Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.07.2018

У Полтавській ОДА вчать приватизовувати майно через систему ProZorro. Продажі


У семінарі взяли участь представники об’єднаних територіальних громад, районних та міських рад, структурні підрозділи ОДА


Полтавській ОДА вчать приватизовувати майно через систему ProZorro. ПродажіСьогодні у Полтавській ОДА провели навчальний семінар щодо порядку використання електронної торгової системи ProZorro.Продажі. Розповіли про особливості реформи держпродажів та основні принципи роботи системи.

6 березня 2018 року набрав чинності Закон України «Про приватизацію державного та комунального майна». Згідно із Законом, мала приватизація відбуватиметься через ProZorro.Продажі. Тому у Полтавській ОДА вирішили провести навчальний семінар щодо порядку використання цієї електронної торгової системи.
У семінарі взяли участь представники об’єднаних територіальних громад, районних та міських рад, структурні підрозділи ОДА, що здійснюють управління підприємствами, установами, організаціями, майно яких є спільною власністю територіальних громад.  

Команда державного підприємства «Прозорро.Продажі» повідомила про особливості реформи держпродажів, застосування норм ЗУ «Про приватизацію державного та комунального майна», ознайомила із електронною системою кабінетом органу приватизації, інструментами для підвищення ефективності роботи в сфері публічних продаж та приватизації.

— Сьогодні говорили про основні принципи роботи системи. Знаю точно, що багато міст уже готові, їм потрібно зрозуміти, як це працює. Півтора тижня тому прийняли постанови Кабміну, додаткові угоди та договори від Фонду держмайна: без цього не можна почати, — прокоментував регіональний проектний менеджер ProZorro.Продажі Олексій Мовчан.

навчальний семінар у Полтавській ОДА
 

Приватизувати не можна військове майно, майно медичних установ, надра, корисні копалини, ядерні установки та матеріали, а також метро, держреєстри та майно Національної громадської телерадіокомпанії України. Натомість приватизації підлягають об’єкти, які мають соціально-культурне призначення.

Якщо об’єкт знаходиться в аварійному стані більше 3-х років, його можна перепрофілювати. Виняток – спортивні бази та бази, на яких проходила олімпійська та параолімпійська підготовка, спортивні та фізкультурно-оздоровчі споруди. А також установи, основним видом діяльності яких є лікування та профілактика захворювань.
Об’єкти малої приватизації продаватимуть шляхом проведення електронного аукціону на тендерних майданчиках системи ProZorro, відповідно до вимог чинного законодавства. Таким чином, покупці будуть проінформовані про здійснення операції з продажу через інтернет-платформу.

 
навчальний семінар у Полтавській ОДА
 

Наразі майно місцевих громад через ProZorro.Продажі продають 37 аукціонних систем, що забезпечує прозорість, унеможливлює дискримінацію та надає об’єктивну оцінку пропозицій під час продажу та оренди комунальної власності.

— Ми працюємо півтора роки як пілотний проект, і відповідно до нього органи місцевого самоврядування і державні підприємства могли долучатися і добровільно продавати своє майно. У нас є успішний досвід, і приклади того, як подається майно органами місцевого самоврядування. Те саме будемо робити і з малою приватизацією. Це прозорість при управлінні майном — те, чого раніше не було, — наголосив Олексій Мовчан.
За період існування проекту ProZorro.Продажі його двічі визнали одним із найкращих антикорупційних стартапів світу. Це український продукт і зараз він активно запроваджується в Україні, далі — за кордоном.
Як розповіли на семінарі, через систему можна продавати будь-що. І вона абсолютно прозора, а це — гарантовані ринкові умови залучення нових коштів для продажів активів, довіра бізнесу до влади та інвестиції у регіон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Пирятині відбувся фестиваль творчості людей з інвалідністю „Древній Пирятин“

— Система має два рівні: центральна база даних державного підприємства,до якої підключена велика кількість окремих комерційних організацій. Вони — продавці того, що знаходиться у центральній базі.Якщо ви, як орган приватизації, хочете продати об’єкт комунальної власності, то обираєте собі майданчик і заводите через нього певну інформацію про об’єкт.Далі вона потрапляє до центральної бази даних і адміністратора системи. Тоді в центральній базі даних відбувається аукціон: єучасники, які готови надати свої пропозиції через електронний майданчик, — наголосив регіональний проектний менеджер ProZorro.Продажі.

Електронна система ProZorro.Продажі — посередник між центральною базою даних і покупцем або органом приватизації. Це зробили, щоб унеможливити маніпулювання системою.
 

навчальний семінар у Полтавській ОДА
 

Для органів приватизації використання системи безкоштовне. Якщо інформація заводиться через один майданчик, то відображається і на інших. Можливості системи дозволяють окрім українських учасників, долучати і закордонних. Таким чином, розшириться доступ до інформації про торг ійого продати буде набагато легше.

За два роки існування проекту до використання сервісу долучили 30 міст України. Його почали використовувати і для оренди майна комунальної власності, і для продажу списаного майна, для продажу прав на розміщення тимчасових споруд. Також за цей період згенерували більше 9 млрд грндля бюджетів різного рівня, адо системи підключили більше 6,5 тис. учасників. Вдалося продати більше, ніж Фонд держмайна за останні 5 років.

— Зараз процес приватизації відбувається із застосуванням нових підходів. І завдяки цьому бізнес зможе відкрити нові інвестиції, залучати закордонні кошти — все відбувається прозоро, у системі неможливі маніпуляції. Вона побудована на багатьох комерційних організаціях і майданчиках, які залучають учасників. Тому це гарантує неможливість будь-якого впливу на аукціон, — підсумував перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький.

Підключення міст і областей до ProZorro.Продажі допомагає значно підвищити ефективність від продажу комунального майна і звести до мінімуму корупційні ризики.

Прес-служба Полтавської ОДА


Схожі матеріали:
👁 777
Категорія: Полтавщина
Теги: Полтавська ОДА, семінар




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ