Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.01.2014

Жителям Полтавщини «впарюють медобладнання»


Вібро-масажери та лікувальні паски не завжди допомагають


Жителям Полтавщини «впарюють медобладнання»

Нещодавно до медіа-центру «Пирятинська Правда» зайшов хлопець 20-ти років із сумкою. Відразу почав розповідати, що прийшов запросити нас на виставку медичного обладнання, яка відбудеться наступного тижня в приміщенні Пирятинської поліклініки.

При цьому запропонував виміряти тиск електричним тонометром, а потім запропонував придбати за «акційною ціною» масажер невідомого виробництва, хоча в сумці лежала коробка від масажера з ієрогліфами, напевно, китайськими.

Ми відмовилися від покупки, але одразу зателефонували в міську поліклініку, де завідуючий медичного закладу був, м’яко кажучи, здивований, коли його запитали, чи буде в поліклініці проводитись виставка медичного обладнання.

Ми вирішили застерегти полтавців та жителів Гребінківського району і попередити про аферистів, які продають сумнівний товар за немалі гроші. Наприклад, електричний тонометр за... 400 грн., а «унікальний» масажер за 200 грн.

Технологія «нав’язування»

Ще зовсім недавно на вулицях багатьох міст можна було зустріти жвавих молодих людей, які поширювали різні, як вони запевняли, дуже корисні й недорогі товари, як правило, для домашнього господарства.

Переважно хлопці, яких з повним правом можна назвати комівояжерами, що продають («нав'язують», «втюхують», «впарюють») свої товари, причому «зі знижкою» багатьом перехожим, які згодом не могли зрозуміти, навіщо ж, власне, вони купили одноразову соковижималку, вішалку для колготок, масажер для п'ят т.д. і т.п.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Полтавській облраді встановлять урну для членських квитків "регіоналів"

Тепер торгівців більше працюють по офісах. До речі, на Заході комівояжерами називають роз'їзних представників торгових фірм, що пропонують товари за каталогами й зразками.

І в нас комівояжери в пошуках ринків збуту продукції своїх фірм роз'їжджають по всій Україні, і по Пирятинському району та Гребінківському також, з тим же завданням - знайти нових покупців. І начебто нічого поганого в цьому немає, але останнім часом продавці стали все частіше продавати медичні товари.

Тут спостерігається психологічний фактор, коли людина, піклуючись про своє здоров’я, може придбати товари, які нібито «і тяжко хворих піднімуть».

Як правило, вони пропонують широкий спектр товарів: від біологічних добавок до новітніх електронних приладів.

Наприклад, останнім часом дуже багато ходять продавців з пристроєм вимірювання тиску (справжній, сертифікований і робочий). Пропонують вам поміряти тиск. Особливо така процедура популярна серед людей похилого віку, які виконують цю процедуру при кожному зручному і не дуже випадку. Ніби, якщо виміряєш тиск, він одразу стабілізується. Чисто психологічне самозомбування.

Так ось після того, як людині такий комівояжер виміряв тиск, вона стає більш поблажливою до себе, і тоді продавець може спокійно переходити до плану Б. Він пропонує купити «чудо-супер-пупер» медичний товар.

Наприклад, прилад, заснований на принципі люстри Чижевського, про яку багато хто чув, але мало хто бачив. Так от, вам пропонують «покращений» варіант відомої люстри. При цьому говориться виключно про позитивні сторони приладу, а про протипоказання - ні слова. Або хоча б казали, що перш ніж користуватися ним, треба звернутися за консультацією до лікаря. Але цього не почуєте.

Може бути, що прилад і насправді допоможе, але кожна людина (як і його хвороби) індивідуальна: те, що підійде одному, може бути зовсім небезпечним для іншого. Таких випадків відомо чимало.

Полтавці, які цікавляться подібними та іншими медичними приладами, повинні знати, що випадки, коли людям «впарюють», наприклад, «лікувально-оздоровчі масажери для схуднення», що опинилися згодом одноразовими або зовсім несправні прилади «широкого
спектру цілющого впливу», вельми не рідкісні.

Зокрема, пам’ятайте про мінімум да кументів, що додаються до будь-якоп приладу: інструкція із застосуванн, українською (навіть не російською) мс вою із зазначенням заводу-виробника сертифікат на прилад із зазначенню терміну придатності, а в деяких апа ратів навіть реєстраційне посвідчення Виробники повинні вказати показана до застосування приладу і протипока зання. І, звичайно, у тих, хто поширю таку апаратуру, обов’язково має бути ще й ліцензія на торгівлю.

Як кажуть фахівці, дуже часто звертаються до них люди з проханням відремонтувати той або інший прилад, придбаний, що називається, з рук.

Але найчастіше зробити це просто неможливо, через величезне розмаїття таки приладів, так і через те, що, буває, зроблені вони досить «кустарним» способом, не призначеним для ремонту. Виникають труднощі із запчастинами. Простіше кажучи, якщо у вас є «зайві гроші, то цілющу апаратуру можете купувати. Однак потрібно брати до уваги терміни гарантійного обслуговування, вартість пересилання приладу на завод- виробник і т. д.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через коротке замикання електромережі в Гребінці горіла квартира

Словом, придбання такої апаратури справа серйозна і,перш ніж зважитися на це, порадьтеся з лікарями, подивіться всі документи. І, звичайно, не поспішайте діставати гроші з панчохи, як і зробила мешканка Челябінська. Вона купила «цілющий» апарат за 19 тис. рублів тільки тому, що людина прийшла до неї додому під виглядом соцпрацівника і сказала бабусі, що саме цей «диво-прилад» позбавить її від усіх хвороб. Чи треба говорити, що прилад виявився таким же фальшивим, як і сам соцпрацівник?

Тому ще раз говоримо: будьте пильні, бо технології «впарювання» постійно удосконалюються.

Вібро-масажери та лікувальні паски не завжди допомагають

Пані Галина придбала собі зігрівальний пояс за 2 тис. грн. У магазині запевнили, що вилікує від усіх недуг. Перший екземпляр не допоміг, за тим самим номером телефону порадили придбати ще один і використовувати почергово. Ефект жінка відчула майже відразу.

«Мене скрутило, і тепер я каліка. У мене обидва сідничних нерви болять, я сидіти не можу, стояти не можу», - сказала потерпіла. Почала телефонувати знову так званому лікарю-консультанту з проханням повернути гроші, та турботливий тон змінився на грубість: їй відмовили. Усі листи поверталися, бо не знайшли адресата.

У Службі захисту прав споживачів сотні схожих справ. Це й масажери різного роду: і для ніг, і для тіла , і для покращення зору. Це різні білогічні добавки, браслети, пірамідки. Різні ультразвукові прилади, вони виходять з ладу доволі швидко. Переважно такі товари продають через телерекламу.

Покупцеві відомий лише номер телефону. Зазвичай, ніде не зареєстрований. Єдиний, із ким контактує клієнт наживо, - це кур'єр. А він тільки доставляє товар. Відповідального знайти нелегко. І в цьому, найчастіше, винні самі потерпілі. Не вимагали необхідних документів. Треба обов'язково вимагати чеки, талон, гарантію, дозвіл МОЗ, висновок, склад.

У Міністерстві охорони здоров'я запевняють: такі товари їхнього дозволу не отримували. І на рекламу своїх псевдо-медичних товарів такі поширювачі права не мають.

У Держспожстандарті заявляють, що не можна в рекламі вказувати на лікувальні властивості без того, щоб такі властивості були підтверджені в МОЗ. Практично відсутні дозволи на таку рекламу з боку МОЗу.

Та якщо в телерекламі відверто не вказують на лікувальні властивості, то в Інтернеті відкрито переконують - усе лікує. А на підтвердження своїх слів надають покупцеві санітарний висновок. Але цей документ є лише підтвердженням нешкідливості товару.

Утім, і за обмеженими даними Держспоживстандарту, іноді вдається знайти продавців диво-пристроїв. Але взяти з них нічого. У Держспожстандарті розповідають, що виграють суди на великі суми, але ці штрафи перерахувати до держбюджету неможливо у зв’язку з тим, що приходять бумаги з податкової, що там нульові рахунки.

«Пирятинська Правда»


Схожі матеріали:
👁 1691
Категорія: Полтавщина
Теги: Вібро-масажери, Гребінківський, медобладнання




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ