Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.12.2010

«Вчіть дитину вдивлятись у звичне - і вона побачить несподіване»



«Вчіть дитину вдивлятись у звичне - і вона побачить несподіване»

Сучасний період розвитку суспільства, оновлення всіх сфер його соціального і духовного життя потребує якісно нового рівня освіти, який відповідав би міжнародним стандартам.

Одним із стратегічних завдань реформування освіти в Україні згідно з державною національною програмою «Освіта» є формування освіченої, творчої особистості, становлення її фізичного і морального здоров'я. Розв'язання цього завдання передбачає психолого-педагогічне обгрунтування змісту і метод ів навчально-виховного процесу, спрямованого саме на розвиток особистості учнів.

Однак цьому процесові поки що бракує цілеспрямованості та науково-методичного забезпечення.
Тому вчителі усвідомлюють гостру потребу у створенні та реалізації особистісного підходу до учня, як одного з принципів організації навчально-виховної роботи.

Особистісно-орієнтовне навчання - це таке навчання, центром якого є особистість дитини, її самобутність, самоцінність: суб'єктивний досвід кожного спочатку розкривається, а потім узгоджується зі змістом освіти.

Особистісно-орієнтовне навчання - це система спільної діяльності учнів і вчителів з планування, організації та коректування навчально-виховного процесу, де головною одиницею є діалогічна цінність: особистість педагога - особистість учня.

Отже, саме над проблемою «Особистісно
- орієнтовний підхід у навчанні і вихованні, як засіб творчого розвитку учня і вчителя» і працюють вчителі початкових класів Гребінківської гімназії.

Початкова школа сьогодні - це школа самореалізації і самоактуалізації особистості. Наше завдання - не тільки дати дітям суму знань, а й навчити спілкуватися, вирішувати проблеми, знаходити вихід з нестандартної ситуації. Ми вчимо учнів бачити цікаве, особливе, надзвичайне у звичайному житті, у найбуденніших фактах, розвиваємо творче мислення. Під час такого діалогу діти навчаються розмірковувати, Гнучко підходити до розв'язання проблем, знаходити нові оригінальні рішення для того, щоб відчути задоволення від навчання.

Наші вихованці є постійними учасниками різних конкурсів на районному, обласному і державному рівні. Це математичний конкурс «Кенгуру», де учнями були отримані добрі і відмінні результати. У Всеукраїнському конкурсі з українознавства «Патріот» відмінний результат одержала вихованка Л. П. Федоренко, учениця 4-го класу Владислава Шевченко.

Минулого року учні С. П. Литвиненко, Л. П. Федоренко, В. О. Андрущенко, В. В. Острянської були учасниками конкурсу учнівських наукових робіт МАН Гребінківської гімназії. Діти підготували наукові роботи і захищали їх на засіданні МАН, за що учителі і учні одержали подяку від директора гімназії О. П. Отченка,

У районному етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика у цьому навчальному році учні Л. В. Пікуль і Л. П. Федоренко зайняли перші місця. Це учениця 3-Б класу Станіслава Круглян і учениця 4-Б класу Владислава Шевченко, Учні 3-х і 4-х класів взяли участь у конкурсіз  природознавства «Колосок». Будемо чекати результатів.

А як цікаво був проведений тиждень початкової школи в гімназії. Проходили відкриті уроки, що підготували вчителі, і учні усіх класів, конкурси на кращий зошит, кращий щоденник, виставки малюнків про осінь і виставка виробів з природного матеріалу. Всім учням, які відзначилися цього тижня, директор гімназії О. П. Отченко вислови подяку.

Однак, ми ніколи б не досягли успіхів у навчанні, якби не було тісної діяльності учителів і батьків. Така співпраця передбачає виявлення та активізацію виховних можливостей сім'ї, підвищення педагогічної культури батьків та організацію спільної діяльності сім'їта школи .

Ми дякуємо батькам за підготовку приміщення школи до нового навчального року. Це при безпосередній участі батьків зроблено ремонти класних кімнат. Добре працюють батьківські комітети кожного класу. Вони є ініціаторами благодійних акцій, помічниками вчителя у всіх заходах.

Хочемо подякувати батьку учня 4-Б класу Владиславу Олександровичу Панченку, який постійно бере участь у ремонті класу, а зараз здійснює ремонт електропроводки всього приміщення початкової школи.

Сім'я, родина - найвища цінність на землі, яка робить життя кожної людини щасливим, повноцінним, плідним. Батьки мають усвідомити, що саме родина є фундаментом здорового суспільства, тому вони повинні постійно підтримувати ідею здорового способу життя і повноцінного харчування; щоб до школи шестирічна дитина приходила здоровою.

Ми приймаємо дитину такою, якою вона є, і допомагаємо їй розвиватися. Пам'ятаючи при цьому, що кожна дитина неповторна, має свої індивідуальні особливості темпу росту і розвитку, а тому намагаємось створити оптимально сприятливі умови для «особистісного розвитку і творчої самореалізації».;

Ми знову чекаємо поповнення на майбутній навчальний рік. Наших першокласників чекають вчителі вищої категорії: Світлана Петрівна Литвиненко і Людмила Петрівна Федоренко. Вже у січні почне працювати школа першокласника, і щотижня з майбутніми першачками будуть проводити заняття ці досвідчені вчителі.

А епіграфом роботи всіх дев'яти вчителів початкової школи Гребінківської гімназії є слова В.О.Сухомлинського: «Вчіть дитину вдивлятися у звичне - і вона побачить несподіване. Вчіть дитину вдивлятися у негарне - і вона побачить ціле. Вчіть дитину вдивлятися у мале - і вона побачить велике».

В. О. АНДРУЩЕНКО, вчитель-методист,
вчитель початкових класів Гребінківської гімназії


Схожі матеріали:
👁 1313
Категорія: Новини Гребінки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)
На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ