Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.08.2022

19 серпня - Яблучний Спас: що не можна робити у свято, прикмети і заборони


У свято забороняється вінчатися


19 серпня - Яблучний Спас

19 серпня християни східного обряду відзначають свято Преображення Господнього, яке також називають Яблучним Спасом. Це свято випадає на Успенський пост, тому необхідно дотримуватися заборон цього часу.

Що не можна робити у свято Преображення Господнього

У свято не можна прибирати, шити, в'язати та вишивати. Цього дня дозволяється лише приготування їжі.

Вважалося, що до Спаса їсти яблука не можна. Особливо ця заборона стосується жінок, які втратили дітей. У народі вірили, що поїдання яблук до свята загрожує лихами.

У Яблучний Спас забороняється вбивати комах. Вважалося, що якщо муха двічі сяде на руку цього дня, то це хороший знак. Проганяти її не можна, вона має сама полетіти.

У свято забороняється вінчатися.

Прикмети Яблучного Спаса

  • Яка погода на Яблучний Спас, така буде на Покрову (14 жовтня).
  • Бджоли збираються в рій, йде дрібний дощ – незабаром настане холодна та дощова осінь.
  • Суха погода 19 серпня – восени буде мало дощів.
  • Весь урожай зернових потрібно зібрати до Яблучного Спаса – інакше перший дощ все загубить.
  • Бджоли злітаються на мед – до статку в домі.
  • Багато шпаків на деревах – до суворого січня.
  • У Яблучний Спас ясно та сонячно – до суворих морозів узимку.
У четвер, 19 серпня, також відзначають Всесвітній день гуманітарної допомоги, День пасічника України, Всесвітній день фотографії.

Також у цей день в Афганістані – День Незалежності, В'єтнам – День революції, Норвегія – День народження кронпринцеси Метте-Маріт, США – День авіації.

Всесвітній день гуманітарної допомоги

Святкування Всесвітнього дня гуманітарної допомоги щорічно проходить в другій декаді серпня. Засновано Генеральною Асамблею ООН у 2008 році. Заходи інформаційного характеру включають питання гуманітарної допомоги і знання про гуманітарне товариство.

Мета проведення Всесвітнього дня гуманітарної допомоги полягає у приверненні уваги громадськості та поширення знань про гуманітарне товариство, про те, що роблять гуманітарні працівники і з якими труднощами вони стикаються, проводиться демонстрація своєї гуманітарної діяльності для неурядових та міжнародних організацій, а також спогад тих, хто загинув або отримав травми під час гуманітарних операцій.

День пасічника України

Професійне свято День пасічника в Україні відзначається в другій декаді серпня. Встановлено Указом Президента у 1997 році. Святкування включає організацію медових ярмарків і культурних заходів, вшанування праці пасічників і бджолярів.

Бджоли почали виробляти мед близько 3 мільйонів років тому, це припущення було зроблено вченими завдяки датуванню однієї знайденої скам’янілої соті. Люди стали вживати його близько 15 000 років тому. Таку гіпотезу висунули, коли в Валенсії (Іспанія), були виявлені стародавні печерні малюнки, на яких була зображена людська фігура, що збирає мед з вулика.

Мед дуже корисний для здоров’я і це помітили давно. Перші свідчення про мед, котрий застосовується для медичних цілей, датується часом стародавньої Месопотамії. Оскільки речовина настільки негостинна для бактерій, її часто використовували для захисту від інфекції при порізах і опіках. Сьогодні мед також використовується в якості природного лікування лупи, виразок шлунка і навіть деяких видів сезонних алергій.
Типовий вулик може виробляти від 13,6 до 45,35 кг меду на рік. В середньому, медова бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя.

Всесвітній день фотографії

19 серпня проводиться Всесвітній день фотографії. Заснований в 2009 році австралійським фотографом Корскі Ара. Дата вибрана на честь дня, коли французький уряд придбав патент на дагеротип - ранній фотографічний процес.

Перша кольорова фотографія була зроблена аж до 1861 року. Перша кольорова фотографія, зроблена триколірним методом, запропонованим Джеймсом Клерком Максвеллом в 1855 році, зроблена в 1861 Томасом Саттоном. У 1861 році Томас Саттон використав процес створення першого у світі кольорового зображення. Результат накладання трьох окремих зображень червоного, зеленого та синього фільтрів. Потім вони проектувалися на світлочутливу пластину з фільтрами.

Схожі матеріали:
👁 524
Категорія: Актуально
Теги: День пасічника, Преображення Господнього, поїдання яблук, Яблучний Спас




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ