Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.11.2015

В магазинах Гребінки «розмели» за день всі морозильні камери, як тільки оголосили карантин у зв'язку з АЧС


Вірус до району завіз приватний підприємець із села Короваї


В магазинах Гребінки «розмели» за день всі морозильні камери, як тільки оголосили карантин у зв'язку з АЧСУ селі Короваях Гребінківського району в приватному господарстві виявили вірус Африканської чуми свиней. З 22 жовтня у 30-ти кілометровій зоні від місця виявлення вірусу оголошено сорокаденний карантин. Інфіковане поголів’я та свиней з домашніх господарств уже ліквідували

Вірус до району завіз приватний підприємець із села Короваї. У своєму господарстві він тримав 11 свиней. Вирішив придбати ще.

За поповненням свинокомплексу подався до села Шрамківка Драбівського району на Черкащині, там і придбав п’ятеро інфікованих поросят, розповів нам голова Гребінківської районної адміністрації Віталій Роспопов. За словами чиновника, на Черкащину вірус АЧС потрапив із Рівненщини.

– Коли у фермера почали дохнути свині, той одразу звернувся до ветслужби району. Було відібрано патологоанатомічні матеріали, які були направлені до Державного науководослідницького інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Аналізи лабораторій Полтави і Києва підтвердили, що це саме «Африканська чума свиней».

Того ж дня, 22 жовтня, працівники районної ветеринарної медицини умертвили безкровним способом 7 свиней, що лишилися у фермера з підозрою на захворювання. А на засіданні Гребінківської районної надзвичайної протиепізоотичної комісії було прийнято рішення про оголошення 30-ти кілометрової карантинної зони захисту на території села Короваї та 20 кілометрової зони нагляду. Облаштували карантинну зону двома ветеринарно-міліцейськими постами. Контроль за ходом виконання робіт здійснює оперативна група ГУ ДСНС України у Полтавській області.

– 26 жовтня ми вилучили та ліквідували у домогосподарствах тридцяти кілометрової зони все поголів’я свиней. Усього було спалено 45 туш разом із поросятами, котрі вилучили у фермера. Наразі займаємось актуванням, щоб відшкодувати людям збитки. Йдеться про суму в близько 55 тисяч гривень, – розповів Віталій Роспопов.

Він також додав, що населення не чинило опір при вилученні свиней із домашніх господарств – селяни поставилися з розумінням. Віталій Васильович зізнався, що намагалися діяти оперативно, спираючись на гіркий досвід сусіднього Пирятинського району, де АЧС виявили у серпні цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінку приїхав екскурсійний ретро-потяг

Хоча ліквідацію наслідків виявлення «африканської чуми» з метою недопущення розповсюдження вірусу в районі провели у короткі строки, частина селян все ж встигла запастися м’ясом. Працівник одного з магазинів побутової техніки міста розповів, що морозильні камери в Гребінці «розмели» за день, а кому не вистачало – довозили з Пирятина.

І хоча вірус АЧС для організму людини не становить небезпеки, однак ветлікарі застерігають, що на сьогодні ефективних засобів профілактики Африканської чуми свиней не існує. У випадку виявлення інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 20 кілометрів від нього. Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають.

Трупи свиней, залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент спалюють. Попіл змішують з вапном та закопують. Приміщення та територію ферм дезинфікують гарячим 3% розчином їдкого натру та 2% розчином формальдегіду. Карантин знімають через 6 місяців після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на даній території дозволяється не раніше, ніж через рік після зняття карантину.
 
www.gazeta-ptk.org.ua


Схожі матеріали:
👁 1855
Категорія: Події
Теги: крантин, АЧС, свині, Гребінківський, Короваї, Чума




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ