Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

01.02.2015

У Полтавській області закривають всі автостанції?


Епопея із закриттям автостанції в Гребінці тягнулася вже не один рік


У Полтавській області закривають всі автостанції?28 січня до редакції газети "Події та коментарі" зателефонувала працівниця гребінківської автостанції Ніна Карбань і в розпачі повідомила, що зранку лубенське керівництво ТДВ «Полтаваавтотранс» поставило їх до відома, що за згодою сторін звільняють усіх працівників автостанції.

А саме приміщення закривають – Нам у телефонному режимі просто на словах сказали, що працюємо до п’ятниці, 30-го січня, а потім, кажуть, куди хочете, туди і йдіть. Моя напарниця пропрацювала тут 13 років, а я -12.

Невже нас просто викинуть на вулицю? То хоч якась мінімальна зарплата була, а за що тепер будемо жити? А людям що робити, які автобусів чекатимуть? Дехто вважає, якщо у Гребінці є електричка, то автобуси непотрібні. Але ж не всі села мають залізничні станції.

Зараз ми маємо сполучення з вісьма селами району щосереди та неділі, тобто у базарні дні. Автобуси роблять по два рейси. Зранку везуть людей до міста, а в обід розвозять по селах. Де ці люди будуть ховатися в дощ і холод? – бідкається Ніна Карбань.

У ТДВ «Полтаваавтотранс» пояснили, що вся справа в судовій тяганині між ТДВ «Полтаваавтотранс» та Антимонопольним комітетом

Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала ТДВ «Полтаваавтотранс» за зловживання монопольним становищем.

Як встановило відділення Антимонопольного комітету, ТДВ «Полтаваавтотранс» продавало квитки автомобільних перевізників пасажирам на міжміських маршрутах за вартістю з урахуванням додаткових 20%, що не відповідає чинному законодавству, а також обраховувало винагороду автостанції за обов’язкові послуги при розрахунках з перевізниками, які здійснюють міжміські пасажирські перевезення, як 10% від суми вартості за тарифом реалізованих квитків з урахуванням додаткових 20%.

Це призвело до ущемлення інтересів суб’єктів господарювання та пасажирів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку. Директор ТДВ «Полтаваавтотранс» Сергій Бутко говорить, що ніяких порушень з боку товариства не було і немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині зловмисники погрожуючи водієві ножем, викрали автомобіль таксі (ФОТО)

Але неодноразово програв суди і відтак вимушений закрити усі автостанції області. – Ми робили усе за законом. Усі гроші, які повинні перерахували до бюджету держави. А нам кажуть, що ми зробили неправильно.

Оштрафували нас на 130 тисяч гривень. І ще за одним пунктом ми повинні повернути гроші перевізникам. Тобто я маю витягнути три з половиною мільйони гривень з бюджету держави якимось чином і віддати їх перевізникам. Ми почали судитися. Частину судів я виграв. Експертиза довела і перевірки податкові довели, що ми діяли без порушень. Але я програв у Верховному суді.

Тепер виконавча служба накладе арешт на мої рахунки і вийде так, що гроші перевізників попливуть в Антимонопольний комітет. Значить, мені нічого не лишається, як припинити продаж квитків. Спочатку ми закриваємо збиткові автостанції: Гребінка, Чорнухи, Червонозаводське.

Але, швидше за все, до кінця тижня припинять роботу всі автостанції в Полтавській області, – говорить Сергій Бутко. За його словами, без роботи залишаться 300 працівників автостанцій, роботу припинять 37 автостанцій Полтавської області.

Епопея із закриттям автостанції в Гребінці тягнулася вже не один рік

 У 2013 році проблему розв’язати вдалося. 24 листопада 2013 року повідомили, що нас скорочують із 4 січня 2014 року. Із початку опалювального сезону в приміщення тепла не подавали. Навіть приїхали і злили воду з труб. Якби тоді ваша газета не втрутилася, мабуть, нас би звільнили ще тоді, – говорить Ніна Корбань.

І дійсно,того року після дзвінка із нашої редакції в райдержадміністрацію працівниці автостанції повідомили, що до них особисто приїхав голова РДА зі своїм заступником. – Вони тут лаялися з керівництвом автостанції.

Вирішили не закривати, якщо орендатори погодяться працювати в приміщенні, яке не буде опалюватися. Важко було, але хоч копійку платили якусь. На початку цього року до редакції нашої газети надійшов анонімний лист, у якому йшлося про те, що автостанцію у Гребінці знову хочуть закрити. І такі чутки справді останнім часом почали ширитись містом та районом.

В усьому звинувачували місцевого бізнесмена Юрія Шніта, який нібито хоче перетворити автостанцію на м’ясний павільйон. Ми поїхали до Гребінки і особисто поговорили із паном Юрієм. Він запевнив, що не має жодних претензій стосовно гребінківської автостанції – Мене автостанція Гребінки насправді ніколи не цікавила, і в тому, що відбувається, я чую відлуння 2013 року, коли подібні звинувачення вже надходили на мою адресу.

Насправді подібна ситуація склалась не тільки в нашому місті. Автостанції невеликих міст області не є прибутковими. На жаль, на потреби людей в цьому випадку звертають мало уваги.

Працівниці автостанції розповіли, що їм дійсно доводиться працювати у майже нелюдських умовах

За мізерну зарплату, тримаючись свого робочого місця, вони змушені виконувати те, за що їм узагалі не платять. Однією з болючих проблем є вивіз сміття з автостанції та прилеглої до неї території, яку прибирають самі працівники, бо у штаті не передбачено прибиральника. Сміття вивозять самотужки, до того ж за власні кошти!

Також вже багато років автостанція Гребінки не має водопостачання. Працівники змушені ходити по воду на базар, розташований поряд. Але нещодавно там встановили лічильники на воду, і тепер, здавалося б, банальне прохання набрати води перетворилось на принизливий ритуал, який змушує жінок носити воду з дому.

Працівниці автостанції кажуть, що звернулися до нашого видання як до останньої інстанції, сподіваючись, що ми зможемо розв’язати їхню проблему, як тоді 2013 року. Єдине, що у цьому випадку ми можемо їм допомогти – це роз’яснити сам момент звільнення, допомогти відстояти свої права, аби отримати всі відповідні виплати, які їм винне підприємство за законом.

Не звільняйтеся за згодою сторін, радять юристи

У разі скорочення штату працівників на підприємстві слід захищати свої права та не погоджуватися на розірвання трудового договору за згодою сторін: працівники, які звільняються з роботи у зв’язку з скороченням штату, знаходяться в більш вигідному становищі щодо працівників, які звільняються за угодою сторін.

Пропозиція ж розірвати трудовий договір за угодою сторін  на підприємстві, де відбувається скорочення штату, спрямована в першу чергу  на захист інтересів роботодавця. Роботодавець у такий спосіб намагається уникнути  паперової тяганини та зберегти свої  кошти, оскільки виплата працівнику  вихідної допомоги в такому випадку не передбачена.

Скорочення штату – це тривалий паперовий процес та додаткові витрати на розрахунки з працівниками, яких скорочують. Основне, чого намагається позбутися підприємство, це уникнути розрахунків з працівником, які включають заробітну плату, компенсацію за невикористану відпустку та  вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку. Під час скорочення працівників діють норми щодо критеріїв осіб, які мають переважне  право  лишитися на роботі, та норми, які не дозволяють скорочувати з роботи певні категорії осіб.

До перших належать працівники з більш високою кваліфікацією, співробітники із тривалим безперервним стажем роботи на цьому підприємстві, сімейні, що мають двох і більше утриманців, тощо. До других  – вагітні жінки і жінки, які мають дітей віком до 3-х років (а в окремих випадках до 6 років), одинокі матері (батьки) за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда та опікуни (прийомні батьки).

Запис у трудовій книжці «скорочення штату» чи «звільнення за угодою сторін» юридично впливає на  подальшу реєстрацію працівника в центрі зайнятості. Так, допомога з безробіття при звільненні у зв’язку зі скороченням надається працівнику протягом року, натомість у разі звільнення працівника за згодою сторін тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на 90 календарних днів.

Експерти радять не йти на поступки підприємству, яке проводить кадрові ротації шляхом скорочення штату, та не погоджуватись на звільнення на невигідних умовах.
 

Схожі матеріали:
👁 2870
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Гребінка, закриття, автостанція




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ