Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.11.2019

В Лубнах роблять операції, які скасовують вирок


В Лубенській лікарні працює бригада лікарів, у якій кожен під час операції виконує свою функцію


В Лубнах роблять операції, які скасовують вирокБагато хто з лубенців стикався з проблемою захворювання суглобів або переломом шийки стегна. Особливо від цього страждають літні люди. Недарма лікарі та й ті, хто втратив через подібну травму рідних, говорять: «Перелом шийки стегна у літньому віці – це вирок!» Так, це вирок у тому плані, що вона не зростається. «Але це не вирок для життя людини, – стверджує лікар травматологічного відділення КП «ЛЛiЛ» ЛМР Анатолій Кузьменко.

І він має рацію, тому що нинішня операційна техніка розвинена до такого рівня, що операції із протезування кульшового суглоба віднедавна можуть проводити і проводять у Лубнах, про це пише газета «Лубенщина».

Загалом же ендопротезування в Україні існує давно. Хворих оперують вже років 20-25 і дуже вдало це роблять. В нашому місті розпочалося все з того, що у ліка­рів є зацікавленість рости фахово, працювати на повну потужність, вдосконалюватися, переймати досвід лікарів вищого рівня. Тому Анатолій Кузьменко поїхав на курси, отримав відповідний сертифікат. Обласні фахівці оглянули травматологічне відділення, оцінили умови для прове­ден­ня цих операцій, поставили роботу і так розпочалася нова сторінка в розвитку лубенської медицини. Обладнання надала фірма, яка випускає і продає протези. Вона ж забезпечує інструментарієм для оперування.

Зараз у Лубнах ставлять так звані однополюсні протези. Все це коштує недешево, адже хворі повинні купувати їх самі. Втім є інший варіант: хворі, які потребують планової операції із заміни кульшового суглоба, можуть оперуватися в Полтаві. Якщо хворий стоїть на обліку на штучний протез колінного чи кульшового суглоба, то він оперується в обласному центрі за Державною програмою. Там існує черга. Тому не все так просто і доступно, як того хотілося б. Та іноді чекати не можна!


В Лубнах роблять операції, які скасовують вирок
 

Ми оперуємо хворих, у яких є перелом шийки стегна, і виповнилося 60-65 років, – говорить Анатолій Анатолійович. – Тому ті з них, хто має показання до цієї операції за допомогою рідних повинні звернутися в стаціонар чи в поліклініку, пройти обстеження. Їх роблять згідно євро­пейського протоколу, в тому числі обов’яз­ково – УЗД судин, визначають наявність тромбів. Якщо вони є, то проводять консультацію хірурга, призначаються пігулки, хворий проліковується і тоді його оперують. Поки що оперують виключно хво­рих, які отримали переломи шийки стегна. У людей похилого віку – це досить розпов­сюджене явище.

В Лубенській лікарні працює бригада лікарів, у якій кожен під час операції ви­конує свою функцію. Якщо операція на­ла­годжена, а вона такою є, то проходить максимум за годину. Застосовується міс­це­вий наркоз. Тобто хворий знахо­диться у свідомості, з ним постійно підтримують контакт лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині будуть робити операції на відкритому серці

На сьогодні лубенськими лікарями поставлено більше 10 суглобів. Спочатку при­їздив обласний фахівець, допомагав організувати роботу, надавав консультації. Зараз лубенські лікарі однополюсні протези ставлять самі. В подальшому планують прово­дити операції з тотального ендопротезування, тобто заміни і чашки, і го­лівки суглоба. Як результат – у хворого зникає біль, відновлюються рухи, хворий стає на ноги, сам себе обслуговує, веде звичний спосіб життя, аж до того, що робить фіззарядку, може навіть виходити на пробіжки, якщо встановлено тотальний суглоб. Втім у будь-якому випадку навантаження повинні бути дозовані, обмежені.

А тепер те, про що міська влада не знає чи навіть не здогадується. Нагадаємо: протези пацієнт чи його рідні повинні купити. Втім є варіант: у Лубнах працює Лубенський верстатобудівний завод АТ «Мотор-Січ». На АТ «Мотор-Січ», яке розташоване у Запоріжжі, випускають прекрасні українські протези як однополюсні, так і тотальні, цементні і безцементні. Їх досить успішно ставлять в самому Запоріжжі та інших містах України. Ці протези набагато дешевші, ніж їх аналоги зарубіжних, навіть китайських виробників. Тому, якщо зацікавлена громада, депутатський корпус, міська влада, можна було б провести перемовини з керівництвом АТ «Мотор-Січ» про закупівлю цих протезів зі знижкою, або встановлення їх деяким працівникам цього заводу, які довго стояли на черзі і потім оперувалися в Полтаві. Можна було б подумати як ці протези ставити безкоштовно людям, які проживають в Лубнах. Або закуповувати їх за пільговою ціною.


В Лубнах роблять операції, які скасовують вирок


Насамкінець Анатолій Кузьменко сказав:
 
– Хворим не треба боятися, що операція – це ризик. Так, ризик є, але він не такий високий, порівняно навіть з небезпекою на вулиці. Ми успішно оперували хворого з ендопротезуванням віком 90 років. Людина стала на ноги. Далі потрібна реабілітація. В Лубнах поки що відсутній реабілітаційний центр для людей після операцій на кінцівках. Та й в Україні їх дуже мало. А він потрібний. Все впирається в кошти для закупівлі сучасного обладнання, на якому розробляються суглоби. Але все це можна і треба робити!


Схожі матеріали:
👁 806
Категорія: Здоров'я
Теги: суглоби, Лубни, протези, лікарі




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ