Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


18.04.2021

18 квітня – яке сьогодні свято. Іменини, традиції, заборони, прикмети та визначні події та чого не можна робити


Сьогодні не можна проводити будь-які операції та відвідувати стоматолога.


18 квітня — 108-й день року (109-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 257 днів.

Іменини

  • 18 квітня День ангела відзначають: Феодора, Агафія, Феона, Марко, Платон, Юрій, Георгій, Зенон, Семен.


18 квітня - Федул Вітрогон (Феодула читця)


18 квітня православна церква згадує Феодула читця і преподобну Феодору Солунську

У народі 18 квітня шанувався Федул Вітрогон. Вважалося, що з цього дня віяли вже по-справжньому теплі вітри. А раз повітря прогрівалося, то з’являлися і перші цвіркуни, метелики-кропив’янки, сонечка. На Федула вже можна було відкривати вікна і провітрювати будинки, не боячись їх вистудити. Також люди здійснювали ритуал з очищення житла від гнилих вітрів і від нечистої сили.

Ким був святий Феодул Вітрогон

Феодул жив в III-IV столітті в Солуні за часів соправителів Діоклетіана і Максиміана. Юний читець вів благочестиве праведне життя. Одного разу в півсні йому привиділося, що невідомий в світлому вбранні щось вкладає в його долоню. Феодул відкрив очі і виявив в руці красивий перстень із зображенням Хреста. Він зрозумів, що це знамення його прийдешніх мук. Завдяки силі кільця Феодул вилікував від різних хвороб і схилив до християнської віри багатьох людей.

Коли почалися гоніння на християн, він залишився при церкві. Разом з дияконом Агафоподом продовжив відкрито проповідувати Євангеліє. За наказом місцевого правителя Фаустина молодого читця і старого диякона заарештували і привели до нього на суд. Фаустин спочатку намагався лестощами звернути в язичництво Феодула, потім погрожував смертю. Але молодик був не по роках мудрий. Він сказав, що вибирає вічне життя і не боїться заради цього померти.

Феодула разом з Агафоподом заточили в темницю. Там вони відкрили в’язням Слово Боже. Багато відреклися від ідолопоклонства. Феодул і Агафопод продовжували несамовито молитися. Одного разу уві сні вони побачили, як їх після аварії корабля викинуло на берег в світлому одязі. Мученики прокинулися і зрозуміли, що Бог провіщає їм швидку смерть. Того ж ранку їх привели до правителя. Він оголосив, що засуджує обох до смерті. До мученикам прив’язали камені і скинули в море. Через час тіла святих Феодула і Агафопода без мотузок і в білому одязі християни знайшли на березі і поховали. Сталося це в 303 році.

18 квітня – традиції, звичаї та обряди дня

Вікна пов’язували зі світом предків. Після смерті людини і під час поминок за вікно вивішували рушник, щоб по ньому душа могла спуститися або піднятися до поминального столу. На підвіконня ставили миску з водою, щоб душа покійного могла омитися перед тим, як летіти з дому.

За повір’ям, смерть у вікно влітає сизим голубом або чорним вороном. Відьма, обернувшись сорокою (птахом диявола), теж може проникнути в житло через вікно. За легендою, така сорока-перевертень крала з утроби вагітної жінки плід, замінюючи його жабою, шматком сирої свинини або віником. Ненародженого немовляти відьма або поїдала, або вбивала. Птицю, що влетіла у вікно, і сьогодні вважають поганою ознакою. Кажан, який залетів у вікно, обіцяє смерть комусь з домочадців.

За давнім переказом, спочатку люди будували будинки без вікон, а світло в оселі носили ситом або решетом, але потім Бог порадив їм прорубати вікна. А ось хатинка Баби-яги вікон не мала. Таким чином житло нечистої сили протиставлялося людському дому.

У вікно не можна було плювати, кидати сміття, виливати помиї, бо там стояв ангел Господній. Жебраки, як люди позбавлені щастя і тим самим відмічені Господом, подаяння завжди просили під вікнами: селяни їх сприймали як посланників з небес.

На Федула обов’язково відкривали вікна і заговорювали хату від нечистої сили, гнилих вітрів і переполоху. Переполох – це переляк і хвороба від нього. Його представляли у вигляді живої істоти, яка «переполошила» людину і пристала до неї. Найчастіше трапляється він уві сні, а викликає його нечиста сила або лихе око.

Близько дня Федула у лосів народжуються руді лосенята, пробуджуються сонечка, починають літати метелики-кропив’янки, птиці в’ють гнізд, зацвітає мати-й-мачуха.

Народні прикмети на 18 квітня

  • Якщо на дні яру залишилася пляма снігу, то можна орати.
  • Чибіс ввечері кричить – до ясної погоди.
  • Оси у відкритих місцях гнізда будують – до сирого літа.
  • Птахи гнізда з сонячної сторони в’ють – до холодного літа.
  • Днем жарко, а вночі прохолодно – до ясної погоди.
  • З берези соку багато тече – літо буде дощове.

Що треба робити сьогодні

✔️ Господині сьогодні обов’язково повинні розпочати велике прання і висушити все на вулиці на вітрі. Він зарядить речі своєю силою, і всі в родині будуть здоровими.

✔️ Також потрібно повністю провітрити житло, зробивши протяг.

✔️ 18 квітня треба потайки робити добрі справи й вони повернуться людині сторицею. При цьому не вихваляйтеся, бо вони “не зарахуються”.

✔️ Наші предки вважали, якщо сьогодні почати лікувати серйозну хворобу, то можна розраховувати на сприятливий результат.

Що не можна робити сьогодні

Сьогодні не можна проводити будь-які операції та відвідувати стоматолога.
Не варто також здійснювати великі покупки, адже, швидше за все, вони будуть марними.

Події

1187 — перша згадка України, — в Київському літописі у зв’язку із смертю переяславського князя Володимира Глібовича.
1506 — початок будівництва Собору святого Петра в Римі.
1521 — Мартін Лютер став перед судом Вормського Рейхстагу.
1648 — Богдан Хмельницький прибув у Запорізьку Січ із закликом до антипольського повстання.
1846 — американець Роял Ерл Гаус запатентував телеграфний апарат.
1865 — першим у Росії законі про друк скасована цензура.
1902 — Данія стала першою країною, в якій відбитки пальців стали використовуватися для встановлення особи злочинців.
1906 — американське місто Сан-Франциско зазнало великих пошкоджень через землетрус. Загинуло 700 осіб, 250 000 залишилися без притулку. Зруйновано 28 000 будівель.
1909 — Ватикан канонізував Жанну д’Арк.
1921 — перша пошукова нафтова свердловина фірми «Gazolina» на Дашавському газовому родовищі дала газ з глибини 395 м. Цей день вважається днем народження газової промисловості України.
1934 — американець Кентрелл відкрив першу пральню-автомат у містечку Форт-Ворт штату Техас.
1936 — відкрилася перша виставка архітектури Радянської України.
1942 — американська авіація здійснила перше бомбардування території Японії.
1943 — СРСР заявив, що поляків у Катинському лісі розстріляли гестапівці.
1946 — у зв’язку зі створенням ООН у Женеві оголошено про розпуск Ліги Націй.
1949 — Ірландія вийшла з Британської Співдружності. Проголошена Республіка Ірландія.
1956 — американська акторка Грейс Келлі вийшла заміж за князя Монако Реньє III.
1961 — у Києві відбулася демонстрація проти закриття Андріївської церкви.
1966 — відбулася перша телетрансляція в кольорі церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії.
1968 — старий Лондонський міст продається американській компанії, що переправить його, камінь за каменем, із Британії в Аризону, де він буде знову споруджений.
1995 — Київська міська рада прийняла рішення про повернення древнього герба міста Києва із зображенням Архангела Михаїла.
2001 — Горбачов Михайло Сергійович одержав премію від США «За глобальне взаєморозуміння» у розмірі $10 тисяч.
2002 — «Tequilajazzz» випустила альбом «Вище осені», який став одним із найкращих альбомів 2002 року в російській музиці.
2008 — групі дослідників з університету Манчестера (англ. University of Manchester) на чолі з Костянтином Новосьоловим вдалось створити найменший у світі одноелектронний транзистор, сконструйований на основі графенових наноплівок.


Схожі матеріали:
👁 664
Категорія: Актуально
Теги: чого не можна робити, традиції, іменини, прикмети, заборони




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ