Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.07.2012

В ході реформування залізничної галузі буде утворено підприємство державного сектору економіки АТ «Укрзалізниця»



В ході реформування залізничної галузі буде утворено підприємство державного сектору економіки АТ «Укрзалізниця»

В ході реформування залізничної галузі буде утворено підприємство державного сектору економіки АТ «Укрзалізниця», засновником якого буде держава в особі Кабінету Міністрів України, - про це повідомив в.о. начальника Головного управління реформування та корпоративного розвитку Укрзалізниці Андрій Буковський.

«Сьогодні в Україні залізничний транспорт хоч і працює як єдиний виробничо-технологічний комплекс, але основні види діяльності, такі наприклад, як перевезення вантажів, пасажирів, та інші виконують 6 залізниць України, які мають статус окремих суб’єктів господарювання.

В ході реформування усі залізниці, а також підприємства, установи та організації залізничного транспорту загального користування згідно з переліком, який буде затверджений Кабінетом Міністрів України, увійдуть до складу єдиного суб’єкта господарювання, яким буде новоутворене АТ «Укрзалізниця».

До того ж, як і передбачено Законом України «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування», 100% акцій АТ «Укрзалізниця» належатиме державі в особі Кабінету Міністрів України, який здійснюватиме управління корпоративними правами»,
- зазначив Андрій Буковський.

АТ "Укрзалізниця" планується утворити на першому етапі реформування, орієнтовно до кінця поточного року. Після державної реєстрації товариства буде направлено до Верховної Ради України проект Закону, в якому буде передбачено внесення АТ "Укрзалізниця" до переліку об’єктів права державної власності, які не підлягають приватизації. Таким чином, як зазначив Андрій Буковський, заяви про початок процесу приватизації залізничного транспорту загального користування не мають ніяких підстав.

Як зазначив начальник головного юридичного управління Укрзалізниці Михайло Ониськів, перетворення, які відбудуться у галузі, спрямовані на створення нової, більш ефективної  організаційної структури залізничного транспорту, яка відповідатиме умовам розвитку ринкової економіки  держави та вимогам законодавства Європейського Союзу, що допоможе удосконалити систему управління залізничним транспортом, розмежувати функції державного та господарського управління галуззю, а не на відчуження майна, тобто жодним чином не містить ознак приватизації.

«Усі питання щодо того, як розпоряджатися майном, яке буде внесене до статутного капіталу АТ "Укрзалізниця", майном, яке набуде товариство, а також тим, що буде передане йому на праві господарського відання, визначатимуться Кабінетом Міністрів України. Тобто процес реформування галузі відбуватиметься прозоро та публічно під контролем держави», - зазначив начальник головного юридичного управління Укрзалізниці.

Крім того, у Законі  України  «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування»  чітко визначено, об’єкти інфраструктури залізничного транспорту загального користування, які залишаються в державній власності, і будуть передані товариству на праві господарського відання, до того ж закон забороняє товариству вчиняти щодо зазначених об'єктів будь-які дії, які можуть призвести до їх відчуження.

«В Європі виділяють 2 основні моделі реформування: перша – це розділення інфраструктурної компанії та компаній, які здійснюють перевезення, друга - інтегрована інфраструктурна компанія, тобто перевізник, який володіє інфраструктурою. Ми обираємо саме цю модель за прикладом Франції, Італії, Німеччини та Росії», - зазначив Андрій Буковський.

Після утворення АТ «Укрзалізниця» залізничний транспорт, як і тепер, буде загального користування, тобто буде призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення країни у перевезеннях у внутрішньому і міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг усім споживачам без обмежень за ознаками форми власності та видів діяльності.

Магістраль


Схожі матеріали:
👁 1545
Категорія: Освіта
Теги: АТ «Укрзалізниця», залізничний транспорт, реформування галузі




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)
На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ