Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

21.02.2014

Воду в Гребінці пити можна, але...


Мережі з постачання води у Гребінці складають приблизно 26 км


Воду в Гребінці пити можна, але...

У Гребінці є багато місць, де вода з крану тече приправлена іржею, інколи ще якимись домішками.

В Городищі люди скаржилися на воду емоційно і гнівно, але написати скаргу про це офіційним органам у них не вистачає сміливості: «Ми боїмося, що нас взагалі відключать, якщо ми поскаржимося». Отака позиція.

Лише мешканець будинку № 42 по вул. Пархоменка Микола Жолобецький насмілився відкрито озвучити свою позицію: «З крану інколи тече просто іржа, тому не те що пити, а й ноги мити не можна».

У районній санепідемстанції про такі проблеми знають, але їх специфіка оцінки води побудована на фактах, тобто на результатах аналізу, а вони показують норму. Ніяких відхилень немає. Навіть остання планова перевірка води в Городищенській школі №2 нічого не зафіксувала.

І в нещодавній перевірці харчоблоку дитячого садочку «Веселка» показники мутності води були в межах норми: 0,44 мг/дм/куб. А все пояснюється різними методами відбору води у споживачів і в лаборантів санстанції. Мешканець будинку бачить іржаву воду тільки-но відкривши кран, а щоб працівнику санстанції зробити аналіз води - згідно інструкції треба 20 хвилин зливати її, щоб отримати, так би мовити «середньоарифметичну» воду.

А зливши весь бруд, можна отримати і «цілющу воду».

«Дані останніх досліджень води з дошкільних і шкільних установ підтверджує той факт, що вода там відповідає державним санітарним нормам і правилам, - пояснює ситуацію з водою санітарний фельдшер Лубенського міжрайонного управління Держсанепідемслужби у Полтавській обл. Тетяна Лисенко, - якщо у когось є скарги на воду, то нехай надсилають їх у Лубенське управління санепідемслужби, і ми будемо реагувати. За 2013 р. ні однієї скарги від жителів Гребінки не надійшло».

Отже, як хімічний, так і бактеріологічний аналізи води показують норму, і в це можна вірити, адже на території Гребінки уже не один рік працює цех із розливу питної води, і розливає її один з підрозділів Південної залізниці - Будівельно-монтажне експлуатаційне управління №8.

А воду для ТМ «Гребінківська» беруть із тієї самої свердловини, з якої подається вода і в будинки мешканців міста. Справа лише в якісних трубах та постійному очищенні води різноманітними фільтрами.

Саме Гребінківське будівельно-монтажне експлуатаційне управління №8 Південної залізниці є власником більшості водогінних мереж міста Гребінки. Вони ж мають свою лабораторію. Але залізниця - це свого роду держава в державі, і доступ до їхньої інформації непростий.

Нинішній заступник голови Гребінківської РДА Олександр Князев ще півроку тому працював у БМЕУ №8 на посаді начальника дільниці водопостачання і зміг нам окреслити загальну ситуацію в місті.

«Мережі з постачання води у Гребінці складають приблизно 26 км, більшість з яких на балансі у Південної залізниці. На ситуацію з якістю води впливає багато чинників: по-перше - низькі тарифи на воду; по-друге - відсутність лічильників у споживачів води, по-третє, і мабуть, найголовніше - старі мережі.

Низькі тарифи не дозволяють вкладати достатні кошти на реконструкцію мереж, бо на даний момент собівартість видобутку і постачання води вища за відпускну ціну. У той же час відсутність лічильників не дає можливості контролювати постачання води, особливо у літній період. Влітку багато хто з мешканців приватних будинків неконтрольовано використовує воду для поливу городу.

Одночасно можуть бути відкриті до десятка кранів, а за неофіційним правилом - 10 відкритих кранів дорівнюють одному аварійному прориву труби. До речі, про труби. Зараз скрізь прокладають пластикові труби, а раніше - тільки чавунні, які мають строк до 50 років. Нашим трубам у водогонах інколи набагато більше років. Вони заіржавіли, облипли зсередини всяким брудом, тому при відкритті крану можуть вилітати всілякі домішки. Щоб отримати чисту воду, її потрібно частіше зливати», - роз'яснює голова Гребінківської РДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині дебатували школярі-інтелектуали

Проблема водопостачання у місті не може не хвилювати і голову Гребінки Федора Мілевського

«Не сказав би, що у нас погана вода. Навпаки - і по ціні, і по якості - одна з найкращих в області. Старі мережі - це проблема всіх централізованих водогонів, ми намагаємося потроху вирішувати її. Минулого року разом з БМЕУ №8 ми замінили 250 метрів водогону по вул. 50-річчя Жовтня.

Хочу відмітити таку деталь: на трубах, які ми міняли, ще стояли царські печатки 1901 року. Що тут можна сказати?.. Мабуть, треба разом з Південною залізницею розробляти перспективний план оновлення мереж. Але ж ми живемо у кризовий час і реалізувати ці плани буде дуже складно, особливо зважаючи на те, що на сьогодні казначейство заборгувало місту 285 тис. грн», - жаліється голова міста Гребінка.

Тема води буде розглядатися на виробничій нараді в РДА.

Олесь Пасічний
Пирятинська Правда


Схожі матеріали:
👁 1478
Категорія: Новини Гребінки
Теги: веселка, Гребінка, вода, БМЕУ №8




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ