Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.11.2012

Змінив ім'я чи прізвище - міняй паспорт


Згідно з Цивільним кодексом України, людина, яка досягла 16-річ-ного віку, мас право на свій власний розсуд змінити своє прізвище або ім'я


Змінив ім'я чи прізвище - міняй паспорт

З початку року в Полтавській області 322 особи змінили свої прізвища. Найчастіше жінки змінюють свої прізвища після укладання або розірвання шлюбу, решта зазвичай не зазначають причину своїх намірів, повідомляє начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану головного управління юстиції в Полтавській області Олена Сінєльнікова.

Згідно з Цивільним кодексом України, людина, яка досягла 16-річ-ного віку, мас право на свій власний розсуд змінити своє прізвище або ім'я на будь-яке інше.

-    Для цього вона повинна пред'явити свідоцтво про народження та довідку з місця проживання за умови, якщо від дня досягнення зазначеного віку минуло менше ніж один місяць. Отримання паспорту у 16 років - звичайна процедура, через котру проходять усі громадяни країни.

А вже зміна імені - справа особиста, вона надає можливість зареєструвати себе у паспорті зручним чином для себе. Адже паспорт - документ, який завжди повинен бути при собі, бо саме він посвідчує особу, - зазначає Олена Віталіївна.

Законодавством передбачено окремі випадки, коли зміна імені (прізвища) проходить у 14 років. Це відбувається за згодою батьків або одного з них, якщо другий помер, безвісті зник, має обмежену дієздатність чи позбавлений батьківських прав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці бабусі не дозволили проголосувати вдома без паспорта

-    Якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено піклування, зміна її прізвища (імені) здійснюється за згодою піклувальника, - говорить начальник відділу. - Разом з відповідною заявою потрібно подати свідоцтво про народження, довідку з місця проживання та заяву батьків у письмовій формі.

Заяву на зміну імені від батьків або піклувальників потрібно подавати особисто.

Щоб змінити прізвище (ім'я) потрібно при собі мати копії паспорту, свідоцтва про народження та, якщо є, свідоцтво про шлюб.

- Сама процедура подачі документів не є складною. Перш за все, потрібно подати заяву, в якій буде указане бажання змінити ім'я чи прізвище. Далі потрібно сплатити державне мито у розмірі 5 грн. 10 коп.

За державну реєстрацію повторної зміни імені, не пов'язаної з реєстрацією шлюбу, держмито стягується у розмірі 51 грн., - пояснює Олена Віталіївна. - Після цієї процедури усі необхідні документи направляються на перевірку до органів внутрішніх справ. Загальний термін розгляду справи про зміну імені визначений у три місяці з дня її подання.

Місяць її будуть розглядати органи внутрішніх справ. Саме від їхнього рішення буде залежати, чи дозволять людині змінити ім'я, чи ні. Підставами для відмови у наданні дозволу на зміну імені може стати перебування заявника під слідством, судом або адміністративним наглядом; судимість, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку, чи офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника; подання заявником неправдивих відомостей.

У разі, якщо проблем ніяких немає і людина перед законом чиста, виноситься висновок органами внутрішніх справ, який направляється до відділу РАЦС Останній складає актовий запис про зміну імені, на підставі якого видається свідоцтво, а в паспорті проставляється штамп, що він підлягає обміну на новий.

ДОВІДКА

Екзотичні тенденції

За статистикою Державної реєстраційної служби, в 2012 році майже 20 тисяч українців змінили імена - це на 12% більше, ніж у 2011-му. Ще 10 років тому охочих перейменуватися було набагато менше - всього кілька тисяч.

В основному за такою послугою в паспортні столи зверталися люди, яким спочатку дісталося екзотичне ім'я: Пантелеймон, Зевс, Герасим, Октябрина, Амос та ін. Такі імена українці намагаються змінити на щось менш оригінальне.

Втім, є й ті кому, навпаки, хочеться виділитися: Ганни і Олени стають Океанами і Луноліками, а Сергїїі Олександри - Сомерсетами та Касперами.

Надають українці незвичайні імена і своїм дітям. Так, за даними Департаментуу справах цивільного стану громадян Укрдержреестру в минулому році найпопулярнішими серед рідкісних імен новонароджених були: Глафіра, Соломія, Асія, Жасмин, Алсу, Мадонна, Ауріка, Тіна, Каміла, Ізумруда, Йордана, Роза, Принцеса, Зопушка, Береза, Радість, Шехерезада, Грація, Росіяна, Квітка і Калина.

Просто районка



Схожі матеріали:
👁 3594
Категорія: Суспільство
Теги: свідоцтво про народження, Особа, паспорт, документ, прізвище, ім'я, управління юстиції




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ