожного Батьківщина. Їх шанували, про них складали легенди.
Обереги мої українські, -
Ви прийшли з давнини в майбуття.
Рушники й сорочки материнські
Поруч з нами ідуть у життя.
Нам любов'ю серця зігрівають -
Доброта й тепло в них завжди.
Вони святість і відданість мають,
Захищають від лиха й біди.
На перший погляд ці прості й дивовижні предмети, родинні реліквії - обереги здаються якоюсь дрібничкою - чимсь звичайним, буденним, але це не так! Наші реліквії - обереги - це наші талісмани, які ми. цінуємо поряд із душевними якостями - добром, милосердям, любов'ю.

Це найдорожче - наші корені, минуле родини, страждання й радощі... Не зможе вирости дерево без кореня, а людина без свого родового коріння.

Гребінківська центральна районна бібліотека робить великий внесок у справу відродження, популяризації та розповсюдження українських звичаїв, обрядів, традицій шляхом організації вечорів, конференцій, тематичних годин, виставок. В рамках проекту "Із скрині моєї бабусі" в бібліотеці пройшли презентації виставок: "Хустини моєї бабусі", "Вишиванки моєї бабусі", "Світлини моєї бабусі".

12 травня в приміщенні бібліотеки був проведений народознавчий калейдоскоп: "У звичаях, традиціях, обрядах народу ти душу України пізнавай", в рамках якого відбулася презентація виставки-експозиції "Прикраси моєї бабусі". Це вже четверта виставка з проекту "З бабусиної скрині".

Відвідати народознавчий захід були запрошені підопічні територіального центру соціального обслуговування - слухачі університету третього віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині відбувся ІІІ фестиваль авторської пісні, присвячений пам’яті Володимира Прокопенка

Із зацікавленням відвідувачі прослухали розповідь бібліографа Гребінківської ЦБС О.В. Іващенко про наші українські реліквії - обереги. Вона ознайомила із експозицією, детально розповівши про кожен експонат виставки.

Присутні дізналися більше і про рушники, про український одяг, прикраси.Великий інтерес серед слухачів викликала розповідь Олени Василівни про старовинні жіночі прикраси-монети-дукачі, які були оберегами і передавалися із покоління в покоління. Вірили, що в них зберігається енергія роду. їх залюбки носили і дорослі, і діти.

Давайте разом відроджувати обереги. Вони оберігатимуть наші домівки і донесуть культуру та звичаї українців до наступних поколінь. Плетіть собі на долю віночки, робіть ляльки, садіть калину, вербу, оберігайте лелек, вишивайте рушники, сорочки. Нехай вони оберігають від зла , підлості і неправди.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1108
Категорія: Культура
Теги: звичаї, бібліотека, традиції, Гребінка, обряди, вишиванки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ